Jídlo a stravováníUncategorized

Pravdy a mýty o medu, jak to teda je?

Koluje však o něm také spousta pravd, mýtů, omylů a polopravd, kterým bohužel lidé stále nesmyslně věří. Některá tvrzení jsou známá již odnepaměti a lidé jim věří a mnohdy to ani pravda není. Co je pravda, polopravda a co mýtus?

Kde pomáhá med?

Kromě oblíbené sladké pochoutky, kterou si dáte na chleba nebo do čaje má med spoustu skvělých účinků na lidské tělo. Med obsahuje spoustu vitamínů, například vitamín A, C, D, K, E, vitamíny skupiny B. Dále obsahuje také aminokyseliny, hořčík, železo, draslík, vápník, sodík a mnoho dalších a dalších látek. Med je přírodní lék, je považován za přírodní antibiotikum a pomáhá ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost lidského těla.

Může být velmi dobrou prevencí před zánětem průdušek, nachlazení, chřipky a podobně. Umí z těla odstranit toxiny a volné radikály, léčí popáleniny, omrzliny, proleženiny, vyrážky a rány. Své místo má také v kosmetice, kdy se výtažky přidávají do pleťových masek, krémů a dalších produktů. Účinky medu jsou však velmi široké.

Jak poznat kvalitní med? Je pořád čirý a tekutý!

Jde o velký mýtus. Mnoho lidí sáhne právě po takovémto medu, protože je to pro ně znak kvality. Ovšem přirozenou vlastností každého medu je jeho krystalizace, kterou lidé velmi mylně nazývají cukernatění. Je to přirozené, proto se kvalitní med nepozná podle toho, že je čirý a tekutý.

Sáhnu po tmavém medu, je kvalitnější

Další z řad mýtů. Barva medu nemá na kvalitu vůbec žádný vliv, můžete si pořídit světlý med, který bude stejně kvalitní jako ten tmavý. Proč se tedy mění barva medu? Je to dáno zdrojem snůšky a tím, zda jde o med květový nebo medovicový.

Osladím si čaj medem, to je zdravější

Tak toto je čistá pravda. Kvalitní med obsahuje kromě cukrů také vitamíny, minerály a enzymy. Navíc obsahuje jednoduché cukry a tím pádem je snadno stravitelný. Využívá se při nachlazení, ale může mít nečekané účinky na správné trávení, obsahuje totiž antioxidanty.

Med krystalizuje? Je tedy kvalitní!

Další ze série pravd. Pokud med krystalizuje, znamená to, že v něm probíhá přirozený proces. Znamená to, že se s medem nakládá tak, jak se má, že se do něj nepřidávají další žádné příměsi.

V teple se med ničí

Tady jde o polopravdu. Je-li med vystaven dlouhodobému zahřívání při vysokých teplotách, snižuje se jeho kvalita. Med totiž přichází o hodnotné látky, zejména pak o enzymy. Ovšem když dáte med do horkého čaje, pečení nebo vaření, jeho kvalita zůstává stejná. Med se doporučuje rozehřívat ve vodní lázni, kde je nejvyšší teplota 50 stupňů. Nedoporučuje se rozehřívat v mikrovlnné troubě.

Med? Ten se přeci nemůže zkazit!

Pokud je správně vyzrálý a skladujete jej dobře, tak má med neomezenou trvanlivost. Je to vlivem vysoké hladiny cukru a nízké hladiny vody. Jestliže je med skladován do 25 stupňů, mimo sluneční světlo, v uzavíratelném obalu, pak se nemůže nic moc stát. Dostane-li se do medu vlhkost, může začít kvasit a začne také pohlcovat okolní pachy.

Dám si med, po něm se zuby nezkazí

Velký mýtus. Všechny cukry, které med obsahuje, jsou živnou půdou pro ústní bakterie. A ty samozřejmě mají vliv na kvalitu zubů. Dodnes se neprokázalo, že by měl med menší podíl vzniku zubního kazu než je tomu u klasického cukru a sladkých potravin.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button