Jídlo a stravování Ostatní Péče o tělo Zdravé tipy

Vajíčka jsou skvělým zdrojem proteinů. Znáte ale i jejich nevýhody?

Jana H.
Napsáno Jana H.

Okolo vajíček panuje již řadu let velká kontroverze. Nejprve se vajíčka běžně doporučovala jako skvělé snídaně bohatá na bílkoviny a vitamíny. Možná i vaši rodiče vám vajíčka často připravovali s vírou, že pro vás dělají to nejlepší.

Jenže pak přišli nejrůznější výzkumy, které naopak tvrdily, že vajíčka, a zvláště pak žloutky, nejsou vůbec zdravé, protože obsahují velké množství cholesterolu a jsou hodně kalorické. Tato vlna „nenávisti“ vůči vajíčkům již naštěstí opadla. A to zejména díky tomu, že se zjistilo, že existují vlastně dva druhy cholesterolu – dobrý a špatný – a vajíčka obsahují hlavně ten dobrý.

Vajíčka tedy opět dostaly zelenou, ale zejména zastánci zdravého životního stylu spíše doporučují konzumovat pouze vaječné bílky. Pokud jste všechny těmito fázemi vztahu k vajíčkům prošli, možná by vás zajímalo, jak si stojí nyní a co o jejich konzumaci říkají nejnovější poznatky a trendy.

Proč vajíčka jíst

Existuje celá řada důvodů, proč bychom na vajíčka neměli zanevřít. Stále platí, že jsou obrovským zdrojem proteinů, vitamínů, fosforu, vápníku a zinku. Skvěle se hodí hlavně ke snídani, protože obsahují ideální rovnováhu živin a když je navíc doplníte celozrnného kouskem pečiva a zeleniny, pak je zdravá snídaně na světě.

  • Kromě zmíněných vitamínů obsahují také vitamíny skupiny A a D, které podporují zdraví očí a dobré vstřebávání vápníku.
  • Skvěle zasytí a vy nebudete mít nutkání za pár minut po snídani zase běžet do lednice.
  • Mají rozumné množství kalorií, a přesto vám dodají hodně energie.
  • Snadno se připravují na mnoho různých způsobů a vaše snídaně tak nikdy nebude nudná.

Proč mohou být vajíčka problém

Vajíčka však mají i stinnou stránku, kvůli které byste jejich konzumaci měli zvážit i vy. Mohou na vaše tělo působit způsobem, který mu ani trochu neprospěje, a naopak v dlouhodobém hledisku může být příčinnou rozvoje nemoci. Dejte si proto pozor, jestli se vás netýká jedno z následujících rizik.

Alergie

Vajíčka jsou poměrně častým alergenem. Stále více lidí zjišťuje, že jim konzumace vajec nedělá dobře na trávení, že často zakouší plynatost či nadýmání. To jsou první příznaky rozvíjející se intolerance na vaječnou bílkovinu, která se však může rozvinout v mnohem závažnější onemocnění, které může až ohrozit váš život.

Kromě výše zmíněných příznaků můžete zaznamenat také jiné klasické alergenní reakce jako je rýma, svědění, otékání a další. Pokud takové reakce zaznamenáte, raději si zajděte za svým lékařem a poraďte se s ním o svém podezření.

Otrava

Vajíčka mohou být nebezpečným zdrojem otravy bakterií salmonely. Tyto bakterie se nachází nejen uvnitř samotného vejce, ale také na skořápce, takže ke kontaminaci může dojít už i jen samotnou manipulací s vejcem. Buďte velmi opatrní, protože onemocnění salmonelou je velmi vážné zejména pro oslabené osoby jako jsou děti, důchodci nebo těhotné ženy.

Nedostatek biotinu

Pravidelná konzumace vajec může vést k nedostatku biotinu, což je látka zodpovědná především za zdraví kůže, vlasů a nehtů. Lidé, kteří jedí příliš často vejce tak mohou trpět kožními problémy, vypadáváním vlasů a dalšími podobnými příznaky. Pokud pozorujete u sebe tyto změny a pravidelně jíte vejce, už možná znáte řešení svých potíží.

Nadbytek bílkovin

Zdá se vám, že bílkovin přece nemůže být nikdy dost. Lékaři a výživový poradci stále tvrdí, jak je nutné proteiny konzumovat a jak je jejich nedostatek zodpovědný za přibírání na váze a nedostatek svalové hmoty. To je všechno pravda, ale bílkoviny mohou i škodit. A to zejména u lidí, kteří trpí problémy s ledvinami. Zpracování bílkovin totiž ledviny zatěžuje, a pokud trpíte akutními potížemi s tímto orgánem, neměli byste jíst více než 0,8 g proteinů denně. Konzumace vajíčka by tedy pro vás vůbec nepřipadala v úvahu.

O autorovi

Jana H.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.