DetoxikaceJídlo a stravování

Fungují ovocné detoxy? Známe odpovědi na nejčastější otázky ohledně jarní očisty

Jako každé jaro i letos se roztrhl pytel s různými detoxy a očistami pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Je to známý trend, slibuje možnost, jak rychle shodit kila a zároveň z těla vyplavit toxiny a získat svěží a mladistvý vzhled.

Jsou ale tyto „zázračné“ očisty vůbec k něčemu? Zjistěte, jak funguje čištění pomocí ovocných šťáv a odhalte potenciální výhody a nevýhody, které jej doprovází.

Proč jsou ovocné očisty tak oblíbené?

Slibují totiž skvělé výsledky s relativně malým úsilím: Pijete pouze šťávy z ovoce a zeleniny po stanovenou dobu, abyste zhubli a „detoxikovali“ své tělo. Délka čištění šťávou se může lišit v závislosti na typu detoxu, který si vyberete. Obvykle trvají od 3 dnů do 3 týdnů.

Zní to všechno až moc dobře na to, aby to byla pravda, Skutečnost je taková, že ovocné šťávy obsahují mnohem méně vlákniny než celé ovoce a zelenina. To může být někdy i výhoda, ale spíše je to nevýhoda a plýtvání poměrně drahými surovinami.

Výhody konzumace ovocných šťáv

Každá mince ale má dvě strany. Současné důkazy naznačují, že většina lidí jí mnohem více zpracovaných potravin než kdy dřív. Ultrazpracované je všechno balené pečivo, snídaňové cereálie, rekonstituované masné výrobky a sladké tyčinky. Studie ukázaly, že spotřeba ultrazpracovaných potravin v posledních dvou desetiletích neustále stále stoupá, zatímco konzumace čerstvých potravin je na ústupu.

Ultrazpracované potraviny jsou často velmi chudé na živiny, ale také nadměrně energeticky bohaté, obsahují velké množství přidaného cukru, tuku, soli a rafinovaných sacharidů. Všechno to může z dlouhodobého hlediska vést k negativním důsledkům pro naše zdraví.

Právě konzumace ovocných šťáv může být podle mnohých řešením – díky jejich snadné konzumaci tak lidé mohou doplnit potřebné vitamíny a minerály, které by jinak nedostali. A co víc, odšťavňování může představovat bezproblémový způsob, jak dostat pořádnou dávku vitamínů skutečně na jedno posezení a velmi snadně.

Funguje pití šťáv jako detox?

I když se to často prezentuje jako vědecký fakt, ve skutečnosti neexistuje dostatek vědeckých důkazů, které by podporovaly myšlenku, že šťávy dokážou jakýmkoliv způsobem ovlivnit odplavování toxinů z vašeho těla. Pravdou je, že naše tělo je samo o sobě dostatečně vybaveno pro to, aby se dokázalo toxinů zbavit. Játra, ledviny, plíce, střeva a kůže jsou klíčovými orgány, prostřednictvím kterých dochází k detoxikaci organismu.

Tyto orgánové systémy však můžete podpořit, abyste jim pomohli fungovat co nejlépe. Ideální je celozrnná strava, rostlinná strava (včetně zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků) doplněná pravidelnou fyzickou aktivitou – tak své tělo a jeho funkce podpoříte skutečně optimálně.

Nevýhody konzumace ovocných šťáv

Většina lidí, kteří se pustí do ovocné detoxikace, nejí dostatek pevné stravy, která by pokryla jejich denní energetické potřeby. Taková očista tak snadno může vést k únavě, bolestem hlavy, podrážděnosti nebo jiným problémům vyplývajícím z hladu a omezení energie. Šťávy navíc také postrádají vlákninu, méně zasytí než celé ovoce a zelenina a mohou obsahovat také zbytečně vysoké množství cukru.

Namísto detoxikace se stravujte racionálně

Proto očistu pomocí ovocných a zeleninových šťáv primárně nelze doporučit. Daleko lepší je zaměřit se na vyvážený jídelníček, který vám pomůže dlouhodobě si zachovat zdravé návyky, které skutečně fungují.

  • Omezte příjem cukru tím, že se zaměříte na konzumaci celého ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vlákninu. Pokud se chystáte odšťavňovat, zvyšte podíl zeleniny k ovoci, protože zelenina má obvykle nižší obsah cukru.
  • Pokud jste milovníky ovocných nápojů, zvažte smoothies, protože obsahují více vlákniny než džusy.
  • Pokud je vaše současná strava zaměřena na rychlé nebo ultrazpracované, vyplatí se zkusit přidat jeden kus ovoce nebo zeleniny každý den, dokud se to nestane součástí vaší každodenní rutiny.
  • Podívejte se blíže na svůj vztah k jídlu. Možná vás trápí emoční jedení nebo hladem zaháníte stres či jiné nepříjemné pocity. Je nutné se těchto nezdravých návyků zbavit a naučit se brát jídlo primárně jako zdroj energie a posilu pro zdravý životní styl.
  • Během dne jezte dostatek zeleniny a pijte hodně vody, která vám pomůže zahnat falešné pocity hladu a chutě na sladké.
  • Pokud nejste fanouškem zeleniny, experimentujte s novými recepty, abyste našli ty, které vás skutečně osloví a budete je jíst rádi a s chutí.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/juice-cleanse#healthier-alternatives

ZDROJ obrázků: Fotografie od uživatele Susanne Jutzeler a Alexander Mils ze služby Pexels,

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button