Přírodní léčbaZdravé tipy

Teď je doba sběru plicníku lékařského. Nejen kuřáci by měli vědět o jeho účincích

VÝHODY plicníku lékařského

Pokud trpíte nachlazením a máte potíže s volným dýcháním, může se jednat o nejlepší přírodní řešení. Tato tradiční léčivá rostlina je stále používána jako čaj a je k dispozici v několika dalších formách. Takže proč je pro plíce tak dobrý?

Plicník lékařský jinak známý jako list nemocných plic nebo podle vědeckého názvu Pulmonaria Officinalis, je vhodně pojmenovaná rostlina, která se běžně používá k léčbě řady respiračních problémů včetně nachlazení, kašle, bronchitidy a astmatu.

Roste divoce v různých částech světa, včetně Evropy, Severní Ameriky, Afriky a Asie, kde se mu daří ve vlhkých stanovištích.

Existovala v té době teorie, že fyzikální rysy rostliny ukazují na její léčivý potenciál a v průběhu 14. století byly v kombinaci s pelyňkem použity pro léčbu moru.

Roste do výšky asi 30 centimetrů a je typicky mezi první rostlinou, která kvetou na začátku jara.

Kromě léčebných použití je již dávno oceňována pro svou krásu; její květy mají krásný modrý odstín, který se později změní na fialovou a dnes je pěstován jako okrasná rostlina v zahradách po celém světě.

LÉČIVÉ VLASTNOSTI

Listy rostliny jsou sklízeny v dubnu a sušeny na vzduchu, aby byly použity v léčivých doplňcích nebo jako čaj. Samotné listy mají hořkou chuť, takže med je často používán k oslazení čajů, ale i přes jeho hořkost, někteří lidé jedí listy vařené nebo dokonce syrové v salátech.

Plicník obsahuje řadu chemických sloučenin, které dávají rostlině své léčivé použití. Tyto sloučeniny zahrnují saponiny, antioxidační flavonoidy, jako je quercetin, stejně jako alantoin a kyselina taninová. Předpokládá se, že je antibiotikum na hojení ran a má mírné diuretické vlastnosti, které rostlině nabízejí řadu možných použití v medicíně.

ZDRAVOTNÍ VÝHODY

1) PRO DÝCHACÍ PODMÍNKY

Podle názvu je plicník primárně používán k léčbě respiračních onemocnění včetně astmatu, černého kašle a bronchitidy. V tradiční lidové medicíně byla bylinka široce používána k léčbě mnoha stížností na plíce, jako je kašel, katar, astma a tuberkulóza. Byla také používána k léčbě infekce hrudníku kvůli jeho přirozeným antibiotickým účinkům.

Pomáhá vyčistit dýchací cesty a vyloučit nahromaděný hlen. Kuřáci nebo ti, kteří nedávno opustili tento zlozvyk, mohou mít štěstí; čaj z plicníku účinně pomáhá vyčistit dehet, který se nahromadil.

2) EFEKTY ANTIOXIDANTU

Bulharská studie zveřejněná v roce 2005 zjistila, že čaj vyrobený z plicníku obsahuje vysoký obsah různých fenolických sloučenin a dalších prospěšných antioxidantů.

Chrání nás před škodlivými účinky volných radikálů a pomáhá předcházet závažným onemocněním, včetně srdečních onemocnění a rakoviny. Kromě ochrany vnitřních orgánů jsou antioxidanty, jako jsou ty, které se nacházejí v plicníku nezbytné pro celkovou pohodu a pro dosažení cenné funkce proti stárnutí.

Získání dostatečných antioxidantů do vašeho těla dokonce pomůže kůži omladit a vy se budete cítit mladší.

3) PRO LEPŠÍ TRÁVENÍ

Pít uklidňující šálek čaje plicníku může také pomoci zmírnit řadu potíží trávicího traktu a gastrointestinálního traktu včetně poruchy trávení a průjmu. Plicník má mírné diuretické vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit nepříjemné pocity nadýmání, z nadměrné tvorby vody, nebo průjmu.

4) KŮŽE

Vzhledem k tomu, že plicník je tak bohatým zdrojem přírodních antioxidantů, může hrát velmi důležitou roli v tom, že pomáhá pokožce zůstat silnější a mladší, ale to není všechno.Lze ho také lokálně aplikovat na kůži, aby pomohl léčit drobné rány a řezy. Obsahuje chemickou sloučeninu nazvanou alantoin, která je známá svou schopností léčit poškozené tkáně a urychlit hojení ran.

5) INFEKCE MOČOVÝCH CEST

Plicník lékařský se tradičně používá k léčbě infekcí močových cest, jako je cystitida. Kvůli své přirozené diuretické schopnosti se také používá k léčbě ledvinových potíží.

6) OSTATNÍ POTENCIÁLNÍ VÝHODY POUŽITÍ

Zatímco je jistě nejlépe známý pro jeho schopnost léčit plicní a respirační onemocnění, byl také používán tradičně ke snížení krvácení během menstruace a stížností týkající se štítné žlázy.

Plicník je k dispozici v několika formách, včetně kapslí a tinktur, ale je pravděpodobně nejvíce oblíbený jako čaj. Považuje se za bezpečný pro většinu zdravých dospělých.

JAK UŽÍVAT PLICNÍK

Plicník je k dispozici v několika formách, včetně kapslí a tinktur, ale je pravděpodobně nejvíce oblíbený jako čaj. Můžete ho také použít jako obklad na postižené místo, nejlépe nadrcené čerstvé listy.

Roste volně na loukách, zahradách spíše ve vlhkých půdách a v polostínu.

Sbírá se kvetoucí nať od března do dubna nebo jen spodní listy. Suší se ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.

Čajová směs proti různým chorobám plic:

květ (list) plicníku 5 (dílů)

llist podbělu 5

nať přesličky 4 (díly)

nať truskavce 4

list jitrocele 3

Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přikryté asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme třikrát denně třetinu z celkového množství.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button