Nemoci a komplikacePéče o tělo

Léčba vyvrtnutého kotníku během týdne je možná. Tato nová fyzioterapeutická metoda dokáže ale ještě víc

I při veškeré opatrnosti může občas dojít při sportu nebo jiné aktivitě k nepříjemnému zranění. Časté bývají například úrazy kolene nebo kotníku. Pro mnoho z nás je takový úraz synonymem sádry, ortézy, nebo dokonce operace, ale ve skutečnosti už se věda posunula o poznání dál a možností je daleko více. Dnes už často stačí jen najít dobrého dobrého fyzioterapeuta a nechat si aplikovat takzvanou fokusovanou rázovou vlnu. Ukazuje se, že výsledky této léčby jsou skutečně velmi dobré a většina pacientů si je nemůže vynachválit.

Pod kudlu hned nemusíte

Operace je vždy náročná pro celé tělo a pokud to jde, je lepší se jít vyhnout. Při mnoha typech zranění to v minulosti nebylo možné a operaci jste se prostě nevyhnuli. Dnes už se ale medicína zase posunula o kousek dál a nabízí řešení, která jsou méně invazivní.

V méně závažných případech může velmi efektivně posloužit fyzioterapie, která za se za poslední roky také výrazně posunula kupředu. Navíc se dnes k fyzioterapeutovi můžete objednat sami a není nutně nezbytné čekat na doporučení do lékaře. Vše se tedy výrazně zrychlí a vy můžete na nápravě zranění začít pracovat rychleji, a tím pádem i s lepšími výsledky. Je třeba počítat s tím, že takovou návštěvu si budete muset zaplatit, ale výsledek za to vážně stojí.

Čím dříve, tím lépe

Rozhodně totiž platí, že čím dříve se s léčbou začne, tím lepší a rychlejší výsledky lze očekávat. Pokud se k fyzioterapeutovi dostanete zavčas, jeho brzká pomoc umí zkrátit léčbu například zlomenin a poškozených vazů až na polovinu běžné doby. Navíc takto snadněji eliminujete riziko operace i vzniku trvalých následků. Rychleji také poleví bolest a tělo snadněji nastoupí na samoléčebný regenerační proces. Výbornou, i když poměrně moderní, a tedy ne tak častou možností, je fokusovaná rázová vlna, což je moderní a účinná fyzikální metoda, která výrazně usnadňuje léčbu pohybového aparátu.

Jak to funguje?

Fokusovaná jednorázová vlna byla původně zamýšlena jako léčba ledvinových kamenů. Následně se ale zjistilo, že má velmi pozitivní léčebný efekt na spoustu dalších věcí. Jedná se v podstatě o vysokoenergetickou vlnu, která soustředí všechnu energii do oblasti velikosti zhruba dva centimetry krychlových. Síla energie tedy působí skutečně na místo poškození a dokáže cíleně léčit tam, kde je to opravdu potřeba. Jedná se o nechirurgický a nekrvavý zákrok, který sice může být mírně bolestivý, ale není to nic, co by se nedalo vydržet.

Jak zákrok probíhá?

Neinvazivní aplikace trvá okolo 30 minut. Léčba bývá úspěšná přibližně z 80–95 procent, přičemž efektivita léčby samozřejmě z velké části závisí na diagnóze, spolupráci pacienta a délce trvání obtíží. Jednorázový akutní problém lze vyřešit klidně i během 1-2 návštěv. U chronických obtíží je třeba počítat s tím, že bude potřeba minimálně 6 aplikací. Intervaly mezi aplikacemi by měly být mezi 7–14 dny, aby byl výsledek co nejlepší. Není známo, že by vlna měla mít nějaké nežádoucí vedlejší účinky, kontraindikace jsou v případě užívání léků na ředění krve, onkologických akutních onemocnění, těhotenství, při trombóze či léčbě kortikoidy.

Kotník jako nový

Vyvrtnutý kotník bývá poměrně běžným úrazem při sportu nebo jiných aktivitách. Je to ale velmi nepříjemný úraz, jehož léčba zabere pár týdnů. Pokud jste navíc na léčbu dostali sádru, po jejím odstranění zůstává kolem kotníku velký otok a kotník bývá i velmi zatuhlý a bolestivý. Tento stav vyžaduje poměrně náročný rehabilitační proces, který prodlužuje délku omezení.

Jestliže si však vyvrtnete kotník a dorazíte hned v den úrazu k fyzioterapeutovi, aplikovaná fokusovaná rázová vlna dokáže léčbu natolik urychlit, že předejde otoku a minimalizuje veškeré obtíže, které jinak nastávají. Do jednoho nebo dvou týdnů pacient zvládne je možné kotník zatížit, protože nevznikl otok a není tedy zapotřebí klasická fyzioterapie.

Pomůže i jinde

Aplikace fokusované rázové vlny se hodí také při bolesti kloubů po úrazech, při artróze, chronické bolesti, opakující se bolesti zad v bedrech, zánětech šlach, na tenisový loket či skokanské koleno. Může však ulevovat také při při poruchách funkce pánevního dna, bolestivé menstruaci, dokáže také zmirňovat patní ostruhu, vbočený palec či záněty Achillovy šlachy. Překvapením může být i to, že jsou pozorovány dobré výsledky i v případě erektilní dysfunkce či podpoření léčby celulitidy.

ZDROJ: https://www.fitsrozumem.cz/zdravi/kdy-vam-skutecne-pomuze-razova-vlna-a-jak-pusobi/5145/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button