Zdravé tipy

Přecitlivělost na světlo? Jaké jsou její nejčastější příčiny?

O přecitlivělosti na světlo se ale bavíme tehdy, když máte nepříjemné pocity prakticky celodenně. To znamená, že vám dělá problém běžně se pohybovat na slunci nebo v silně osvícených místnostech, vaše oči slzí, bolí nebo pálí a významně vám to komplikuje život. Často mohou být tyto obtíže doprovázeny i bolestmi hlavy nebo celkově sníženou schopností vidění. Jistě si dokážete představit, jak to musí být nepříjemné.

Jaké jsou nejčastější příčiny citlivosti a kdy je načase zajít k lékaři?

Migréna

Často není samotná příčina ani tolik v očích jako spíše v hlavě. Pokud trpíte migrénou, je dost pravděpodobné, že se čas od času setkáte i s přecitlivělostí na světlo. Dobře to znáte – když vás přepadne migréna, potřebujete hlavně ticho a tmu, vše ostatní je hrozné a nesnesitelné.

A vlastně platí to i obráceně – je o dost pravděpodobnější, že vás přepadne migréna, pokud se pohybujete ve velmi silně osvětlených prostorech. Oční vnímání a hlava jsou velmi silně propojeny a migréna tedy s fotosenzitivitou rozhodně souvisí.

S migrénou byste vždy měli docházet k lékaři. Měl by vám poradit, jak se sní vypořádat, a také odhalit její příčiny. Často se totiž za urputnými bolestmi hlavy skrývá vážnější problém.

Suché oči

Citlivost na světlo je typická i u suchých očí. Oko totiž musí být neustále zvlhčováno prostřednictvím slzných kanálků a když se to neděje, nastávají potíže. Je to svědění, začervenání, otékání, potíže s viděním i citlivost na světlo.

Lékař vám většinou předepíše oční kapky a pokusí se stanovit příčinu toho, proč vaše slzné kanálky nepracují tak, jak by měly. Suchost očí byste vždy měli konzultovat s lékařem, aby nedošlo k dlouhodobému poškození očí.

Zánět spojivek

Jednou z nejčastějších onemocnění oka je zánět spojivek. Ten může být jak virového, tak i bakteriálního původu a je to velmi bolestivé onemocnění, které vás většinou na pár dní vyřadí z provozu.

Ve většině případů vzniká tak, že bakterie nebo viry vniknout do oka a začnou se tam množit, ale jsou i případy, kdy jsou na vině alergeny jako pyl například.

Pokud jste tedy alergičtí, je vhodné v pylové sezóně nosit alespoň sluneční brýle, které vaše oči ochrání před vniknutím pylu nebo jiných alergenů.

Poškrábání rohovky

Pokud jste nedávno utrpěli zranění oka a nyní jste velmi citliví na světlo, pak je na vině asi poškrábání rohovky. Jedná se o zranění uvnitř oka, které se hojí velmi pomalu a je dost bolestivé. Je nesmírně důležité, aby rozsah zraněn vyhodnotil lékař a doporučil vám vhodné opatření.

Lehké případy se zhojí v rámci dní, ale těžké mohou trvat i několik týdnů a je často nutné kapat do oka nejen kapky, ale také brát antibiotika.

Pokud máte dojem, že jste znenadání citlivější na světlo než kdy dříve, je dobré objednat se k lékaři a nechat se preventivně vyšetřit. Zdraví oka by se rozhodně nemělo podceňovat, jelikož je to velice citlivý orgán, který se obtížně léčí. Navíc zrak potřebujeme k výkonu každodenních úkonů a dokážeme si asi velmi dobře představit, jak obtížně bychom bez zraku fungovali. Proto je chraňme a pečujme o něj zodpovědně!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button