Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Těchto 5 bylin vám zlepší funkci mozku, odvrátí zánět a spousty dalších nemocí

Mnoho chutí, které milujeme, pochází z bylin, které jsou navíc dobré pro naše zdraví. Tyto každodenní bylinky nám pomohou s běžnými zdravotními problémy. Oregano, je například skvělým bojovníkem proti bakteriím. Kurkuma je důležitou přísadou do indických jídel, ale také může zmírnit bolesti kloubů či astma.

Konzumace prospěšných bylinek však není tak vysoká. Málokdy si dáte doporučenou denní dávku kari do jídla, která obsahuje všechny potřebné živiny. Místo toho sáhnete po pilulkách a vitamínech. Existuje však celá řada bylin, které nemusíte konzumovat v podobě pilulek. Většina z nich se nachází ve vaší kuchyni. Máme pro vás seznam těch nejlepších a rady, jak je nejlépe využít.

Kurkuma

Kurkuma je jednou z hlavních přísad v indické kuchyni. Má velmi silné protizánětlivé účinky. Některé studie prokazují, že pomáhá zmírnit bolesti osteoartrózy a revmatoidní artritidy. Také pomáhá s jinými zánětlivými stavy, jako je zánět šlach a dokonce pomáhá chránit srdce.

Nejlepší forma a dávkování: Na rozdíl od mnoha jiných koření, můžete získat potřebnou dávku kurkumy z potravy. Špetka v jedné porci je vše, co potřebujete. V případě potřeby si dopřejte až 4 gramy kurkumy za den.

Upozornění: Vzhledem k tomu, že kurkuma účinně čistí krev, používejte ji střídmě.

Zázvor

Zázvor je přírodní lék na nevolnost, kterému se málo co vyrovná. Většina výzkumů ukazuje, že je účinný proti ranní nevolnosti a proti vedlejším účinkům při chemoterapii. Pomáhá také při nachlazení a chřipce.

Nejlepší forma a dávkování: Při nevolnosti během cestování, doporučujeme přijmou 500 mg práškového extraktu 30 minut před cestou a následně každé čtyři hodiny až do konce cesty. Nebo si připravte zázvorový čaj, který konzumujte třikrát denně.

Upozornění:  Nepřekračujte 2 g zázvoru denně, pokud jste těhotná nebo máte sklony k pálení žáhy. V takovém případě konzumujte zázvor společně s jídlem.

Česnek

Štiplavý a poněkud pikantní česnek je obzvláště dobrý pro srdce. V několika studiích prokazatelně snížil riziko vzniku srdečních chorob, snížil cholesterol, zlepšil krevní tlak a zamezil vzniku mrtvice. Česnek je také dobré na tepní stěny.

Nejlepší forma a dávkování: Pro zdraví tepen přijměte 200 až 300 miligramů standardizovaného česnekového prášku třikrát denně.

Upozornění:  Pokud pravidelně berete aspirin, nekonzumujte česnek, protože příliš ředí krev. Ze stejného důvodu nekonzumujte česnek jeden až dva týdny před operací.

Máta peprná

Máta peprná skvěle uklidní žaludek a pomáhá při křečích břicha. Skvělá je i při zažívacích potížích. Dodávána v extrahované formě je nejúčinnějším přírodním řešením při léčbě syndromu dráždivého střeva. Navíc je výborná jako čaj společně s citrónem, kdy pomáhá při nachlazení.

Nejlepší forma a dávkování: Pro žaludeční nevolnosti pomůže obyčejný mátový čaj. Pro závažnější léčbu dráždivého střeva je potřeba minimálně 0,2 mililitrů mátového esenciálního oleje jednou až třikrát denně před jídlem. Nutno zapít vodou.

Upozornění: Máta může způsobit pálení žáhy nebo žaludečních šťáv. Pokud pociťujete tyto problémy, nekonzumujte mátu.

Šalvěj lékařská

Šalvěj je tradiční bylina, která se používá pro stimulaci mozku. V nejnovějších studiích šalvěj prokazatelně pomáhá při problémech s pamětí. Tato bylina produkuje stejný enzym, který se podává při léčbě u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Kromě problémů s pamětí, pomáhá šalvěj i při bolesti krku a nachlazení.

Nejlepší forma a dávkování: Pacienti, kteří mají problémy s pamětí, by měli brát 30 kapek tekutého extraktu dvakrát až třikrát denně. Pro bolesti v krku je ideální šalvějový čaj nebo roztok šalvěje. Do šálku teplé vody nakapejte 10 až 20 kapek šalvěje.

Upozornění: V běžných dávkách nehrozí vedlejší účinky. Při dlouhodobém užívání a v mnohem vyšších dávkách, než je doporučená denní dávka, může způsobit záchvaty.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button