Péče o těloPřírodní léčba

10 příznaků vysokého cholesterolu, které není dobré ignorovat

Cholesterol je lipid, který je přítomný v buňkách lidského těla. Je důležitý pro optimální fungování lidského těla. Lidé jej mnohdy vnímají špatně, jako něco, co má škodlivé účinky pro lidské tělo. Když je jeho hladina vysoká, samozřejmě to tělu škodí. Je nutno udržovat optimální hladinu.

Správná hladina cholesterolu je nutností

Cholesterol je spojován s játry. Je nutný pro výrobu žluči, která je odpovědná za trávicí tuk. Kromě toho se také podílí na produkci některých hormonů a je důležitý pro kardiovaskulární zdraví. Problém nastává tehdy, kdy je ho až příliš mnoho. V těle může způsobovat škody, které se následně napravit již nedají. Když má člověk vysoký cholesterol je nutná léčba. Spousta lidí však neví, že je vysoký cholesterol také jejich problémem. A v takovém případě je to takzvaná časovaná bomba.

Příznaky lidé často nevidí nebo je přisuzují jiným nemocem. Neléčený vysoký cholesterol vede často k vážnějším zdravotním problémům jako například k arterioskleróze, hypertenzi nebo selhání ledvin. Rozpoznat příznaky, přisoudit je vysokému cholesterolu a začít problém léčit je tak mnohdy stěžejní. Když to zvládnete včas, můžete zamezit určitým problémům. Jaké symptomy není dobré podceňovat? Co může poukazovat na vysoký krevní tlak?

Otok a necitlivost končetin

Otoky a pocity necitlivosti v končetinách jsou jedny z prvních příznaků vysokého cholesterolu. Tento problém se v těle objevuje kvůli tomu, že nahromaděné lipidy brání správnému a dobrému oběhu. Snižují se dávky kyslíku a živin do svalů čímž vznikají otoky.

Problémy s dechem

Tento jev je známý jako halitóza a velmi často se objevuje u lidí, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu. Příliš mnoho cholesterolu vytváří vážné problémy s trávením, což může vést až k nepříjemnému zápachu v ústech i když si pravidelně čistíte zuby.

Problémy s trávením a nadýmání

Nekontrolovaná hladina špatného cholesterolu (LDL) má tendenci být silným spouštěčem pro kontinuální výskyt poruchy trávení a nadýmání. Nadbytečné lipidy v krvi a játrech ovlivňují metabolismus a zabraňují správnému trávení, zejména při konzumaci potravin s vysokým obsahem tuku.

Závratě a bolesti hlavy

Ve chvíli, kdy se cholesterol zvyšuje v tepnách, cirkulace se zhoršuje a buněčná oxygenace je narušena. To působí závratě a ztrátu rovnováhy a silné bolesti hlavy.

Problémy se zrakem

Vysoká hladina cholesterolu v těle může vést také k problémům se zrakem. Když vysoký cholesterol není řešen a je dlouhodobě vysoký, pak může na zrak působit a připravit nenávratné škody. Pacienti s vysokým cholesterolem mají vypouklé oči, nažloutlé, dále se objevuje podráždění očí nebo rozmazané vidění.

Zácpa

Tvorba lipidů v tepnách ovlivňuje také trávení. Klesá motilita střev a dochází tak k problémům. To může být způsobeno několika faktory. Jedním z nich je také vysoký cholesterol, který není léčen a kontrolován.

Bolesti na hrudi

Bolest na hrudi je symptom, který velmi snadno poznáváte. Prakticky vždycky je to důvod pro lékařskou konzultaci. I když bolest na hrudi může být způsobená mnoha dalšími nemocemi, jednou z nich může být právě vysoký cholesterol. Tvorba tuku v tepnách omezuje průtok krve a to může způsobovat hypertenzi.

Chronická únava a slabost

Pocit slabosti, celková únava, neustálá touha jít spát ihned po ránu nebo dopoledne jsou symptomy, které jsou způsobeny špatnou životosprávou, nadměrnou tělesnou aktivitou nebo také nemocí. Málo jedinců však ví, že to může být také příznak vysokého cholesterolu.

Kožní problémy

Může docházet ke vzniku kopřivky či se stav pokožky může měnit s vlivem vysoké hladiny cholesterolu. tyto stavy se projevují červenými skvrnami, zánětem a nepříjemným svěděním. To bývá velmi obtížné kontrolovat.

Potravinová alergie

Lidé s intolerancí na určité druhy potravin mohou mít vysoký cholesterol. Ačkoliv tyto stavy mohou být způsobeny mnoha faktory nadměrná akumulace tuku v tepnách a játrech může být důvodem pro alergii na určité potraviny.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button