Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

Paprika nesmí chybět v salátu, nebo mnoha směsích s kořením. Ale tušíte, proč je tak oblíbená po celém světě? Podívejte se na její účinky.

Zdravotní výhody papriky zahrnují úlevu žaludku, bolesti zad, svalové křeče, bolesti hlavy, rakovina, stárnutí pokožky, peptické vředy, menopauzální problémy, nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovku. Má protizánětlivé a analgetické vlastnosti a může také poskytnout úlevu od bolesti související s artritidou. Paprika také pomáhá s fibromyalgií a psoriázou.

Co je paprika?

Rodina kořenů, capsicum (papriky) jsou různorodé a štiplavé jedlé plody z jakéhokoli odrůdy rodu Capsicum. Se známým populárním používáním paprik po celé generace po celém světě se rozvíjí zájem o vědomí léčivých přínosů této přírodní rostlinné výživy a kuchyňského koření.

Mnoho lidí se seznámí s použitím chilli papriček při přípravě pikantních jídel. Co dělá chilli papričku pikantní? Odpověď je kapsaicin, bezfarebný fytochemikál, který produkuje chilli paprika.

S dostupnými odrůdami chilli papriček je důležité vědět, že obsah kapsaicinu v každém druhu chilli papriček se liší a je možné získat méně tepla a stále přináší zdravotní přínos kapsicinu aktivní složky chilli papriček. Kapsaicin se nachází v masité membráně sladkých a pálivých papriček a ve vyšších koncentracích v semenech. Toto přírodní ovoce může být použito čerstvé nebo sušené jako gurmánské koření, přidané do čaje nebo užívané v tobolkách, aby jste získali své léčebné výhody.

Nutriční výhody

Použití celé chili papriky z rodu Capsicum poskytuje nutriční hodnotu, včetně vysokého množství vitamínu C a vitamínu A.

Tyto vitamíny se nejlépe získávají z čerstvých paprik i chili, sklízejte jí, když je červená, spíše než oranžová nebo žlutá, mají vyšší koncentrace těchto prospěšných živin. Další přínosné bioaktivní složky paprik chili je obsah flavonoidů. Alkaloidy a třísloviny jsou některé z ostatních důležitých bioaktivních sloučenin obsažených v ní. Alkaloidy působí jako protizánětlivá, analgetická a antioxidační činidla.

Zdravé přínosy paprik

Přidání paprik do vašeho každodenního stravování může poskytnout skvělé zdravotní výhody pro mnoho onemocnění. Podívejme se na přínosy podrobně.

Protizánětlivý prostředek

Fytochemické složky paprik vykazují protizánětlivou odpověď, která zmírňuje periferní neurogenní bolest související s Crohnovou chorobou, zánětlivým onemocněním střev. Dalším příkladem periferního neurogenního zánětu je kožní bolest pokožky. Paprikové krémy a balzámy se často masírují lokálně na pokožku opatrně, aby se zabránilo otevřeným oblastem a sliznicím. Papriky půspbí jako pálení při aplikaci na kůži, což je způsobeno zánětlivou odezvou periferních nervových zakončení. Ale pravidelná aplikace uklidňuje senzorické nervové zakončení a zmírňuje chronickou diabetickou neurogenní bolest. Někteří naznačují, že protizánětlivý účinek paprik může také pomoci zmírnit bolesti spojené s artritidou.Krém může být využit jako možnost léčby této nemoci a mnoho ostatních.

Forma slizu

Papriky obsahují třísloviny. Taníny jsou astringentní a jsou často považovány za jejich přínosy při léčbě gastrointestinálních poruch, jako je průjem, úplavice a jiné mikrobiální poruchy. Sliznice žaludku působí na ochranu žaludeční výstelky a zabraňuje rozvoji peptického vředu. Studie naznačují, že působí jako sliz, který zvyšuje produkci žaludečního hlenu a pomáhá léčit onemocnění peptického vředu. Příjem paprik může zvýšit nazální drenáž kvůli přítomnosti fytochemického kapsaicinu.

Z tohoto důvodu je přínosné, aby se během přípravy papriky nedotklo očí nebo tělesné sliznice. Také po přípravě důkladně umyjte ruce, aby nedošlo k přenosu těkavých olejů z papriky do těchto citlivých oblastí.

Zabraňuje rakovině

Dalším bioaktivním účinkem taninu obsaženého v paprikách je prevence a léčba rakoviny. Studie prokázaly, že má inhibiční účinek na mnoho typů maligních nádorů. Tyto protinádorové vlastnosti jsou nejvýhodnější při léčbě plicních, hepatických a žaludeční rakoviny. Antioxidační účinky paprik ukazují možnost léčby jiných typů rakoviny, jako je rakovina prostaty související s hormonem.

Protinádorový účinek paprik je určen bioaktivní schopností fytochemického kapsaicinu inhibovat růst rakovinných buněk. Kapsaicin také způsobuje zničení již poškozené buněčné struktury v lidském těle.

Zlepšuje zdraví srdce

Studie týkající se flavonoidů naznačují, že jsou prospěšné při prevenci koronárních onemocnění srdce. Papriky jak oteplují, tak ochlazují. Navrhovaným účinkem vazodilatačních vlastností paprik je zlepšení hypotenze a snížení srdeční frekvence. Vasodilatace umožňuje lepší průtok krve, což vede k lepšímu okysličení orgánových tkání. To je pravděpodobně způsobeno tachykininy, známou bioaktivní složkou v paprice.

Antioxidační činidlo

Mnoho bioaktivních sloučenin paprik poskytuje antioxidační účinky. Vyšší vazodilatace umožňuje, aby tyto antioxidační fytochemikálie cirkulovaly v celém těle. To mu umožňuje chránit a opravovat tkáně a poškození DNA.

Hypoglykemická

Vzhledem k celosvětové prevenci diabetu vyvolalo posouzení paprik jako hypoglykemického léčiva výzkum v této věci. Některé studie naznačily, že může stimulovat produkci inzulínu, což vede ke snížení hladiny glukózy v krvi. To by určilo možnost, že jsou papriky prospěšné při prevenci nástupu diabetu typu II a jeho možných komplikací. Hypoglykemické přínosy paprik jsou nejvíce koncentrované, když jsou zelené.

Zvyšuje imunitu

Paprika obsahuje vitamín C, který je ceněn jako bioaktivní fytochemikálie podporující imunitu. Pomáhá posilovat imunitní systém, opravit poškozené mozkové tkáně a snižovat riziko vzniku oxidativního stresu, pediatrické astmatu a rakoviny. Také zlepšuje zdraví kostí.

Léčí fibromyalgii

Mnoho klinických studií ukazuje účinnost paprik pro léčbu příznaků fibromyalgie při vnějším použití.

Léčí diabetickou neuropatii

Onemocnění, které často vyvolává neurogenní bolest, je diabetes. Ukázalo se, že paprika má příznivý účinek na diabetickou neuropatickou bolest při vnějším podání. Slouží k uklidnění zakončení kožních nervů a ke snížení bolesti.

Péče o kůži

Vitamíny v paprice chili a pepři mají antioxidační účinky na buněčné tkáně, což může zlepšit zdraví pokožky a zabránit stárnutí.

Zmírňuje symptomy menopauzy

Příznaky menopauzy mohou být také potlačeny konzumací plodů obsahujících flavonoidy, jako je paprika.

Použití

Paprika se dodává v sušené formě jako koření jako chilli paprička a sladká paprika. Sušené koření se používá v mnoha omáčkách nebo se přidává do nápojů, jako je čaj.

S dostupností paprik a chili na mnoha trzích je třeba mít na paměti, že ačkoli je sušené koření pohodlné a účinné ve zdraví, jídlo z čerstvých paprik a chili poskytuje další výhody.

Jak vyplývá ze studií, paprika je prospěšná jako denní zdravotní doplněk. Paprika těší mnoho lidí jako denní potravinářská přísada ve vaření. Kuchařská příprava papriky může poskytnout dostatečnou ochranu při každodenním jídle, aby měla příznivé účinky na určité chronické a potenciálně degenerativní zdravotní stavy. Bioaktivní složky paprik společně zlepšují průtok krve, působí jako prevence rakoviny a analgetika, chrání žaludeční sliznici a poskytují živiny pro zdravý životní styl.

Ačkoli všechny chilli papričky obsahují jak vitamíny, tak další užitečné bioaktivní složky. Přesto, barva papriky určuje stupeň růstu při sklizni. Určuje také koncentraci vitaminů a dalších prospěšných fytochemikálií. Celkově lze říci, že konzumace sušené nebo čerstvé papriky a chili je léčivým přípravkem a je přínosem pro použití v každodenní stravě, a to jak přirozenou prevencí, tak léčbou mnoha chronických stavů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button