CvičeníJídlo a stravováníPéče o tělo

Buďte fit i po třicítce. Váha zůstane dole a kondice půjde nahoru

To, co ve dvaceti šlo snadno, anebo jste si ani neuvědomovali, že byste na tom pracovali, už po třicítce většinou není takovou samozřejmostí. Jde nejen o udržování zdravé hmotnosti, ale také o to, že je stále těžší mít dobrou kondici a také se mohou začít objevovat první zdravotní problémy.

Kolem třicítky má také většina lidí rodinu a děti a s tím je spojena spousta povinností, málo času a nutnost soustředit se na jiné věc než na sebe. Přesto se nedá říci, že byste se po třicítce měli přestat snažit, protože to prostě nemá už smysl. Naopak, ideální je zaměřit se na to, co skutečně funguje, a dělat věci, které vás efektivně a jistě dovedou k cíli s minimem úsilí.

Cvičení jako priorita

Doktoři doporučují 30-45 minut aerobního cvičení denně, anebo alespoň třikrát až pětkrát do týdne. Ideální je svižná chůze, cyklistika, lehký běh atd. Podobně doporučují alespoň dvakrát do týdne zahrnout posilování. Může se jednat o obyčejné cvičení doma, návštěvu posilovny nebo jinou skupinovou lekci ve fitcentru. Je důležité také pamatovat na to, aby se určitá část těla nepřetěžovala. To tedy znamená, že pokud jezdíte několikrát týdně na kole, kde posilujete především nohy, je ideální se v rámci posilování zaměřit na ruce a břicho.

Zatímco kardio trénink pomáhá udržovat kondici a shodit přebytečná kila, posilování pomáhá udržovat správné držení těla, zabraňuje zbytečným zraněním a pomáhá tvarovat postavu. Společně mají pravidelně cvičící lidé lepší výsledek krevního cukru a cholesterolu, a a dokonce jsou na tom lépe i psychicky. Cvičení by se tedy v rámci vašeho programu mělo stát prioritou. Řada lidí jej odsouvá až na pozici „když zbude čas“, ale tak se ke cvičení ve svých náročných harmonogramech skutečně nikdy nedostanou.

Spánek

Těžko se radí maminkám, které v noci několikrát vstávají ke svým dětem, nebo těm, kteří musí kvůli práci daleko cestovat. Nicméně za všech okolností stále platí, že spánek je zcela nezbytný. Jak jen to jde, snažte se dosáhnout alespoň 8 hodin spánku. Ideálně v kuse, ale pokud to nejde, pokuste se dospat nutný čas i během dne. Budete-li kvalitně spát, nemusíte spoustu dalších věcí vůbec řešit. Budete podávat lepší výkony, budete mít lepší náladu a budete zdravější i v lepší formě.

Jo-jo efekt

Zapomeňte konečně na diety, které akorát způsobují jo-jo efekt. Dříve jste si čas od času mohli dovolit extrémní diety, které vám krátkodobě pomohly zhubnout pár centimetrů do plavek, ale po třicítce, už si akorát huntujete zdraví. Rozhodně se to nevyplatí. Ničíte si nejen metabolismus a komplikujete si zásobování těla vitamíny, ale také si zhoršujte psychiku. Pokud chcete hubnout, nebo si udržovat správnou hmotnost, je nutné dlouhodobě a celkově změnit životní styl a naučit se stravovat tak, aby váš výdej i příjem byly vyrovnané.

Prevence

Pokud jste doposud prevenci u lékaře trochu flákali, pak je načase to změnit. Nic vám nezaručí, že do třiceti žádné problémy řešit nebudete, ale přeci jen jich asi bude méně. Po třicítce už je ale tělo ve druhé půlce svého působení, má za sebou fyzický vrchol a věci se začínají zhoršovat. Je tedy na místě konečně začít pravidelně chodit k lékaři a nechat i udělat všechna nutná preventivní vyšetření a screeningy. Alespoň jednou ročně je vhodné nechat si udělat krevní obraz, zkontrolovat tlak, zrak a využít všechny možnosti včasné diagnózy závažných onemocnění jako je třeba rakovina. Řada vážných chorob nemá na počátku žádné projevy, a proto je takřka nemožné ji bez speciálních testů odhalit. Prevence vám může zachránit i život. A těch několik minut, které tomu musíte ročně věnovat se mohou mnohokrát vyplatit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button