Péče o těloPřírodní léčba

8 příznaků a symptomů, které mohou naznačovat fibromyalgii

Fibromyalgie je chronický zdravotní stav, který způsobuje v lidském těle rozsáhlou bolest svalů a také velkou únavu. Je to porucha, která může způsobovat problémy v životě spousty lidí. Projevuje se pomocí různých příznaků a symptomů. Lidé se velmi rychle unaví. Jak jí tedy poznat?

Běžné onemocnění

Jde o mnohem běžnější nemoc, než si myslíte, než spousta lidí předpokládá. Podle National Institute sof Health fibromyalgie postihuje až 5% americké populace a může se objevovat v opravdu každém věku. Častěji jsou touto nemocí postiženy ženy a to v 80 – 90%, nevyhýbá se však v menším měřítku také mužům. Jedním z velkých a hlavních problémů fybromialgie je také to, že je velmi složité jí diagnostikovat.

Bolesti a symptomy spojené s touto poruchou se často neodhalí včas, protože mají tendenci se překrývat s jinými běžnými zdravotními stavy. V současnosti bohužel neexistují žádné testy ani skeny, které by mohly definitivně rozpoznat. Pacienti musejí proto často dopodrobna sledovat, co se děje s tělem a lékaři to přesně popsat. Zatímco velká fyzická bolest je hlavním příznakem fibromyalgie, existuje řada dalších příznaků a symptomů, které lidem mohou působit problémy. Co je tedy dobré rozhodně neignorovat?

Bolesti

Je pravděpodobné, že fibromyalgie ovlivňuje způsob, jakým mozek zpracovává signály bolesti a způsobuje jejich prohloubení. Zatímco bolest je obecně rozšířená po celém těle, nejčastěji se objevují bolesti zad, krku, břicha nebo bolesti svalů. Lidé poukazují na řadu typů bolesti, od těch ostrých a silných, až po ty dlouhotrvající, mírné bolesti. Často jde o bolest konstantní, která trvá tři měsíce a víc. Bolest lidé častěji pociťují právě v noci.

Chronická únava

Bolest je také jedním z důvodů, proč lidé s fibromyalgií mají problémy se spánkem. Když už usínají, tak je spánek špatný, neklidný. Lidé se nevyspí a neodpočinou si tak, jak by měli. Bez ohledu na to, jak dlouho spíte, probudíte se bez energie a unavení.

Konstantní gastrointestinální problémy

Syndrom dráždivého střeva (IBS) je úzce spojován s fibromyalgií. Průjem a nutkavý pocit jít na toaletu, někdy dokonce také neschopnost vyprázdnit střevo kvůli svalové ztuhlosti jsou potenciální příznaky fibromyalgie. Celé tyto problémy můžete brát na lehkou váhu či symptomy přiřazovat stresu, nervozitě a podobně.

Nedostatek soustředění

Dalším poměrně obvyklým příznakem je problém s kognitivními schopnostmi. Například takové soustředění, pozornost, paměť a podobně, to všechno vlivem fibromyalgie trpí. Výsledkem je zmatek, nesoustředěnost.

Necitlivost a brnění

Typickým projevem fibromyalgie je necitlivost a brnění. Můžete těmito pocity trpět pravidelně a často a to například v dolních i horních končetinách. Pokud se tento příznak objevuje, pak je ideální promluvit si se svým lékařem.

Zhoršený spánek

Lidé s fibromyalgií mají problémy s usínáním a také mají problémy se zdravým spánkem. Ráno se probují a cítí se unavení, mají málo energie. Jde tedy o klasický příznak fibromyalgie a klinické studie.

Problémy se smysly

Spousta lidí se domnívají, že jsou citliví na změnu teploty, jejich tělo není schopno správně regulovat. Někdo může pociťovat velké horko, jiný zase zimu, i když se teplota venku mění pouze nepatrně.

Zvýšená bolest při menstruaci

Ženy jsou náchylnější na toto onemocnění, v 80 – 90% jsou to právě ženy, které tímto onemocněním trpí. A podobně jsou na tom také s menstruačními bolestmi, některou ženu trápí silné a bolestivé křeče, jinou zase bolesti vůbec nepotkají. Fibromyalgie je způsobená mnoha jinými faktory. Svalová ztuhlost je obecně problém, kterým se při této nemoci trpí. Ženy, které mají velké menstruační křeče a trpí fibromyalgií, jsou bolesti ještě větší.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button