Jídlo a stravování

Naučte se plánovat jídlo: Pomůže to vaší peněžence i zdraví a zmírní stres

Ať už se stravujete sami, připravujete jídlo pro několik lidí nebo pro celou rodinu, plánování jídla vám pomůže zvládnout práci rychleji, snadněji a levněji. Stalo se vám někdy, že jste na konci dne příliš unavení a vystresovaní na to, abyste vařili, ale víte, že se raději najíte doma, než abyste utráceli peníze za jídlo venku? Pokud ano, existuje jedna dovednost, která vám pomůže zbavit se části tlaku a stresu při stravování sebe a své rodiny – plánování jídla.

Plánování jídel je v podstatě myšlenka plánování a někdy i přípravy jídel dopředu. Nejenže vám to pomůže zbavit se stresu z toho, co bude na jídelníčku, ale je to také skvělý způsob, jak splnit výživové cíle, ušetřit peníze za potraviny a mnoho dalšího.

V následujícím článku se s vámi podělíme o naše nejlepší tipy a zdroje, jak plánovat jídlo, včetně postupu plánování jídla krok za krokem a tipů a triků pro plánování rozpočtu a rodinného stravování.

Jak na plánování jídla pro začátečníky

Jednou z nejlepších věcí na plánování jídla je, že i když si myslíte, že jste nikdy předtím jídlo neplánovali, pravděpodobně jste tuhle činnost už mnohokrát dělali – není to tedy nic složitého a hravě to zvládnete.

Je však rozdíl mezi tím, když si tu a tam naplánujete nějaké jídlo, a tím, když plánování jídla skutečně zařadíte do svého denního režimu. Pokud jste tedy připraveni plánovat jídlo pravidelně, zde je průvodce krok za krokem, který vám pomůže tuhle rutinu zavést.

Krok 1 | Vypracování plánu

Než se pustíte do vytváření prvního jídelního plánu, promyslete si, co chcete od plánování jídla získat. Je vaším cílem dostat na talíř více výživných potravin, nebo jen chcete utratit méně za potraviny? Když máte na mysli cíl, je plánování jídel mnohem snazší.

Krok 2 | Všimněte si, co máte

Jakmile získáte lepší představu o tom, co chcete plánovat za jídlo, zvažte, zda jako inspiraci pro své recepty nepoužít suroviny, které již máte doma. Mražené suroviny, zbytky jídel a základní potraviny ze spíže jsou skvělým začátkem, pokud chcete udržet nízké náklady na potraviny.

Krok 3 | Vyberte si několik receptů

Jakmile víte, na kolik dní chcete stravovací plán sestavit a která jídla do něj zahrnete, dalším krokem je výběr receptů. Pokud je váš plán jen na několik dní nebo jídel, můžete s recepty experimentovat – ale u větších stravovacích plánů se snažte o jednoduchost.

Krok 4 | Sestavte si seznam potravin

Nyní, když máte dopředu naplánované všechny recepty, můžete ušetřit ještě více času tím, že si naplánujete také seznam potravin. Při plánování nákupního seznamu si nezapomeňte označit všechny ingredience, které už máte doma.

Krok 5 | Nakupujte, připravujte a skladujte

Plánování stravování může zahrnovat jak plánování, tak přípravu jídel a příprava jídel je jen další způsob, jak vám pomoci splnit vaše cíle. Jakmile nakoupíte všechny ingredience ze seznamu, stačí jídlo uvařit a uložit na později.

A tady máte pět základních kroků plánování jídla – ale co plánování s omezeným rozpočtem nebo pro velkou rodinu? Níže se s vámi podělíme o několik našich tipů, jak plánovat jídlo s ohledem na rozpočet a pro celou rodinu.

Tipy pro plánování jídla s omezeným rozpočtem

Plánování jídel je skvělý způsob, jak ušetřit peníze, protože pomáhá snížit náklady na potraviny i plýtvání potravinami. Pokud je vaším hlavním cílem snížit účty za potraviny, zde je několik tipů, které vám pomohou ušetřit více.

  • Zvolte si týdenní rozpočet, který vám vyhovuje: Plánování stravování je mnohem snazší, když máte rozpočet, se kterým můžete skutečně pracovat. Proto si peníze vyčleňte realisticky, ať se plán dá skutečně dodržet.
  • Plánujte recepty podle výprodejů a sezónních surovin: Další skvělý způsob, jak si sestavit plán jídel, který bude šetrný k rozpočtu, je zařadit do něj sezónní suroviny a suroviny z výprodeje.
  • Vyzkoušejte rostlinné recepty: Pokud jíte maso, pravděpodobně už víte, jak drahé jsou některé druhy a kusy masa. Vaření z rostlinných zdrojů bílkovin (jako je tofu a fazole) několikrát týdně může pomoci snížit náklady na potraviny.

Tipy pro plánování rodinného stravování

Jste-li rodič, je plánování jídel ještě lepší, když se vám podaří zapojit do něj celou rodinu. Zde je tedy několik tipů, které vám pomohou udělat plánování jídla pro vaši rodinu zajímavým:

  • Naplánujte si týdenní nebo měsíční kalendář a požádejte všechny, aby se podělili o své oblíbené nápady na recepty a přidali je do plánu.
  • Zvolte si témata receptů, jako je například úterý s tacos nebo pátek se zbytky, aby plánování jídla bylo konzistentní a všichni se měli na co těšit.
  • Vybírejte recepty, které se dají snadno přizpůsobit – například zapečený bramborový bar nebo quesadillas – aby si každý mohl pochutnat na jídle, na které má chuť, a nemusely se plánovat různé recepty.
  • Zapojte do procesu plánování jídla celou rodinu a požádejte ji o pomoc s úkoly, jako je plánování receptů, nákup potravin a vaření.

Plánování jídla vám dokáže z dlouhodobého hlediska hodně pomoci spravovat své rodinné finance, ale také se naučit jíst více sezónně a střídat různorodé potraviny. Inspirace na snadné a rychlé recepty je dnes na internetu spousta, a proto není těžké najít to, co vám bude vyhovovat.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/nutrition/how-to-meal-plan#for-a-family
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ella Olsson: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-zrna-rajcata-1640775/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button