Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Med a jeho fantastické zdravotní přínosy

Když se řekne med, každý si asi představí něco jiného. Někdo si vzpomene na babičku, která dělala ty nejlepší medové dobroty, na které jste se vždycky těšili, jiný zase období nemocí, kdy na čaj s medem nedají dopustit. Ať už je to jakkoliv, med je velmi dobrým pomocníkem a to nejen v kuchyni. Umí osladit vše, co potřebujete a dokonce je o něco zdravější než klasický bílý cukr, kterého máte doma jistě hodně. Jak je na tom med?

Hustá sladká tekutina

Ano, med je hustá, sladká a lepkavá kapalina, kterou tvoří včely. Jde o přírodní sladidlo, které je v mnoha ohledech lepší, než klasický bílý cukr. Med má svou specifickou chuť, mnoho jedinců mu dává přednost. Může se přidat do různých těst, do krémů na pečení. Má však antibakteriální vlastnosti, takže kromě jiného umí taky velmi dobře pomáhat při nachlazení, při nemocích. Přidává se často také do různých krémů a pleťových masek, jelikož má hydratační schopnosti, udržuje v pokožce vodu.

Med se využívá odhadem takřka osm tisíc let a je to v přírodní léčbě jeden z nejlepších a nejcennějších léků. Hledáte důvod, proč jej zařadit do svého jídelníčku? Proč jej raději dát do čaje místo cukru? Med má opravdu spoustu skvělých vlastností a vyjmenovat je všechny, článek nebude mít konec. Přinášíme alespoň pár pozitivních přínosů, které může med vašemu tělu nabídnout.

Hydratace pro vaši pokožku

Med je skvělý hydratační přípravek, který může pomoci ve chvíli, kdy je vaše pokožka suchá, svědí nebo se na ní objevuje akné. Má hydratační účinek, který se přičítá molekulám cukru, které pomáhají udržovat vodu v kůži. Met je možno použít vlastně ihned, stačí po teplé sprše, která vám pomůže otevřít póry, aplikovat tenkou vrstvu medu. Nechejte dvacet minut působit a poté jemně opláchněte. Pleť bude krásně jemná, hydratovaná a svěží.

Snižují se symptomy kocoviny

Večer jste to maličko přehnali s alkoholem a tím pádem jste se probudili do poněkud krušnějšího rána? Bolest hlavy, sucho v ústech, nepříjemný pocit a touha znovu si lehnout a spát. Kocovina není zrovna dvakrát příjemná, co si budeme povídat, zažil jí snad už každý. Ovšem věděli jste, že po prohýřeném večírku je nejlepší ke snídani med? Vědci v Anglii zjistili, že med může pomoci lépe projít kocovinou. Fruktóza, která se nachází v medu může pomoci rozptýlit alkohol v těle efektivněji. Med přidejte do nápoje nebo do jídla.

Skvělý zdroj antioxidantů

Čím tmavší med, tím víc antioxidantů obsahuje a právě ty mohou pomoci bránit poškození buněk. Právě škodlivé látky totiž mohou zvyšovat riziko srdečního onemocnění, rakoviny a podobně. I když jde o skvělý přínos pro lidské tělo, stále mějte na paměti, že med je sladký a je považován za přidaný cukr. Proto je nutno i med konzumovat s mírou, tedy jednu a půl lžíce denně.

Lék proti kašli

Pití čaje nebo teplé vody s citronem je určitě důležité, když do nich přidáte med, jde o skvělý způsob, jak pomoci od bolesti v krku. Můžete snížit bolesti v krku, podráždění a podobně. Samotný med může také být skvělým a velmi účinným lékem, který může pomoci léčit nepříjemný kašel. V jedné studii bylo zjištěno, že med poskytuje také velmi dobrou úlevu dětem, kteří nemohou spát v důsledku kašle v noci. Spousta rodičů na med nedá dopustit, ovšem je nutno med nedávat dětem mladším jednoho roku.

Pomáhá při hojení ran

Med je skvělým pomocníkem při hojení ran. Studie, která byla zveřejněná v roce 2011, ukazuje, že med má prospěšné vlastnosti, které mohou pomoci při hojení ran. Podporují a stimulují růst tkáně, zvyšují epitelizaci a minimalizaci tvorby jizev. Klinické využití medu je právě při léčbě ran. Jde o opravdu skvělý prostředek, který se pro tento účel využívá. Stačí med nanést na ránu a nechat chvíli působit, popřípadě aplikujte na ránu, přidejte sterilní krytí a zajistěte. Nechejte působit, klidně i přes noc.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button