Péče o těloZdravé tipy

Rakovina děložního čípku ohrožuje stále mladší ženy. Tyto příznaky vám pomohou odhalit nemoc včas

Problémem je, že příznaky rakoviny děložního čípku jsou často velmi nenápadné. Může se jednat jen o drobné přechodné bolesti nebo diskomfort, který ale ženy často připisují běžným projevům cyklu. Než tedy pojmou podezření a vypraví se na vyšetření na gynekologii, může již nemoc postoupit do vážné fáze, kdy je léčba obtížná a zdlouhavá.

Tím, že ohrožuje i mladé ženy, může být také důvodem neplodnosti. I žena, která se z rakoviny úspěšně vyléčí už často nemůže mít děti. Rakovina děložního čípku je tedy nemoc, která vám může obrátit život vzhůru nohama. Lze se nějak bránit? Kromě očkování je dobrou prevencí i zdravý životní styl, ale ani ten vám nic nezaručí. Daleko důležitější tedy je znát své tělo a umět včas odhalit varovné příznaky. Tyto patří mezi nejčastější a pokud se u vás objevují, raději se ještě dnes objednejte na prohlídku k lékaři. I když jen málokterá žena chodí na gynekologii ráda, je to rozhodně lepší, než nemoc odhalit příliš pozdě.

Silné krvácení

Ženy s rakovinou děložního čípku mohou mít zcela pravidelnou a bezproblémovou menstruaci. Prvním příznakem, který by vás ale měl zarazit, je silné krvácení. A to nejen během periody, ale také mimo cyklus, například po sexuálních styku.

Říci, co je silné krvácení, je složité. Každá žena je jiná a to, co je pro jednu již silné, může být pro jinou zcela v normě. Zvlášť proto je důležité sledovat své tělo dlouhodobě, abyste byla schopna odhalit změny a nepravidelnosti, které mohou nastat. Pokud máte pocit, že je vaše krvácení silnější nebo pociťujete jiný diskomfort během menstruace, raději kontaktujte svého gynekologa.

Bolest při močení

Reprodukční a vylučovací systém je u žen propojen dost významně. Proto se některé projevy nemocí dělohy, vaječníku nebo čípku mohou projevit i na vylučování. Typická je bolest při močení. Podobá se bolesti při zánětu močových cest, a proto ji řada žen za tento problém zamění. Jedná se o příznak, který se údajně objevuje až u 90 % žen s onemocněním rakoviny děložního čípku, takže se na něj zaměřte a pokud jej zaznamenáte, situaci urgentně řešte.

Problémy při sexu

Rakovina děložního čípku se velmi často projeví i při vašem milostném životě. Není výjimkou, že nemocné ženy pociťují při styku bolest, pálení a celkové nepohodlí. Je to proto, že během sexu dochází i ke dráždění čípku, který takto může reagovat.

Ne každý bolestivý sex musí být automaticky způsoben rakovinou. Někdy jde jen o zcela obyčejné nedostatečné zvlhčení nebo zánětlivé onemocnění, které se dá snadno léčit. Pokud s partnerem neodhalíte nějakou zjevnou příčinu, je lepší konzultovat tento stav s lékařem.

Dlouhá a silná menstruace

Každá žena má menstruaci jinou. Některé trvá jen něco okolo 3 nebo 4 dní a je poměrně slabá. Jiné ženy mohou krvácet i 6 – 8 dní a jsou přitom zcela zdravé. Často je to způsobena různou hladinou hormonů, dědičností, nebo i životním stylem a hmotností.

Nemusíte tedy panikařit, pokud máte celý život stejnou dlouhou a silnou periodu. Problém ale je, pokud se její průběh zčistajasna promění. Menstruace zesílí, je bolestivější, mohou ji doprovázet i jiné nepříjemné projevy. V takovém případě je rozhodně namístě odhalit příčinu. Někdy se může jednat třeba jen o stres, změnu životního stylu, jiné onemocnění, braní léků, ale často může jít i o rakovinu. Raději se tedy objednejte k lékaři a ujistěte se, že je vše v pořádku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button