NávodPéče o těloPřírodní léčba

Přírodní antidepresiva? Vyzkoušejte tyto tři bylinky!

Ne vždycky je všechno zalité sluncem, život vám občas dá pořádnou facku a připraví vám situace, které nejsou úplně pozitivní. Stres a nervozita jsou dnes už bohužel běžným jevem, který se usazuje v našich životech. V práci jsou na lidi kladené vysoké nároky, stres je na denním pořádku. A když je toho stresu dost ještě doma nebo v osobním životě, pak to není nic moc.

Problémy se stresem

Jakmile se dlouhodobě ve vašem životě usadí stres, pak se mohou objevovat další přidružené příznaky. Jste náladoví, podráždění, cítíte se vyčerpaní, unavení, máte problémy se spánkem. A je-li stres opravdu dlouhodobý, může mít vliv také na vás a vaše zdraví. Na úzkosti a stresy dnes existují antidepresiva a další léky. Nechcete však do těla dostávat chemické látky? Můžete se poohlédnout po bylinkách. Ty mohou pomoci podobně jako antidepresiva, mohou zmírnit či úplně odstranit stres. Po jakých bylinkách sáhnout?

Pomoc třezalky

Při nervozitě, stresu, úzkosti, lehčích depresí je právě třezalka tečkovaná první volbou. Zlepšuje náladu a pomáhá také ženám, které čeká menopauza. Po deseti až dvanácti dnech užívání se objevují účinky. Pozor však na dlouhodobé užívání třezalky. Nemělo by to přesáhnout osm týdnů.

Když budete konzumovat třezalku, je nutno mít se na pozoru před sluncem, protože je citlivější na sluneční paprsky. Kůže je o dost citlivější vůči světlu. Vyvarujte se proto přímému slunečnímu záření, ale také pozor na solária. A jak třezalku užívat? Můžete si připravit třezalkový čaj, kapky nebo je konzumovat jako doplněk stravy v pilulkách.

Třezalkové kapky

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce sušené třezalky
  • 2 dl 60% lihu nebo ovocné pálenky

Jak postupovat:

Třezalku zalijte lihem a nechejte na teplém místě louhovat asi čtrnáct dní. Několikrát za den protřepejte. Následně přeceďte a užívejte třicet kapek asi třikrát týdně.

Pomoc mučenky

Dalším skvělým přírodním lékem na nervový systém je mučenka pletní. Celkově pomáhá zklidnit tělo, tlumí nervozitu, zmírňuje pocity úzkosti a také napomáhá lepšímu a delšímu spánku. Látky, které jsou v mučence obsažené, opět zabírají po deseti až dvanácti dnech konzumace. Mučenku opět není dobré konzumovat déle než osm týdnů. Pořídit si jí můžete v obchodech jako čaj například v bylinkářství nebo obchodě se zdravou výživou.

Mučenkový čaj

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce sušené mučenky
  • 3 dl vroucí vody

Jak postupovat:

Mučenku přelijte vroucí vodou a nechejte asi patnáct minut louhovat. Následně sceďte a popíjejte.

Pomoc šafránu

Trpíte-li nervozitou, napětím, lehčími depresemi, podrážděností, vztekem a podobně, pak hledáte nějakou alternativu, která by vám pomohla. A tou alternativou je právě šafrán setý. Je účinným prostředkem, nejvíc látek se nachází v bliznách této rostliny. Zabírat začínají po deseti až dvanácti dnech. U šafránu je to maličko jinak, než u předchozích dvou bylinek, doba konzumace by neměla přesáhnout šest týdnů. Šafrán je nejdražší koření na světě. Je-li pravý, pak vám v teplé vodě nabobtná do tvaru, který připomíná kornout. Najdete jej v bylinkářství nebo obchůdku s kořením a nejlepší jsou z něj kapky.

Šafránové kapky

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce šafránových blizen
  • 2 dl 60% lihu

Jak postupovat:

Vezměte šafránové blizny a přelijte je lihem. Uzavřete do nádoby a nechejte asi dva týdny na teplém místě louhovat. Několikrát denně je dobré nádobu s bliznami a lihem protřepat, aby se uvolňovaly léčivé látky. Po dvou týdnech sceďte a následně kapky užívejte třikrát denně asi třicet kapek. Mějte na paměti, že ne déle, než šest týdnů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button