Chřest může pomoci bojovat proti rakovině, je vhodný pro váš mozek a může vám pomoci zbavit se přebytečné vody v těle. Přečtěte si více o této super-zdravé vegetariánské potravině.
Chřest je jarní zelenina, která je nabitá výživou. Když si koupíte chřest, buď čerstvý z farmářského trhu nebo z obchodu s potravinami, je nejlepší ho sníst hned. Chřest se pěkně spojí se spoustou jarní zeleniny a chutí – přemýšlejte o hrášku, česneku nebo nových bramborách. 1 šálek vařeného chřestu má 40 kalorií, 4 gramy bílkovin, 4 gramy vlákniny a 404 miligramů draslíku. Draslík je dobrý pro krevní tlak a chřest také obsahuje asparaptin, který pomáhá zlepšit průtok krve a naopak pomáhá snížit krevní tlak. Pokud potřebujete další důvody, proč si užívat tuto lahodnou zeleninu, přečtěte si o jeho účincích,aby jste věděli v čem je dobrý pro zdraví.
1. Je nabitý živinami
Chřest je velmi dobrým zdrojem vlákniny, folátu, vitamínů A, C, E a K, stejně jako chrómu, stopového minerálu, který zvyšuje schopnost inzulínu transportovat glukózu z krve do buněk. To je dobrá zpráva, pokud sledujete hladinu cukru v krvi.
2. Může pomoci bojovat proti rakovině
Tato bylinná rostlina – společně s avokádem, kalem a růžičkovou kapustou je obzvláště bohatým zdrojem glutationu, detoxikační sloučeninou, která pomáhá odstraňovat karcinogeny a další škodlivé sloučeniny, jako jsou volné radikály. To je důvod, proč konzumace chřestu pomáhá chránit a bojovat proti určitým formám rakoviny, jako jsou rakovina kostí, prsu, tlustého střeva, hrtanu a plic.
3. Chřest je nabitý antioxidanty
Je jedním z nejlépe hodnocených druhů ovoce a zeleniny pro svou schopnost neutralizovat volné radikály poškozující buňky. To může pomoci zpomalit proces stárnutí a snížit zánět.
4. Chřest je posilovač mozku
Další výhodou této lahodné jarní zeleniny je, že může pomoci našemu mozku bojovat s kognitivním úpadkem. Stejně jako listová zelenina, chřest dodává folát, který pracuje s vitamínem B12 – nacházejícím se v rybách, drůbeži, masa a mléce -, který pomáhá předcházet kognitivní poruše. Studie z Tuftsovy univerzity ukázala, že starší dospělí se zdravou hladinou folátu a B12 mají lepší výsledky při testování rychlosti odezvy a psychické flexibility. (Pokud máte 50 let a výš, ujistěte se, že dostáváte dostatek vitamínu B12: vaše schopnost absorbovat tento vitamín s věkem klesá.)
5. Je to přírodní diuretikum
Obsahuje vysokou koncentraci aminokyseliny asparagin, která slouží jako přírodní diuretikum, a zvýšené močení nejen uvolňuje tekutinu, ale také pomáhá zbavit tělo přebytečných solí. To je zvláště výhodné pro osoby trpící otoky (akumulace tekutin v tkáních těla) a těmi, kteří mají vysoký krevní tlak nebo jiná onemocnění související se srdcem.
A konečně, abychom odpověděli na otázku, proč chřest způsobuje silný močový zápach: chřest obsahuje jedinečnou sloučeninu, která při metabolizaci vydává výraznou vůni v moči. Mladé chřesty obsahují vyšší koncentrace sloučeniny, takže po jídle těchto jarních výhonků je pach silnější. Neexistují však žádné škodlivé účinky, ani ze sloučenin síry ani zápachu! I když se věří, že většina lidí po snězení chřestu produkuje tyto vonné látky, jen málo lidí má schopnost odhalit vůni.
Nejběžnější typ chřestu je zelený, ale v supermarketech a restauracích můžete vidět dvě další: bílý, který je jemnější a těžší sklízet, a fialový, který je menší a má vyraznější chuť. Bez ohledu na typ, který si vyberete, chřest je chutná, všestranná zelenina, která může být vařena v nesčetných směrech nebo použitá v syrových salátech.
Mějte na paměti tyto varné tipy, abyste ochránili antioxidanty a udržovali zdravou přípravu:
• Pečte, grilujte nebo osmažte krátce chřest. Tyto rychlé metody vaření bez vody zachovájí báječný nutriční obsah a antioxidační sílu chřestu.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.