Zdravé tipy

Kontaktních čoček se bát nemusíte. Jejich nošení však vyžaduje přísné dodržování daných pravidel

Nosíte raději brýle nebo čočky? Dříve možnost čoček neexistovala, a tak měli pacientu s očními vadami jasnou a lehkou volbu. Jenže dnes se stávají kontaktní čočky stále populárnější, ale řada lidí si neví rady, zda jsou vlastně vhodnou variantou, nebo nikoliv. Ohledně jejich používání totiž koluje řada mýtů. Mnoho uživatelů čoček má jen základní povědomost o hygieně a netuší ani to, zda se s čočkami může plavat či spát.

Kde čočky koupit

Myslíte si, že čočky si jen tak můžete jít vybrat do optiky nebo drogerie? Omyl – zvláště napoprvé je nezbytné navštívit očního lékaře nebo specializované kontaktologické centrum. Správné čočky totiž nejde zvolit jen dle počtu dioptrií. Roli hrají i další, velmi důležité faktory. Čočky mají jinou ohniskovou vzdálenost, a navíc potřebujete znát průměr a zakřivení rohovky oka. Buďte tedy s výběrem opatrní a nechte si poradit od skutečného odborníka.

Poškození zraku

Proti čočkám ještě nedávno řada lidí brojila s tím, že používáním čoček si můžete trvale poškodit zrak. Tak jak to tedy je? Nošení čoček je bezpečné jen za předpokladu, že budete dbát na všechna pravidla jejich používání, v opačném případě skutečně hrozí riziko trvalého poškození. Nedostatečná hygiena při aplikaci čoček může způsobovat časté oční infekce a záněty spojivek. Ojediněle může nezodpovědné nošení kontaktních čoček skončit až transplantací rohovky nebo slepotou. Nepřistupujte tedy k nošení čoček neopatrně, ale jinak se ničeho bát nemusíte.

Spát s čočkami?

Bojíte se jako čert kříže, že s čočkami někdy usnete a ráno se probudíte s poškozeným zrakem? Zas takové drama to nebude. Výzkumy ukazují, že uživatelům kontaktních čoček se někdy stane, že s čočkami prostě usnou. Nicméně často by se vám to stávat nemělo. I když spíte v čočkách méně než jednou týdně, riziko infekce se zvyšuje až 6,5krát. Takže pozor na to, ale stane-li se vám tato „nehoda“ jednou do roka, není nutné nijak panikařit.

Plavání

V kontaktních čočkách se jít koupat můžete, ale má to svoje přísná pravidla. Při styku s vodou může čočka nabobtnat, a také se pod ni mohou zanést různé bakterie, houby, nebo dokonce parazité. Ihned po koupání je tedy dobré čočky vyndat a vyměnit. Pokud na to zapomenete, nebo se případně půjdete koupat znovu, riskujete, že bakterie budou dál bujet a v extrémních případech to může skončit rohovkovým vředem, transplantací rohovky, nebo dokonce slepotou. Logicky pod vodou také nesmíte otevírat oči. Stačí se jednou zapomenout a o čočky ihned přijdete.

Ztracená čočka

Někteří pověrčiví lidé odmítají nošení čoček s tím, že nechtějí, aby se jim čočka někde v oku „ztratila“. To ale není možné. Oko je potaženo blánou, která brání čemukoliv, aby se dostalo až na zadní stranu oka. Nejhůře se tedy čočka může zaseknout někde pod víčkem, ale to se dá snadno řešit.

Astigmatismus

Dříve platilo, že pro tuto vadu se nošení čoček nehodilo. Doba ale pokročila a dnes už to možné je. Dokonce čočky mnohdy pomáhají mnohem lépe tuto oční vadu korigovat. Trpíte-li touto vadou a doposud jste se museli spoléhat jen na brýle, je dobrý nápad zajít k očnímu lékaři a zeptat se na možnost kontaktních čoček.

Péče

Někdy se říká, že dojde-li vám roztok na čočky, je možné výjimečně použít i obyčejnou vodu. Omyl. Ve vodě mohou čočky nabobtnat a absence dezinfekčních přípravků může vést k rozvoji bakteriálního bujení, které si při další aplikaci zaneste přímo do oka. Proto mějte vždy u sebe zásobu roztoku a pouzder na čočky. Dodržování všech předepsaných pravidel je jedinou jistu cestou k tomu, abyste si kvůli čočkám nekazili zrak a aby skutečně fungovali tak, jak mají.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button