
Pokud chcete snížit příjem soli nebo sodíku, zkuste jídlo dochutit citrusovou šťávou, octem, jogurtem nebo přísadami s vysokým obsahem kyselin. Snížení příjmu soli nebo sodíku při vaření může pomoci zlepšit vaše zdraví a snížit váš krevní tlak. Existuje řada tipů, jak snížit příjem soli, a přitom nepřijít o vyváženou chuť svých jídel. Vyzkoušejte tyto metody, jak jídlu tuto chuť zachovat a zároveň díky menšímu množství sodíku prospět svému zdraví.
Používání citronové šťávy
Citronová šťáva a další přísady s vyšším obsahem kyselin mohou pomoci vyvážit chuť určitých potravin s nízkým obsahem sodíku.
Může jít typicky například o citron, ale použít k dochucení můžete také limetku, grapefruit nebo pomeranč. Jídlo můžete doplnit plátkem citronu jako ozdobou nebo ho vymačkat pro příval chuti spolu s bílkovinnými jídly, jako je kuře nebo ryba.
Zvažte přidání octa
Stejně jako při přidávání citrusových šťáv můžete stejným způsobem použít ocet, který nahradí slanou chuť, kterou jinak nabízí sůl. Ocet má obecně nízký obsah kalorií a živin a je k dostání v různých druzích, například:
- balzamikový ocet
- jablečný ocet
- bílý ocet
- další ochucené octy
Kromě toho, že jsou různé druhy octa alternativou soli, mají i další zdravotní výhody, takže se povětšinou nemusíte obávat používat jej hojně a v různých druzích jídel.
Přidejte zeleninu
Místo soli může být prospěšné přidat do jídla nebo pokrmu více zeleniny. Může jít o cibuli, česnek a mnoho dalších zelených zelenin, které mají nízký obsah sodíku, ale přesto jsou chuťově výrazné. Čerstvá a mražená zelenina bez omáček a koření má přirozeně nízký obsah sodíku. Pozor byste si však měli dávat na jakoukoli konzervovanou zeleninu nebo salátové dresinky, které mohou mít vyšší obsah sodíku.
Okořeňte svá jídla
Zkuste přidat koření a bylinky do jídel, která mají méně soli. Máte různé možnosti, které můžete zvážit na základě všech dostupných variant, které nabízí obchody, kam chodíte. Některé z nich mohou zahrnovat:
- bazalku
- bobkový list
- skořici
- kmín
- kari
- kopr
- oregano
- papriku
- petržel
- pepř
- estragon
Výzkum naznačuje, že přidáním koření a bylinek lze snížit hladinu sodíku až o 50 % a zároveň zvýraznit chutě, takže méně soli v jídle ve výsledku není poznat a vy si jídlo i tak můžete užít naplno.
Proč je sůl riziková?
Samozřejmě po nás nikdo nechce, abychom se zcela vzdali konzumace soli – naopak, je to cenný zdroj sodíku, který naše tělo potřebuje. Jenže dnešní jídla jsou soli plná – a to pak vede k jejímu nadměrnému přísunu, který může být rizikový. Nadbytek soli totiž znamená:
- Zvyšuje krevní tlak – Nadbytek soli zadržuje vodu v těle, což zvyšuje objem krve a tím i tlak v cévách. Dlouhodobě to může vést k hypertenzi.
2. Zatěžuje srdce a cévy – Vysoký krevní tlak a zhoršený stav cév zvyšují riziko srdečního infarktu, mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
3. Poškozuje ledviny – Ledviny musejí při vysokém příjmu soli tvrději pracovat, aby udržely rovnováhu tekutin a minerálů. To může vést k jejich postupnému poškození.
4. Zvyšuje riziko osteoporózy – Příliš soli může způsobit vyšší vylučování vápníku močí, což oslabuje kosti a zvyšuje riziko osteoporózy.
5. Zhoršuje zadržování vody – Nadměrný příjem soli může vést k otokům, nadýmání a pocitu těžkosti, protože tělo zadržuje více tekutin.
Obecně se tedy rozhodně vyplácí mít příjem soli pod kontrolou a hlídat si, jaké množství denně přijímáte. Vyhýbejte se zejména potravinám, které jsou ze své podstaty extrémně slané – chipsy, slané oříšky apod. A postupně se učte soli v jídle ubírat – i vaše chuť se na to dokáže adaptovat.
ZDROJ: https://www.healthline.com/health/heart-health/reduce-sodium-without-losing-flavor#spices
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lorena Martínez: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2320244/
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.