DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

8 dobrých důvodů proč si v létě dopřávat meloun každý den

Zdravé přínosy melounu zahrnují prevenci poruch ledvin, vysokého krevního tlaku, rakoviny, cukrovky, srdečních onemocnění, mozkové mrtvice, makulární degenerace a impotence.

Co je meloun?

Meloun je plod, který roste na kvetoucí rostlině pocházející z jižní Afriky. Byl pěstován v údolí řeky Nil, v Egyptě a nakonec v Číně zhruba před 1000 lety. Zelená vnější kůra je tvrdá a masitá a zřídka se jí, zatímco vnitřek je měkký, červený nebo růžový nebo žlutý obsahující mnoho semen, to je část melounu, která se obvykle konzumuje.

Pokud jde o přístup k celkovým léčebným výhodám vodních melounů, je velmi závislý na rozmanitosti melounu a zralosti. Beta-karoten a lykopen jsou obvykle dostupné ve velkém množství, jakmile je meloun úplně zralý.

Nutriční hodnota melounu

Zdravé nebo příznivé účinky melounu jsou především odvozeny od jeho jedinečných živin, vitamínů, minerálů a organických sloučenin. Patří k nim významné množství vitaminu C, vápníku, hořčíku, vlákniny, bílkovin a velkého množství draslíku. Navíc obsahují vitamín A, vitamín B6, niacin, thiamin a širokou škálu karotenoidů a fytonutrientů, včetně lykopenu!

Všichni víme, že v horkém letním dni není nic víc osvěžující než velký, chlazený meloun, ale jaký je skutečný důvod, proč se tolik lidí shromažďuje do obchodů s potravinami každé léto koupit velké ovoce jako je tonhle? No, je těžké uvést jen jeden důvod, je jich vlastně několik.

Zdravé přínosy melounu

Všechny výše uvedené složky vodních melounů přispívají k jejich významnému dopadu na zdraví; prozkoumejte podrobnosti níže uvedených výhod.

  1. Léčí poruchy ledvin

Vodní melouny obsahují hodně draslíku, což je velmi užitečné při čištění toxickém odpadu v ledvinách. Navíc jsou užitečné při snižování koncentrace kyseliny močové v krvi, čímž se snižuje riziko poškození ledvin a tvorba renálních kamenů. Kromě toho mají vodní melouny vysoký obsah vody, což vyvolává močení, což opět pomáhá při čištění ledvin. Také antioxidanty přítomné ve vodním melounu zajišťují dlouhou dobu dobré zdraví ledvin a snižují příznaky předčasného stárnutí, jako jsou vrásky a stařecké skvrny na kůži.

2. Zabraňuje zvýšení tělesné teploty

Meloun je účinný při snižování tělesné teploty i krevního tlaku. Mnoho lidí v tropických oblastech jí toto ovoce každý den v odpoledních hodinách v létě, aby se ochránili před vysokými teplotami. Vysoké množství vody v melounu také stimuluje uvolnění přebytečné tekutiny ve formě potu, který ochlazuje vaše tělo dále během horkých letních dnů.

3. Regulace krevního tlaku

Množství draslíku a hořčíku přítomné u vodních melounů je velmi výhodné z hlediska snížení krevního tlaku. Draslík je považován za vazodilátor, což znamená, že uvolňuje napětí na tepnách a cévách, čímž stimuluje průtok krve a snižuje stres na kardiovaskulárním systému. Karotenoidy  přítomné v těchto plodech rovněž zabraňují vytvrzení arteriálních stěn a žil, čímž pomáhají snížit krevní tlak a pravděpodobnost vzniku krevních sraženin, mrtvice, srdečních záchvatů a aterosklerózy.

4. Zabraňuje rakovině

Vodní melouny si v posledních letech získaly velkou pozornost, a to především kvůli své působivé hladině lykopenu, karotenoidové fytonutrientní sloučenině, která se stále častěji spojuje s prevencí rakoviny. Bylo prokázáno, že lykopen významně snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, prsu, tlustého střeva, plic a dělohy. Celkově, mezi antioxidačním potenciálem vitamínu C a vlivem lykopenu, je meloun velkým protirakovinovým plodem!

5. Kontroluje cukrovku

Diabetici, kteří mají dietu s nízkým obsahem energie a s nízkým obsahem cukru, si často stěžují na hladovění, neboť nedostanou jídlo svých základních diet, což jim dává pocit, že jsou napůl nakrmeni. Vodní melouny mohou být dobrým doplňkem pro ně. Přestože je chuť sladká, hustá dužnina jim dá velmi málo kalorií, protože devadesát devět procent jeho celkové hmotnosti se skládá z vody a přísad. Navíc vitamíny a minerály, jako je draslík a hořčík, pomáhají při správném fungování inzulínu v těle, čímž snižují hladinu cukru v krvi. Arginin, další složka nacházející se v melounu, je velmi účinná při zvyšování vlivu inzulínu na krevní cukr.

6. Zdraví srdce

Lykopen, karotenoid nalezený v množství v melounu, zlepšuje srdeční funkce. Beta-karoten, známý svými skvělými antioxidačními a anti-stárnoucími vlastnostmi, vás udrží v kondici a zabraňuje srdečním problémům souvisejícím s věkem. Štáva ve vodním melónu spolu s vitamínem C, karotenoidy a draslíkem (draslík snižuje riziko srdečního záchvatu) pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržuje vaše srdce v bezpečí před mnoha nebezpečnými podmínkami.

7. Zabraňuje degeneraci makuly

Nebojte se o zdraví očí a makulární degeneraci, pokud budete jíst mnoho vodních melounů. Díky betakarotenu, vitamínu C, luteinu a zeaxantinu jsou vaše oči dobře chráněné. Zajišťují ochranu vašich očí od slepoty a degenerace související s věkem a zabraňují vašim očím před onemocněním, jako je vysychání očí a optických nervů, stejně jako glaukom.

8. Léčí impotenci

Arginin, přítomný v melounu, je prospěšný při léčbě erektilní dysfunkce a povzbuzující povaha chemické látky může zvýšit libido, snížit frigiditu a dát milostnému životu nový začátek poté, co si užíváte pár plátků melounu dohromady!

Ostatní výhody

Melounová semena jsou bohatá na užitečné tuky a bílkoviny. Melouny obsahují fytonutrienty, které mají velmi dobré účinky na zdraví a správné fungování vnitřních orgánů, očí a sekrečního systému.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button