Zdravé tipy

Hypermangan: Nejúčinější způsob, jak docílit zářivě bílého oblečení

Asi každá hospodyňka by si přála mít oblečení bílé jako sníh, ideálně i všechno prádlo bílé barvy. Ovšem postupem času se stává, že bílé prádlo ztrácí svou barvu a mění se na světle šedé nebo žluté. Jde noční můru a neustálý bojem pro všechny ženy v domácnosti. Takže, jak účinně zabránit šednutí a docílit opět bílého oblečení?

[mks_pullquote align=“left“ width=“300″ size=“24″ bg_color=“#81d742″ txt_color=“#ffffff“]Máte nějaký zajímavý rodinný recept či tip, který si předáváte z generace na generaci? Chcete, aby jej pro své zdraví využili i ostatní? Napište nám jej na info@vitalitis.cz a my jej zveřejníme![/mks_pullquote]Existuje řada přírodních směsí a přípravků, které dříve používaly naše babičky a prababičky. Jejich tajemství nespočívalo v drahých bělidlech a jiných pracích prostředcích, ale v manganistanu draselném. Pokud jste o tomto způsobu ještě neslyšeli, tak čtěte dál.

Manganistan draselný je běžně dostupná sloučenina, kterou seženete v každé malé lékárně. Manganistan draselný, též známý jako hypermangan, je typický svou temně fialovou barvou a používá se především jako dezinfekce. Jak ho využít k bělení prádla?

Bělení pomocí hypermanganu

Příprava bělící směsi:

Potassium-permanganate-sampleDo 10 litrů teplé vody přidejte několik krystalků hypermanganu. Postupujte opravdu pečlivě a pomalu. Krystalky hypermanganu pomalinku přidávejte a zároveň míchejte. Barva vody by se měla změnit růžovou. V případě, že je voda obarvena na fialovou nebo tmavě fialovou, je ve vodě přítomno příliš mnoho manganistanu a bělení nebude fungovat (může dojít k obarvení oblečení). Do růžové vody poté nasypte asi 200 gramů pracího prášku a míchejte do té doby, než se prášek nerozpustí.

Postup:

Nyní je roztok připraven na prádlo. Prádlo necháme máčet minimálně po dobu 4-5 hodin, ideálně přes noc. Nemusíte mít obavy z obarvené vody, ta vašemu prádlu neublíží.

Po uplynutí máčení dejte prádlo do pračky a vyperte ho obvyklým způsobem. Pokud bylo prádlo vyprané už předtím, stačí už jen opláchnout v čisté vodě, vyždímat a nechat uschnout.

Pokud by bylo třeba, můžete metodu bělení znovu opakovat, dokud vaše prádlo nebude dokonalé bílé. Budete se divit, jak vaše staré prádlo prokoukne a dostane zbrusu nový a sněhově bílý vzhled.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button