KrásaPéče o tělo

Šediny mohou přijít i před třicítkou. Na vině může být nemoc, ale i životní styl

Jednou se tak prohrábnete vlasy a najednou to přijde – první šedina. Co teď? Začít rovnou s barvením? Znamená to, že vaše mládí je už definitivně pryč? V první moment rozhodně nepanikařte, šediny mohou přijít i relativně brzy, a to bez ohledu na váš skutečný věk. Někdy prostě jen zapůsobí genetika nebo jiné faktory. Co se s šedinami dá dělat? Na to se dnes podíváme trochu blíže.

Barvu našich vlasů nám zajišťuje pigment melanin. Jeho množství je v těle dáno geneticky, takže o naší přirozené barvě rozhodují především naši předci. Minimálně ale většina žen dnes již jen zřídka nosí přirozenou barvu svých vlasů. Na řadu přichází přelivy, barvy, melíry a další možnosti. A podobně se dá samozřejmě bojovat i se šedinami, ale existují i jiné cesty.

Šediny už ve třiceti?

Podobně jako je i vypadávání vlasů dáno geneticky, tak je tomu i se šedivěním vlasů. Nemusí být tedy nijak výjimečná situace, kdy vaše vlasy zešediví třeba již ve 20 nebo 30 letech. Většinou se stačí poptat vašich rodičů, jak na tom byli oni, a budete mít poměrně jasnou představu o svém osudu.

První šediny s největší pravděpodobností každý z nás objeví nejdříve kolem skrání. Až v druhé fázi šedivění se začnou objevovat šedivé vlasy na zbytku vlasového porostu. Pokud tedy šedivé vlasy při pohledu zepředu žádné nevidíte, můžete s klidným srdcem předpokládat, že ani zezadu byste žádné nenašli.

Ve výjimečných případech se stává, že se některým lidem objeví jeden šedivý pramen například v ofině anebo, že jim rychle zešediví všechny vlasy. Takový stav obvykle nastává v důsledku silného psychického šoku, stresové situaci nebo jiného prožitého traumatu. Některým lidem se to například stane po náhlé ztrátě blízkého člověka.

Neodmyslitelnou roli při šedivění našich vlasů sehrává kromě dědičných faktorů i naše zdraví. Celkový zdravotní stav našeho těla i to, jak je opotřebováno a vyčerpáno určuje, kdy vaše vlasy začnou ztrácet pigment. Není to jen stres a nevyvážená psychika, které nám mohou přivodit předčasné zešedivění. Jsou to i závažnější nemoci některých orgánů jako například ledvin, jater, štítné žlázy a také krevního oběhu. Dále se s předčasným šedivěním mohou setkat také pacienti s onemocněním jako je Hutchinsonův-Gilfordův syndrom, Wernerův syndrom, Downův syndrom nebo autoimunitní onemocnění štítné žlázy.

Šedivění můžete ovlivnit

Pokud jste kuřáci, máte problémy se štítnou žlázou anebo trpíte chudokrevností, případně předčasným nástupem menopauzy nebo nedostatkem některých vitamínů, může vás šedivění vlasů překvapit dříve. Všechny tyto události se ohledně šedivění považují za rizikové. Měli byste tedy s tím počítat a připravit se, že budete muset šedé vlasy řešit dříve než vaši vrstevníci.

Za rychlejším šedivěním může ale stát také špatná životospráva. Stres nebo soustavné vyčerpání rozhodně není dobrým předpokladem pro mladě vypadající vlasy. To samé platí i o nedostatku vitamínů, zvláště pak vitamínu B12. V létě je také vhodné vlasy chránit před slunečním zářením, ideálně pokrývkou hlavy nebo vhodnými produkty, jelikož UV záření vytahuje z vlasů přirozený pigment a ty mohou rychleji šedivět.

Vašim vlasům rozhodně neublíží ani podávání potravinových doplňků, které v sobě zahrnují základní stavební součásti vlasu, například vápníku, křemíku, zinku, hořčíku a kyseliny pantotenové nebo biotinu. Možností je na trhu celá řada.

Barvení jako rychlé řešení

Pokud už šedivění začne, je vhodné začít přemýšlet o vhodné kamufláži. Barvení šedivých vlasů není zcela jednoduchá metoda, a proto se jednoznačně doporučuje svěřit se raději do rukou odborníků. Ještě před barvením vám kadeřník na základě přiložení barevné smyčky určí procento šedivosti vlasů. Tento proces je důležitý proto, aby se předešlo nerovnoměrnému překrytí šedivých a přírodních vlasů. Proces míchání barvy a volby vhodných přípravků a metody je docela komplikovaný, proto se svěřte do rukou toho, komu skutečně věříte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button