DetoxikacePřírodní léčba

Víte, že chmel je velmi zdravý a prospěšný pro naše tělo? Podívejte se na jeho účinky!

Zdravotní přínosy chmele (Humulus lupulus)

Vaše znalost chmele může začít a skončit s vědomím, že se nachází v pivu. Chmel však skutečně poskytuje širokou škálu přínosů pro zdraví, kromě toho, že vám pomůže oslavit začátek víkendu. Přečtěte si níže, abyste se dozvěděli více o chmelu a co pro vás může udělat.

1. Protizánětlivý

V září roku 2009 publikovala Molecular Nutrition and Food Research studii uvádějící protizánětlivé vlastnosti chmele. To znamená, že chmel může pomoci léčit artritidu, dnu, problémy s trávením, bolesti svalů a další záležitosti související se zánětem.

2. Vlastnosti proti rakovině

Předpokládá se, že chmel může pomoci zabránit růstu rakovinných buněk. Studie publikovaná ve výzkumu fytoterapie z listopadu 2008 ukázala tuto korelaci mezi konzumací chmele a inhibicí buněčných linií hepatocelulárního karcinomu.

3. Relaxace a pomoc při spánku

Listy obsahují chmelné chemikálie, které vytvářejí sedativní účinek, což také pomáhá zmírnit úzkost a vyvolat ospalost. Studie z roku 2006 publikovaná v Phytomedicine ukázala, že účinky chmele vedou ke snížení pohybové aktivity i tělesné teploty, což podporuje spánek a relaxaci.

4. Léčba akné

Chmel obsahuje antioxidační vlastnosti, je také efektivní při léčbě akné.

5. Menopauzální pomoc

Chmel obsahuje estrogen, který může pomoci při řešení hormonálních změn souvisejících s menopauzou. Studie publikovaná v časopise Journal Maturitas v květnu 2006 ukázala, že denní konzumace chmelového extraktu souvisí s lehkostí v menopauzálním nepohodlí a snižuje příznaky.

6. Bojujte s infekcemi

Chmel byl po staletí používán k léčbě mnoha infekcí a nedávné studie podpořily tuto korelaci. Jedna studie (Journal of Molecular Nutrition and Food Research, září 2005) ukázala, že chmel má vlastnosti, které jsou účinné v boji proti mikroorganismům, jako jsou bakterie, viry a houby.

7. Zdraví srdce

Flavonoid xanthohumol může být také zodpovědný za ochranu zdraví vašeho srdce. V květnu 2012 vydal časopis Doplňková a alternativní medicína založená na důkazech studii, která prokázala, že xanthohumol zabraňuje aktivaci trombocytů, což vede ke snížení rizika sraženin a srdečních onemocnění obecně.

8. Pomoc při ztrátě hmotnosti

Flavonoid v chmelu nazvaný xanthohumol zjistil, že přispívá ke snížení tělesné hmotnosti ve studii o potkanech publikované ve Journal of Phytochemistry, květen 2012. Studie prokázala významný pokles tělesné hmotnosti u potkanů, kterým byla podána vysoká dávka xanthohumolu .

9. Zdraví jater

Také se předpokládá, že chmel podporuje zdravou funkci jater. Studie nalezená ve Journal of Experimental and Molecular Patology ukázala, že chmel může pomoci při prevenci a léčbě jaterní fibrózy při chronickém onemocnění jater.

Jak používat chmel

Je zřejmé, že chmel je dobrý víc než jen proto,aby vaše pivo bylo vynikající. Chcete-li využívat chmel pro některé z těchto přínosů pro zdraví, můžete jej obvykle nalézt ve formě výtažku nebo tinktury v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Mokrý chmel (čerstvé chmelové květiny) se obecně používají pro své jedinečné aroma a pro přinášení chuti a hořkosti do piva. Květina musí být buď zpracována nebo použita krátce po sklizni, což umožňuje jen málo času na výrobu piva. Pro nejlepší výsledky většina pivovarů používá chmel do 48 hodin po sklizni.

Chcete-li udělat chmelový čaj, přiveďte vodu k varu, přidejte chmel a ochutnávejte jej každých pár minut kvůli hořkosti. Když dosáhne požadované chuti (hořkosti), sundejte z tepla a nechte ho vychladnout. Chcete-li bojovat s hořkostí, zvláště pokud má chmel vysoký obsah alfa-kyseliny, můžete oslabit čaj medem, stevií nebo jiným sladidlem.

Pozor

Výzkumníci spekulují, že výživové doplňky obsahující chmel mohou zvýšit riziko postmenopauzálního krvácení. Chmel je také velmi jedovatý pro psy – takže NIKDY nenechávejte zbytky chmelu nebo použitého čaje kdekoli, kde by ho pes mohl sníst.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button