Přírodní léčbaZdravé tipy

8 úžasných výhod mátového čaje pro zdraví

Mátový čaj je vynikající a osvěžující způsob, jak zvýšit vaše celkové zdraví mnoha způsoby, protože má schopnost zlepšit trávení, omezit bolest a eliminovat záněty. Uvolňuje tělo a mysl, léčí zadýchávání, pomáhá při hubnutí a posiluje imunitní systém. Jeho vliv na trávicí systém je značný a základní prvek mentol v tomto čaji je možná nejcennější část jeho organické struktury.

Vědecký název máty je Mentha piperita. Pochází z Evropy, ale široká škála použití učinila z máty světovou komoditu. Mátový čaj je také oblíbený po celém světě. Mátový olej je oblíbenou formou léčby, zejména u syndromu dráždivého střeva (IBS).

Mentolová chuť je velmi lákavá pro mnoho lidí, což je jeden z nejpopulárnějších odrůd čaje ve světě.

Zdravé přínosy mátového čaje

Je známo, že je uklidňující, ale co jiného má tento široce dostupný čaj pro naše tělo, pokud jde o výhody? Podívejme se na některé z léčebných výhod tohoto čaje:

1. Snižuje horečku

Když se zamyslíme nad ostrým, chladným účinkem mentolu, nemyslíme vždy na horký šálek čaje. Mátový čaj má však jako hlavní složku mentol, takže pít čaj může způsobit vnější pocení, zatímco mentol ochladí vaše tělo uvnitř. To může v podstatě zlomit horečku a snížit související záněty a nepohodlí.

2. Zlepšuje trávení

Mátový olej a mátový čaj jsou používány po tisíce let k vyřešení různých trávicích a gastrointestinálních stavů. Archeologické důkazy skutečně ukazují, že máta peprná byla používaná 10 000 let jako doplňková výživa. Pomáhá pohybovat plynem skrze tělo, a léčí nadýmání, křeče a žaludeční nepohodlí. Tento čaj také stimuluje tok žlučníku, aby zvýšil rychlost a účinnost trávení a podpořil zdravé pohyby střev.

Obsahuje také analgetickou látku, takže snižuje související bolesti křečí, nadýmání a trávení. To je způsobeno jeho uklidňujícím účinkem na střeva a hladké svaly trávicího traktu. Průjem, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a zácpa mohou být léčeny tímto čajem, protože podporuje celý systém v optimální úrovni aktivity.

3. Zabraňuje nevolnosti a zvracení

Mátový čaj je antispasmodický, takže snižuje šance na zvracení a nauzeu, dokonce i v případě nevolnosti na lodi nebo letadle. To také snižuje bolesti žaludku a křečivost s jeho protizánětlivými vlastnostmi.

4. Léčí poruchy dýchání

Jako antispasmodik vás může zbavit dráždivého pocitu, který vás nutí ke kašli. Tím, že uvolní svaly krku a hrudníku, eliminuje příznaky nachlazení a chřipky.

5. Zvyšuje imunitu

Mátový čaj má antibakteriální vlastnosti proti bakteriím, které jsou příčinou onemocnění, jako je horečka a kašel. Nejen, že tento pikantní čaj pomáhá léčit příznaky onemocnění, ale také zabraňuje tomu, aby vaše tělo bylo nemocné. Existují také stopové prvky vitamínu B, draslíku, antioxidantů a vápníku, které pomáhají tělu přijímat živiny, aby bojovaly s nemocemi a vykonávaly nezbytné funkce k celkovému zdraví.

6. Odstraňuje špatný dech

Silná mentolovaná chuť a antibakteriální kvalita mátového čaje z něj činí ideální způsob, jak zlepšit dech. Antibakteriální prvek zabije bakterie, které mohou vést k halitóze, zatímco mentol v čaji odstraňuje zápach a zanechává váš dech svěží a čistý!

7. Ztráta váhy

Vůně mátového oleje a jeho organických složek vám pomůže ovládat vaši chuť k jídlu, abyste mohli snížit přejídání a následně předejít obezitě.

8. Snižuje úroveň stresu

Přírodní sedativní nebo antispazmodální charakter mentolu vám pomůže okamžitě pomoci před psychickým stresem. Může snížit Váš krevní tlak a teplotu těla, což vám umožní uvolnit se a nechat váš stres rozplynout. To je jeden z důvodů, proč je olej z máty tak populární v aromaterapii.

Slovo závěrem: I když je mátový čaj silný a nabízí širokou škálu přínosů pro zdraví, stále existují možné vedlejší účinky tohoto čaje. Mentol může působit jako alergen u některých lidí a způsobit pálení žáhy u ostatních. Obě reakce jsou typicky mírné, ale konzultace s lékařem o možných alergiích je vždy dobrý nápad.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button