Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Nedostatek zinku může být příčinou vysoké tlaku. Zjistěte jak se tomu vyvarovat

Nedávná studie provedená na Wright State Univeristy ve Spojených státech tvrdí, že nedostatek zinku může být příčinou vysokého krevního tlaku. Zinek je důležitý minerál, který v našem těle plní řadu důležitých funkcí, ale až nyní se zjistilo, že jej lze spojovat i v krevním tlakem. Zinek může mít na hodnoty krevního tlaku velmi významný vliv, a proto jeho roli nepodceňujte. Zaměřte se na to, aby vaše tělo mělo zinku vždy dostatek a vyhnete se nepříjemným problémům, které mohou nastat.

Důvodem je především to, že zinek ovlivňuje schopnost ledvin zpracovávat sodík. Pokud tento proces správně nefunguje, může dojít k postupnému zvyšování krevního tlaku. Pokud tedy trpíte vysokým krevním tlakem a váš lékař nedokáže odhalit jednoznačnou příčinu, pak se zaměřte na pravidelný přísun zinku a možná zaznamenáte změnu.

Jak si zajistit dostatek zinku?

Prvním a nejlepším způsobem je samozřejmě získat dostatek zinku přímo z potravin. V následujícím výčtu vám poradíme, na jaké potraviny se zaměřit. Mimo to lze také zinek doplnit s pomocí potravinových doplňků. Tato cesta však není ideální, a proto se spíše soustřeďte na získání zinku z potravin.

Potraviny s vysokým obsahem zinku

Zinek hraje důležitou úlohu v rámci reprodukčního systému i imunitního systému. Bez tohoto minerálu jednoduše nelze existovat. Jeho nedostatek se může projevit například ztrátou vlasů, infekcí kůže a dalších. Budete-li jíst dost potravin bohatých na zinek, vyhnete se takovým problémům.

Vejce

Zejména žloutek je bohatým zdrojem zinku a pomůže vám jeho nedostatek rychle napravit. Pozor si musíte dát pouze na to, že žloutek obsahuje i velké množství cholesterolu a nesmíte to tedy s jeho konzumací přehánět.

Cereálie

Ranní porce cereálií obvykle bez potíží pokryje potřebnou denní dávku zinku. Vybírejte ale celozrnné cereálie, bez cukru, pouze s kousky sušeného ovoce. Doplňte je mlékem nebo jogurtem a zdravá snídaně plná zinku je na světě.

Maso

I pokud nemáte maso zrovna v oblibě, jednou za čas vám kousek hovězího nebo jehněčího může udělat dobře. Tyto druhy masa jsou bohatá na zinek a mimo to vám dodají i pořádnou dávku bílkovin. Úplně stačí dopřát si maso je jednou nebo dvakrát týdně.

Dýňová semínka

Pouhých 100 gramů dýňových semínek obsahuje doporučenou denní dávku zinku. Dopřejte si je ráno ke snídani společně s cereáliemi a nebo si je schovejte jako zdravou odpolední svačinku. V každém případě oceníte nejen jejich příjemnou chuť, ale i to, že kromě zinku obsahují i velké množství vlákniny a dalších minerálů a vitamínů.

Česnek

V neposlední řadě je skvělou volbou i česnek. Ten účinně doplní nejen zásoby zinku, ale posílí i imunitu a pomůže bojovat s celou řadou nemocí. Kromě zinku vám dodá dostatek hořčíku, vitamínu B6 a C a také selen. Spolehnout se na léčivou sílu česneku je určitě dobrá volba.

Játra

Pro mnoho lidí je naprosto nepředstavitelné, že by jedli vnitřnosti a už při pomyšlení na ně se řadě lidí obrací žaludek. Pravdou ale je, že jsou čas od času zdravé a i vy byste si je občas mohli dopřát. Pokud navíc trpíte nedostatkem zinku, mohou vám pomoci váš problém vyřešit poměrně rychle.

Luštěniny

Pokud vám maso ani játra nevoní, dejte šanci luštěninám. Stejně jako maso obsahují velké množství bílkovin a zinku, a zejména pro vegetariány jsou tedy naprosto nenahraditelnou součástí stravy. Dejte si čočku, fazole či hrách a nedostatek zinku bude brzo minulostí.

Nezapomeňte, že pokud trpíte nedostatkem jakéhokoliv minerálu, znamená to, že byste se měli zamyslet nad svým stravováním. Zjevně nejíte dostatečně vyváženou a rozmanitou stravu. Poraďte se s lékařem nebo nutričním specialistou, kteří vám pomohou připravit zdravý jídelníček na míru vašim potřebám.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button