Jídlo a stravování

Jak si připravit brokolici, abyste získali co nejvíce živin

Ačkoliv brokolice není příliš oblíbená zelenina, je velmi zdravá, plná živin a vitamínů. Je bohatá na vitamíny A, C, D, a K. Obsahuje také flavanoid známý pod jménem kenferol, která má protizánětlivé účinky. Kromě těchto látek obsahuje také glukosinoláty, které mají silné protirakovinové vlastnosti.

Brokolice bojuje proti metabolickým onemocněním

Brokolice je bohatá na sloučeniny, které bojují proti 3 největším metabolickým onemocněním dnešní doby – chronického zánětu, oxidačního stresu a přetížení toxinů v těle. Je patrné, že by tato zdravá zelenina měla být obsažena ve vašem jídelníčku. Jak správně jíst brokolici, abyste získali co nejvíce živin? V syrovém, vařeném nebo dušeném stavu? Špatná příprava může zničit všechny živiny. Ukážeme vám, jak si správně udělat brokolici.

Jak nejlépe připravit zeleninu

Po uvaření je většina živin z brokolice nenávratně pryč. Místo vaření, je lepší připravit brokolici v páře. Existují dva způsoby, jak toho docílit bez nutnosti vlastnit parní hrnec.

Hrnec a cedník

Vložte do hrnce trochu vody a začněte dát vařit vodu. Do hrnce vložte cedník a do něj brokolici. Zakryjte pokličkou a nechte vařit po několik minut. Jakmile se voda začne vypařovat, budete to stejné, jako v parním hrnci.

Mikrovlnná trouba

Tato metoda je velmi jednoduchá. Vložte trochu vody do mikrovlnné trouby, vložte brokolici a vše přikryjte krytkou. Nastavte troubu na vysokou teplotu a spusťte program na několik minut. Užijte si brokolici uvařenou v páře.

Stejnou techniku můžete využít i pro jinou zeleninu. Všechny vitamíny zůstanou uchovány a vy si pochutnáte na výborném pokrmu.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button