DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčba

10 potravin, které přirozeně detoxikují tělo a pomáhají jej čistit

Dnešní doba je pro mnohé velmi hektická a rychlá. Ostatně každý žije tak trochu ve spěchu a stresu. Bojuje s nedostatkem času, spousta práce, domácnost, volný čas, děti, partner. Nezbývá tak čas už na tu správnou a zdravou výživu. Obvykle slupnete v rychlosti snídani, oběd na stojáka a večer, kdy si v devět sednete k televizi, sníte vše, co v lednici najdete.

Problémy s hektickým životním stylem

Občas prostě sáhnete po nějakém tom fast foodu nebo nepříliš zdravých potravinách. Tyto potraviny vyvíjejí na tělo spíš negativní účinky a zahlcují orgány. Možná zatím tělo pracuje správně, ale jednoho dne se vám to vrátí a to nepříjemně. Přinášíme zdravé potraviny, které by mohly pomoci přirozeně detoxikovat tělo od všech toxinů, kterým jste denně vystavováni. Jaké potraviny to mohou být?

Řepa

Řepa je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů, antioxidantů a obsahuje také specifický antioxidant betalain. Ten se nachází pouze ve vybraných potravinách, pomáhá zlepšovat strukturu buněk, opravuje a regeneruje buňky v játrech. Játra chrání lidské tělo před všemi toxiny, které mohou napadat lidské tělo. Pomáhá přirozeně detoxikovat. Řepu můžete využít surovou a to například do zdravého smoothie nebo také do salátu.

Česnek a cibule

Obě ingredience obsahují flavonoidy, které pomáhají při produkci glutationu, jednoho z nejsilnějších antioxidantů jater. Stimuluje játra a produkuje detoxikační enzymy, které filtrují toxické zbytky z trávicího systému. Navíc mají silné antibakteriální, antiparazitické a imunosupresivní vlastnosti.

Okurky

Okurky poskytují spoustu přínosů pro lidské zdraví. Jednou z těchto výhod je detoxikace těla, protože to podporuje trávicí trakt a vyčistí také játra. Okurky pomáhají tělu zůstat hydratované, jsou přírodním diuretickým jídlem, což znamená, že pomáhají tělu produkovat víc moc. Skrz ní se vyplavují toxiny a odpad z krve a vnitřností. Okurky také snižují nadýmání a zadržování vody, což je jeden z důvodů, proč jsou dobré po noci plné alkoholu nebo slaného jídla.

Mrkev

Je bohatá na glutation a je jednou z nejmocnějších detoxikačních zelenin. Je také bohatá na beta-karoten a vitamín A. Mrkev má velké kardiovaskulární přínosy a pomáhá zlepšit celkovou imunitní funkci. Konzumujte surovou mrkev, můžete pít čerstvé zeleninové šťávy. Pomůže vypláchnout spoustu toxinů z těla.

Zázvor

Zázvor redukuje nadýmání, udržuje střevo čisté, uvolňuje všechny odpady a škodlivých toxinů. Zázvor pomáhá a zlepšuje obdukci kyseliny žaludku, která zase likviduje intestinální parazity, chrání tělo před infekcemi. Pomáhá trávicím šťávám, pomáhá jim v lepší funkci. Kořen zázvoru zvyšuje metabolismus a podporuje funkce jater. Vyzkoušet můžete zázvorový čaj s medem a citronem. Připravte si zázvorovou vodu, přidejte jej do salátů nebo polévek.

Pampeliška nebo zelený čaj

Pampeliška pomáhá játrům filtrovat toxiny a odpady z krevního oběhu. Zelený čaj je zase bohatší na antioxidanty a kofein, což pomáhá tomuto nápoji přisuzovat diuretický účinek. Pomáhá zmírňovat také nadýmání, že brání zadržování vody. Můžete využít k přípravě detoxikačního čaje.

Jogurt

Jogurt je bohatý na probiotika a dodává do těla zdravé bakterie na podporu střevní mikroflóry. Pomáhá trávení a posiluje imunitu těla. Jogurt přináší do střeva také dobré bakterie, které napomáhají trávení a odstraňují toxiny z těla. Vyvarujte se nízkotučným jogurtům, protože ty obsahují spoustu cukru.

Semínka a ořechy

Sáček oříšků nebo semínek (mandle, vlašské ořechy, lněná semínka nebo slunečnicová semínka) mohou pomoci. Pravidelný příjem mandlí může pomoci zbavit vás všech tukových depozit, které se tvoří okolo jater. Vlašské ořechy obsahují vysoké hladiny kyselého argininu, což pomáhá játrům detoxikovat amoniak. Působí skvěle také na váš mozek, díky čemuž lépe funguje. Lněná semínka zvyšují zase náladu, obsahují vlákninu, která pomáhá vyplavit toxiny z vašeho střevního traktu. Lněná semínka mohou potlačovat také chuť k jídlu a pomáhají při hubnutí. Slunečnicová semínka poskytují do těla hořčík, minerál. Zvyšuje se hladina krevního tlaku, pomáhá udržovat stabilní srdeční tep a zvyšuje lipolýzu.

Citronová voda

Citrusové plody jsou skvělé pro trávicí systém, protože jsou plny vitamínu C a jsou bohaté na antioxidanty. Jde o účinnou sloučeninu, která aktivuje jaterní enzymy. Ty pomáhají přeměnit toxiny ve vodorozpustnou formu a pomáhají znovu aktivovat střeva. To znamená, že se snadno čistí. Můžete začít ráno sklenicí vlažné vody se šťávou z jednoho citronu, popřípadě limetky. Přidat můžete špetku mořské soli a med či javorový sirup. Pijte tuto směs na prázdný žaludek a zlepšuje se pohyb střev.

Zelenina

Listová zelenina dodává trávicímu traktu detoxikační podporu a chlorofyl. Jde o rostlinný pigment, který má schopnost spojit se s toxiny a jinými volnými radikály v těle a odstraňuje je. Pomáhá odstranit nahromaděné těžké kovy v těle. Chlorofyl má také protizánětlivé vlastnosti a alkalizuje tělo, aby se zbavilo kyselosti. Jde o zeleninu jako špenát, zelí a podobně. Přidejte je do smoothie.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button