DetoxikaceZdravé tipy

Nootropika pomohou zvládnout zkouškové i pracovní stres

Zkouškové je v plném proudu a mnoho studentů tráví celé dny a noci nad knihami a skripty. Toto období je pro většinu z nich velmi náročné, protože bývá obtížné skloubit studentské povinnosti s touhou užít si také trochu té svobody a věhlasného studentského života. Zejména ve zkouškovém je nápor na organismus mladého člověka extrémní a vyžaduje skutečně mnoho sil. Je možné naše soustředění, paměť a celkový psychický výkon podpořit doplňky stravy? Ano – a my víme, jak na to.

Soustředění je pro učení klíčové

Určitě si každý z nás vzpomene na nějaký moment, kdy měl před sebou hromadu knížek nebo zápisků a k tomu jen pár hodin na to si vše zapamatovat. Jenže jako na potvoru se vám zrovna v hlavě honí něco zcela jiného a myšlenky vám bloudí úplně jinde. Učení a vytvoření paměťové stopy je velmi složitý děj, kdy je nutné, aby neurony v mozkové kůře pracovaly skutečně na plné obrátky. K vytvoření těchto spojů je ale nebytný dostatek času a samozřejmě schopnost se na tento podnět opravdu dobře soustředit.

Existuje mnoho obecných strategií jak své soustředění zlepšit a učit se efektivněji. Všichni máme zkušenost, že může pomoci třeba fyzická aktivita, dostatek spánku, klidné prostředí pro učení, nebo eliminace jiných vzruchů. Pomoci však mohou i účinné doplňky stravy znamé jako nootropika.

Kofein

Právě s kofeinem má většina z nás asi ty největší zkušenosti. Kofein totiž najdeme nejen v kávě, ale i v čaji, energetických nápojích nebo kofeinových kapslích. 

Je pravdou, že kofein vás skutečně nakopne, podpoří soustředění a oddálí pocity únavy a spánku. Bohužel je ale také dobře známé, že při pravidelném užívání na něj roste tolerance, takže jeho účinky se snižují a vy musíte dávky neustále zvyšovat. Pokud to navíc s kofeinem přeženete, může vás čekat nepříjemná bolest hlavy nebo bušení srdce. Kofein by se tedy rozhodně měl užívat s rozmyslem a jednorázově bychom neměli přijmout více než 200 mg.

Theanin

Tato látka není ani zdaleka tak známá jako kofein, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Přirozeně se nachází zejména v zelením čaji a výzkumy prokazují, že navozuje klidnou mysl, ale zároveň zbytečně neuvolňuje, takže se vám po něm nebude chtít jen koukat na seriály. Má také pomalejší nástup než kofein a pomaleji se v těle vstřebává, takže jeho účinky jsou patrnější déle. Kombinace kofeinu a theaninu celkově působí synergicky a dopřeje vám dostatek soustředění s chladnou hlavou. Proto je dobrým nápadem dopřát si při studiu právě zelený čaj, který obsahuje obě tyto účinné látky.

Rozchodnice růžová alias Rhodiola rosea

Tato bylinka má zcela jiné složení než předchozí dvě látky a zajímavé je, že její účinky se projeví až v řádu několika dnů užívání. Podle aktuálních výzkumů je považována za silný adaptogen, který může zmírnit pociťování dlouhodobějšího stresu a únavy, ale také efektivně zlepšuje kognitivní schopnosti. Její extrakt můžete užívat ve formě tablet či kapslí, které obsahují výtažek z kořene. Maximální denní dávka je stanovena na 100 mg extraktu s 4% obsahem účinných látek rosavinů.

Acetylkarnitin (ALCAR) 

Jde vlastně o derivát L-carnitinu, který má lehce pozměněnou molekulu, díky čemuž proniká mnohem lépe do mozku. Karnitin obecně podporuje tvorbu energie v našich buňkách, ale dokáže také podpořit celkový psychický výkon a lepší soustředění. Jeho maximální denní přípustný příjem z doplňků stravy je stanoven na 500 mg a rozhodně nedoporučujeme tyto dávky překračovat kvůli možným vedlejším účinkům.

Kreatin

Kreatin sice především působí jako látka na podporu růstu svalové hmoty a síly, ale jejich pozitivních účinků je mnohem více. Pozitivně totiž působí nejen na buňky svalové, ale také na buňky mozkové, které tak mohou dosahovat daleko lepších výkonů. Obvykle jej zakoupíte v práškové podobě ve formě kreatin monohydrátu, který je lehce rozpustný ve vodě.

Cholin

Velmi efektivní podporu poskytuje také látka známá jako acetylcholin. Ten si naše buňky umí vytvořit i samy, nicméně vhodnými doplňky stravy je možné jeho příjem ještě navýšit, a zefektivnit tak procesy, kde plní svoji úlohu.

Antioxidanty

Naše mozkové buňky potřebují i efektivní ochranu před možným poškozením. To nejčastěji vzniká vlivem volných radikálů. Poškozené neurony poté samozřejmě pracují méně efektivně, což se může dlouhodobě projevovat sníženým psychickým výkonem. Řada studií potvrzuje, že různé plody jsou velmi bohaté na antioxidanty, které umí těmto nežádoucím procesům efektivně bránit. Jde zejména o borůvky a jejich významně silné, modře až fialově zbarvené antioxidační látky antokyany. Samozřejmě si můžete dopřát čerství borůvky, ale klidně si kupte i borůvkový extrakt v množství asi 5,5–11 g nebo ve formě izolovaných antokyanů v dávce 500–1000 mg.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326379

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button