Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Jedlá soda umí odstranit až 96% toxických pesticidů z ovoce a zeleniny

Jedlá soda je skvělým pomocníkem v mnoha ohledech. Využívá se nejen v kuchyni, při klasickém pečení, ale například v kosmetice nebo při úklidu. Umí skvěle odstranit skvrny z bílých oděvů, má spoustu možností využití. Věděli jste, že jedlá soda umí odstranit z ovoce a zeleniny toxické pesticidy?

Výhody jedlé sody

Jedlá soda je skvělým produktem s mnoha způsoby využití. Nové výzkumy zjistily, že tato přísada může až v 96% odstranit škodlivé pesticidy z ovoce a ze zeleniny. Dnes člověk kupuje snad všechno ovoce a zeleninu v obchodech. Tyto plodiny jsou nabité pesticidy, které mohou být pro tělo škodlivé.

Tým vědců z University of Massachusetts provedl studii o gala jablcích, aby zjistil, jak jedlá soda účinkuje na tento druh ovoce. Během výzkumu využil dva nejběžnější pesticidy thiabendazol a phosmet. Ty aplikoval na organická jablka, thiabendazol je fungicid, který byl dříve znám tím, že uměl proniknout skrz jablečnou slupku. Phosmet je velmi populární insekticid.

Výsledky studie překvapily

Poté se vědci snažili jablka ošetřit vodou z vodovodu, roztokem jedlé sody a vody a komerčním bělícím roztokem, který byl schválen United States Environmental Protection Agency. Komerční bělící roztok je nejčastěji používanou kapalinou pro čištění ovoce či zeleniny. Výsledky ukázaly, že když jablko ponoříte do roztoku jedlé sody na dvě minuty, odstraní se víc pesticidů, než když je na stejnou dobu namočíte do bělícího roztoku nebo je budete dvě minuty oplachovat po tekoucí vodou. Abyste se zbavili pesticidů úplně, je nutno nechat jablko v roztoku 15 až 20 minut.

Jak používat tento roztok jedlé sody?

Jedlou sodu je možno využívat k čištění spousty pesticidů na ovoci a zelenině. Jedlá soda je alkalická a pomáhá při odstranění efektivně a ekologicky. Chcete vyzkoušet tuto metodu a odstranit tak z ovoce a zeleniny dostatečné množství pesticidů? Jak si tento roztok připravit?

Ingredience:

  • 1 až 2 polévkové lžíce jedlé sody
  • Mísa s vodou

Postup:

Smíchejte jedlou sodu s vodou a do tohoto roztoku namočte ovoce a zeleninu. Můžete také vyzkoušet potřít plodiny jedlou sodou a poté jí pečlivě odstranit. Tato metoda je skvělá zejména pro cukrový meloun, dokáže jeho slupku zbavit všech nečistot a zvláště v různých zákoutích, kde se drží mikroby.

Roztok s octem

Většina pesticidů obsahuje organofosfáty, organochloriny, sulfonylmočoviny, pyrethroidy a podobně. Jde o pesticidy, které jsou pro vaše tělo potenciálně škodlivé. Bohužel přítomnost těchto látek není jen povrchní, ale často proniká přímo do slupky ovoce nebo zeleniny a působí na lidské tělo.

Nemusíte kupovat nejrůznější komerční rostlinné čističe, které vám podle všech reklam pomohou odstranit pesticidy. Vyzkoušejte finančně nenáročnou metodu, kterou si můžete snadno připravit doma. Vezměte čajovou lžičku octa a dejte do velké mísy. Zřeďte vodou a ponořte do tohoto roztoku ovoce a zeleninu. Nechejte asi dvacet minut působit a poté důkladně omyjte pod tekoucí vodou.

Domácí čisticí sprej pomůže

Ovoce a zelenina potřebují zvláštní péči. Obvykle obsahují pesticidy, které nejsou pro tělo úplně to nejlepší. Proto vyzkoušejte tento jednoduchý domácí sprej, který pomůže.

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 šálek vody

Postup:

Všechny ingredience smíchejte, aplikujte do rozstřikovače a používejte. Na ovoce a zeleninu, ale také další plody nikdy nepoužívejte mycí prostředky jako mýdlo a další věci. Ty by se neměly být vůbec konzumovány, slouží k jiným účelům.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button