Jídlo a stravování

Proč vyměnit černou rýži za bílou?

Rýže je starobylá potravina, ale pokud mluvíme o rýži, máme na mysli rýži bílou. Málokdo z nás však zná rýži černou a celou řadu jejích zdravotních přínosů, které nám poskytuje.

Černá rýže byla cennou surovinou ve staré Číně, protože byla pěstována ve velmi omezeném množství. Její používání bylo zakázáno pro běžné obyvatelstvo a konzumovala ji pouze královská rodina. Bylo pro ní vytvořeno i alternativní pojmenování – zakázaná rýže. Poprvé byla předtsvena v roce 1995 ve Spojených státech a od té doby si získává velkou popularitu.

Co je černá rýže

Patří do skupiny Oryza sativa L, kterému se nejlépe daří v tropických oblastech – Čína, Japonsko, Korea nebo severovýchod Indie. Vzhledem k tomu, že černá rýže má pigmentovanou frakci otrub, její výtažky se používají jako přírodní barviva v potravinách jako je chléb a alkohol.

černá rýže

Zdravotní přínosy

Černá rýže má nízký obsah kalorií, je bohatým zdrojem flavonoidních fytonutrientů, které jsou nezbytné pro ochranu před mnoha chorobami a udržují zdravé fungování našeho mozku. Obsahuje velké množství vlákniny, je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, poskytuje celou řadu minerálů (železo, měď) a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti.

  • Zdroj antioxidantů

Bojují proti poškození volnými radikály, pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám, léči mikrobiální infekce.

  • Pomáhá při hubnutí

Má nízký obsah kalorií, nízkou hladinu sacharidů a vysoký obsah vlákniny.

  • Chrání zdraví srdce

Bylo zjištěno, že obsah anthokyaninu v černé rýži má významný účinek na snížení hladiny cholesterolu, jehož vysoká hladina je jednou z příčin kardiovaskulárních chorob.

  • Pomáhá při detoxikaci jater

Antioxidační aktivita extraktu z černé rýže reguluje metabolismus mastných kyselin a snižuje hladiny triglyceridů a celkového cholesterolu, čímž se snižuje riziko onemocnění jater.

  • Podporuje zdraví mozku

Oxidační stres má negativní vliv na kognitivní fungování. Antioxidanty, jako jsou antokyany (které se nacházejí v černé rýži), by proto mohly přispět ke snížení tohoto oxidativního stresu a k udržení zdravého fungování mozku.

  • Zlepšuje zdraví trávicí soustavy

Černá rýže je bohatým zdrojem vlákniny, která má pozitivní vliv na činnost trávicí soustavy – zajišťuje pravidelný pohyb střev, zabraňuje nadýmání a zácpě.

  • Je přirozeně bezlepková

Citlivost na lepek způsobuje celou řadu zdravotních potíží mezi něž patří zácpa, průjem, nadýmání. Černá rýže neobsahuje lepek, takže je vhodnou potravinou právě pro tuto skupinu obyvatel.

  • Chrání před vysokým krevním tlakem

Vláknina, kterou získáváme z černé rýže, chrání kardiovaskulární soustavu tím, že udržuje normální krevní tlak, snižuje hladinu lipidů, reguluje tělesnou hmotnost, zlepšuje metabolismus glukózy a snižuje chronické záněty.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button