Přírodní léčbaZdravé tipy

Co se stane s tělem, když vypijete sklenici čerstvé pomerančové šťávy?

Pomerančová šťáva, jak můžete pravděpodobně odhadnout, je šťáva vymačkaná z populárních a lahodných citrusových plodů, pomerančů. Je považována za jeden z nejzdravějších nápojů, a to díky široké škále zdravotních přínosů, které zahrnují její schopnost zvýšit imunitu, snížit známky stárnutí, zabránit rakovině, podpořit buněčnou opravu a metabolismus, detoxikovat tělo, zlepšit oběh a krevní tlak, snížit zánět a snížit hladinu cholesterolu.

Pomeranče jsou základem zdravého stravování tisíce let a toto ovoce vzniklo někde v jihovýchodní Asii. Historické záznamy pomerančů pocházejí až z Číny před více než 4500 lety. Jsou jedním z nejoblíbenějších citrusových plodů s vědeckým názvem Citrus sinensis. Existuje několik odrůd, ale sladká oranžová je nejoblíbenější a nejčastěji konzumovaná odrůda. Poskytuje některé z nejlepších druhů pomerančové šťávy, ačkoli jsou někteří lidé, kteří dávají přednost šťávě z červeného pomeranče, mandarinky nebo dokonce hořkému pomeranči.

Pomerančová šťáva může být stejně tak prospěšná jako konzumace plodů vcelku, pokud je 100% přírodní a není naložen konzervačními látkami, přísadami a cukrem. Kůra a dužnina pomerančů mají značný zdravotní přínos, ale můžete získat většinu živin a užitečných složek z pomerančové šťávy také.

Vyhněte se zmrazené pomerančové šťávě, konzervované pomerančové šťávě nebo koncentrovaného pomerančového džusu, protože při veškerém zpracování ztrácíte značné množství přírodní bonity a výrobci se často obracejí k přidávání chemikálií do šťávy, aby znovu doplnili ztracené nutriční hodnoty a udrželi šťávu dlouho čerstvou. Konzumujte vždy čerstvě vymačkanou a ujistěte se, že získáváte všechny výhody této zázračné a chutné ovocné šťávy!

Pomerančové šťáva nutriční fakta

Veškeré působivé přínosy pomerančové šťávy lze přičíst jejímu nutričnímu obsahu, vitamínům a minerálním látkám včetně vitamínu C, vitamínu A, thiaminu, folátu, draslíku, vlákniny, bílkovin, mědi, hořčíku, flavonoidů, hesperidinu a odrůdy dalších stopových vitaminů a minerálů, které z ní činí jedno z nejcennějších a živinami naplněné ovoce. Pokud jde o kalorie, pomerančová šťáva má 47 kalorií v dávce 100 ml.

Zdravé přínosy pomerančové šťávy

Zesiluje imunitní systém

Pomeranče a pomerančová šťáva jsou již dlouho známé díky svým hojivým vlastnostem a jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, který můžete přidat do své stravy. Jedinná porce pomerančové šťávy má více než 200% požadavku vitamínu C na tělo. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, funguje jako primární antioxidant v těle a ničí nebo neutralizuje volné radikály, než mohou poškodit tělo. Naše tělo potřebuje vitamín C ke stimulaci dalších aspektů našeho imunitního systému. Kromě toho je kyselina askorbová jednou ze základních složek kolagenu, která je nezbytná pro opravu buněk a pro růst nových tkání v těle.

Zabraňuje rakovině

Jak bylo uvedeno, vitamin C působí jako antioxidant a jednou z nejdůležitějších funkcí antioxidantů je prevence rakoviny. Antioxidanty udržují DNA zdravých buněk mutovanou v rakovinných buňkách, což činí z vitamínu C první řadu obrany před rakovinou a dalšími závažnými nemocemi. Spolu s vitamínem C obsahuje pomerančová šťáva také antioxidační hesperidin, který byl spojen se sníženým růstem nádorů a stimulací apoptózy nebo programované buněčné smrti v rakovinových buňkách. Přestože výzkum probíhá, pozitivně je spojen s prevencí rakoviny tlustého střeva, ale je pravděpodobné, že hesperidin je účinný z hlediska mnoha druhů rakoviny.

Detoxifikuje tělo

Spolu s vitamínem C má pomerančová šťáva také velmi vysoký podíl vitamínu A, který působí jako mírný antioxidant. Kromě toho detoxikuje tělo zvýšením funkce ledvin. Vitamín A je již dlouhou dobu spojen se zdravím očí a přidáním dostatečného množství vitaminu A k vaší stravě může zabránit noční slepotě, stejně jako makulární degenerace. Jediná porce pomerančové šťávy má téměř 50% denního požadovaného příjmu tohoto vzácného vitamínu.

Zvyšuje krevní oběh

Existuje další velmi silný aspekt pomerančové šťávy, její obsah folátu. Folat je členem komplexu B, technicky to je vitamin B9. Tento důležitý vitamin je nezbytný pro tvorbu DNA a růst nových buněk. Folát také udržuje buňky v bezpečí před mutací, což je jeden ze způsobů, kterým volné radikály poškozují tělo. Dále folát hraje roli při vytváření nových červených krvinek a také při stimulaci toku krve do končetin. To znamená, že jsou dobře okysličené a pracují v plné kapacitě. To podporuje celkový metabolismus organismu a fungování všech systémů, což z nich činí ještě efektivnější

Snižuje zánět

Citrusové plody jsou běžně považovány za protizánětlivé látky a pomerančová šťáva není výjimkou. Vysoký obsah cukru a tuku může vést k zánětu různých částí těla a to může vést k rozvoji zvýšené inzulínové rezistence. Jedná se o jednu z hlavních příčin diabetu typu 2 a aterosklerózy. Studie ukázaly, že pomerančová šťáva může inhibovat tuto inzulinovou rezistenci tím, že snižuje zánět, čímž chrání srdce a zaručí celkovou kardiovaskulární ochranu. Také je schopnost snížit riziko vzniku cukrovky hlavním bonusem této vlastnosti pomerančové šťávy.

Snižuje krevní tlak

Hesperidin, v pomerančové šťávě, je antioxidant, což znamená, že chrání tělo před nemocemi a rakovinou, ale tato vodorozpustná rostlinná směs ovlivňuje také činnost a funkci malých cév. To  může mít velký vliv na krevní tlak jako celek a výzkum spojil tento silný antioxidant s redukcí celkového krevního tlaku a sníženou pravděpodobností kardiovaskulárních onemocnění.

Vyvažuje hladinu cholesterolu

Vysoký cholesterol je jedním z nebezpečných příčin kardiovaskulárních onemocnění, takže jakýkoli způsob, jak snížit hladinu cholesterolu ve vašem těle, stojí za to. Pomerančová šťáva bylo prokázáno, že snižuje přítomnost a účinky „špatného“ cholesterolu při zvyšování množství „dobrého“ cholesterolu v těle. Tato vlastnost znamená, že šance na aterosklerózu, infarkt a mrtvici jsou sníženy.

Slovo varování: Může se zdát, pohár čerstvě vymačkané pomerančové šťávy, je to nejlepší, co můžete přidat do své stravy, a ve většině případů je to pravda. Nicméně, příliš mnoho dobrého může být nebezpečné. Pomerančová šťáva, stejně jako šťáva z většiny citrusových plodů, je poměrně kyselá, takže příliš kyselá tekutina v těle může rozrušit žaludek. Navíc, jelikož pomeranče mají poměrně vysokou glykemickou zátěž, pít hodně najednou může způsobit masivní výkyvy hladiny cukru v krvi, což může vést k různým hladinám energie během dne a může vést ke komplikacím pro diabetiky nebo pre-diabetiky. Konečně, pokud chcete úplnou výhodu pomerančů, vyvarujte se pomerančové šťávy a jezte samotné pomeranče. To je jediný způsob, jak získat dobré množství vlákniny pro zvýšení trávení; pomerančový šťáva nemá téměř žádnou vlákninu.

Kromě těch málo varování, je pomerančová šťáva perfektní způsob, jak se cítit svěží a podpoříte své tělo na cestě k perfektnímu zdraví!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button