Přírodní léčbaZdravé tipy

Jak pěstovat nekonečnou zásobu zázvoru v interiéru?

Vynikající léčebné účinky zázvoru jsou prokázané. V období nemoci si z něj často lidé dělávají čaj, různé limonády a podobně. Jde o nenáročnou rostlinu, které stačí i částečné sluneční světlo. Zázvor je nenáročný ne údržbu, můžete ho pěstovat pod střechou, například v zimní zahradě či kdekoliv v interiéru, kde je to možné. I vy doma si tedy můžete vytvořit takovou svou soukromou zázvorovou zahrádku a vždy, když jej budete potřebovat, po něm sáhnout. O tom, jak pěstovat zázvor se více dozvíte v následujícím článku.

O zázvoru

root-617409_960_720Je velmi citlivý na mráz, takže bydlíte-li někde, kde je zima, pak se doporučuje zasadit ho do květináče a mít ho doma. V létě jej zase můžete přesunout ven ke slunečním paprskům. Jestliže doma nemáte moc slunečních paprsků, nemusíte zoufat, i v takových podmínkách se dá zázvor pěstovat. Kousek zázvoru zasaďte a rostlina vám poroste. Tyto kousky jsou ideální pro vaření, pro čaje či do nejrůznějších bylinných přípravků a limonád.

Jeho účinky jsou široce známé, působí například protizánětlivě, posiluje lidský imunitní systém, stimuluje krevní oběh, má pozitivní účinky na trávicí trakt, je skvělou prevencí proti rýmě a chřipce, pomáhá při migréně. Zmírňuje nevolnosti, a to jak z cestování, tak i v těhotenství. Snižuje cholesterol, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, prohřívá tělo, má relaxační účinky a jde také o afrodiziakum.

Jak zasadit zázvor

Nejlépe se zázvor získává ze zahradní školky. Jestliže budete mít štěstí, můžete narazit na semena zázvoru, která jsou určená k výsadbě. Zázvor, který nacházíme v obchodech, bývá postříkán inhibitorem růstu, to ho tedy zastaví před klíčením. Může tak být někdy velmi těžké najít takový zázvor, který by bylo možno zasadit. Je to podobné jako se zázvorem v půdě. Ten se totiž taky nemůže vyvíjet tak, jak má.

V obchodech navíc mohou na zázvor aplikovat pesticidy a fungicidy a to v pořádku není. Doporučujeme proto, koupíte-li zázvor v obchodě s potravinami, ujistit se, že z něj všechny škodliviny odstraníte. Jak? Stačí jej přes noc namočit do vody a nežádoucí postřiky se odstraní.

Tipy pro pěstování zázvoru v interiéru:

Kořen zázvoru by měl být tlustý s těsnou kůží. Neměl by být příliš starý a také takový ochablý, jakoby bez života. Měl by mít na sobě pár očí pupenu (podobně jako brambory) a jestliže je mírně zelený, je to jen dobře. Jestliže narazíte na zázvor, který má na sobě mnoho „bramborových očí“, pak je možno je řezat a využít k pěstování hned několika rostlin zázvoru.

Zázvor není jako většina pokojových rostlin. Je proto dobré jej pěstovat v mělkých a širokých květináčích či mísách. Kořeny se rozvíjejí horizontálně, takže se při výběru vhodného květináče ujistěte, že je široký. Zázvor musí mít pro svůj růst dostatečné množství prostoru.

Růst zázvoru v interiéru, pěkně krok za krokem:

  1. Namočte zázvor na noc do teplé vody, tím jej připravíte k výsadbě.
  2. Dobře zvolený květináč, který je prostorný, naplňte hlínou. Ta by měla být hustá, ale také by měla dobře odvodňovat.
  3. Kořen zázvoru s oky dejte do hlíny a přisypte na něj půdu. Půdy však nesmí být moc.
  4. Květináč se zázvorem dejte na místo, kde je rozumné teplo a kde se nedostává nadměrné množství denního světla.
  5. Udržujte v květináři vlhko a to nejlépe pomocí rozprašovače.
  6. Růst zázvoru je pomalý, po několika týdnech byste měli vidět několik výhonků, které vykukují z hlíny. Často jej vlhčete rozprašovačem a udržujte v teple.

Sklizeň zázvoru:

Malé kousky zázvoru můžete sklízet 3 – 4 měsíce po zasazení. Vytáhněte stranou nečistoty, které se květináči usadí. Zázvor takto můžete sklízet nepřetržitě. Pokud se o něj budete dobře starat a bude mít dobré kořeny, nic nebrání v jeho růstu. V případě, že chcete svou sklizeň znásobit, pak odstraňte celou rostlinu, oddělejte pár oddenků a zahajte sadbu znovu od začátku.

Díky tomuto pěstování budete mít svůj ničím neošetřený zázvor, který budete mít vždy při ruce v případě nachlazení, angíny či nejrůznějších nevolností!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button