Péče o těloZdravé tipy

Při rýmě nebo kašli nepanikařte. Sledujte, co vám říká vaše tělo

Necítíte se tak úplně ve své kůži, ale nevíte, o co by se mohlo jednat? Ještě před pár měsíci byste nad tím pravděpodobně mávli rukou, šli do práce a prostě čekali, co z toho bude. Dnes je ale situace jiná. Každý pečlivě hodnotí svůj zdravotní stav a čeká, zda se u něj neprojeví některé z typických příznaků onemocnění koronavirem.

Zachovat chladnou hlavu

Panika je ale to nejhorší, co můžete udělat. Než tedy začnete obvolávat krizová centra a žádat o test, zda nejste pozitivní, raději se v klidu zamyslete a snažte se zapřemýšlet, zda se nemůže jednat jen o obyčejné nachlazení, které rozhodně není životu nebezpečné. A napovědět vám mohou i projevy vašeho těla.

Hlen může být ukazatelem

Hodně vám může prozradit například barva a konzistence hlenu, který tělo vylučuje. Hlen totiž produkují všechny sliznice, ale pokud je vše v pořádku, bývá velmi nenápadný – průhledný a lepkavý. Jeho funkce je v organismu zcela nezastupitelná. Pomáhá udržovat vlhkost a filtruje škodlivé látky. Zejména na nosní sliznici slouží k tomu, aby zachycoval prachové částice a filtroval vzduch, který jde do našich plic. Při plném zdraví denně vznikne litr až litr a půl této tekutiny. To zní docela nechutně, že? Většinu z toho ale samozřejmě vůbec nezaznamenáte, jelikož hned stéká krkem dolů do těla.

Když se ale jeho barva, množství nebo struktura změní, je možné, že to signalizuje nějaký zdravotní problém. Změna konzistence hlenu ale hned nemusí signalizovat chřipku nebo koronavirus. Může se třeba typicky jednat o projevy alergie – a to nemusí být nyní na jaře nijak výjimečná situace. Rýma sama o sobě rozhodně není příznakem infekce koronavirem. Daleko podstatnějším ukazatelem jsou vysoké teploty a další komplikace.

Změny ve struktuře i barvě

Povaha hlenu se mění, pokud je organismus napaden nějakou bakterií nebo virem. Typickým projevem, který nejspíš zaznamenáte jako první, je to, že hlen citelně zhoustne. Je to přirozená obranná reakce těla. Čím je hlen hustší, tím méně propouští bakterií, virů a dalších nežádoucích složek. Tělo se tak snaží vytvořit opět vyvážené vnitřní prostředí. Hlen tedy tělo chrání před nebezpečím přicházejícím zvenku a stojí tzv. v první linii před každou nákazou.

Je-li hustota hlenu vyšší, je dobré zaměřit se také na jeho barvu. Problém značí zelenohnědá barva, která v žádném případě není standardní. Za žlutou a zelenou barvu nese odpovědnost typ bílých krvinek jménem neutrofily. Tyto bojovníky tělo vysílá do postižených oblastí v případě ohrožení bakterií, aby hlen zahustily a učinily jej nepropustným pro další nápor bacilů. Neutrofily obsahují zelenkavě zbarvený enzym a ten způsobuje typickou barvu hlenu. To se však týká především bakteriálních infekcí – u těch virových se změna barvy vůbec nemusí ukázat.

Koronavirus takto neodhalíte

Zbarvení hlenu tedy poskytuje orientační pomůcku, která může pomoci odhalit, zda se potýkáte s nemocí virového nebo bakteriálního původu. Jde-li o virovou infekci, antibiotika vám nepomohou, a proto na svého lékaře netlačte, aby vám je předepsal, on dobře ví, co dělá. U virové infekce nejvíce pomůže celková podpora imunity a klidový režim, dále dostatek tekutin a příjmem pestré stravy bohaté na vitaminy. Jelikož je COVID-19 infekcí virovou, zelenohnědého hlenu se v souvislosti s touto nemocí pravděpodobně nedočkáte. U koronaviru se barva ani konzistence hlenu měnit nemusí, podle něj nemoc nepoznáte.

U hnědé nebo červené barvy pozor

Barva hlenu vám však může pomoci rozhodnout se také, kdy už není na místě návštěvu lékaře odkládat. Jestliže má červené a nahnědlé zbarvení, může se jednat o přítomnost krve v hlenu. S malým množstvím krve si starosti dělat nemusíte. Může pocházet například z poničené nosní sliznice, která je vyčerpaná častým smrkáním. Pokud se ale tato barva objevuje ve větším množství, měli byste navštívit lékaře. Přítomnost krve z vykašlávaného hlenu bývá většinou známkou vážnějších potíží.

Ohleduplnost nadevše

Pamatujte na to, že v současné době jsou nemocnice a lékaři přetíženi. Nápor na ně i žádost o jejich služby je enormní. Proto by mělo být zodpovědností každého z nás nebýt až zbytečně vystresovaní z jakékoliv rýmičky. Riziko infekce je rozhodně vysoké a není vhodné jej podceňovat, ale pokud skutečně nemusíte, za lékařem nechoďte. Zůstávejte doma, chraňte se kontaktu s jinými lidmi, dopřejte tělu odpočinek a sledujte vývoj svého stavu. Dále se řiďte pokyny odpovědných autorit. Budete-li postupovat podle nich, nemusíte se bát, že něco podceníte, a zároveň budete co nejméně zatěžovat systém, který je pod trvalým náporem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button