KrásaZdravé tipy

Alergie na slunce se projeví nepříjemnou svědivou vyrážkou. Problémům se dá předejít ještě před dovolenou

Chystáte se ještě v září vyrazit za sluncem? Pak pozor – nepodceňujte sílu slunce, i když největšímu létu již odzvonilo, zejména v jižnějších krajinách má slunce stále velkou sílu a stačí chvilka neopatrnosti a můžete mít zkaženou dovolenou. Hrozí nejen riziko spálení, ale i alergické reakce.

Pokud se vám na pokožce po pobytu na sluníčku objeví zarudlá místa, případně vyrážka, která svědí, pak se jedná s největší pravděpodobností o sluneční alergii. I když jste tento problém nikdy dříve neřešili, neznamená to, že nemůže zcela nečekaně vypuknout. Příčiny mohou být různé. Někdy jde o užívání určitých léků, mastí nebo parfémů, u některých typů alergií jde ale pouze o přecitlivělost na silné UV záření a volné radikály.

Sluneční alergie se nejčastěji objevují v dekoltu, na rukou a lýtkách, tedy na místech trvale vystavených slunci. Většinou začne kůže svědit, objeví se červená vyrážka a máte pocit horkosti. Pokud se alergie nebude řešit, budete podobný problém řešit při každém delším pobytu na slunci.

Proč se alergie na slunce začíná objevovat až v poslední době? Je to přirozené. Souvisí to se zvýšenou sluneční aktivitou a výrazným oslabením ozonové vrstvy. Právě díky ní je slunce mnohem agresivnější než dřív. A my se tomu musíme umět přizpůsobit. Možná si pamatujete, že jako děti jste běžně používali třeba ochranný faktor 5 či 10. Ten už by dnes vůbec neměl šanci vás ochránit. Mažte se faktorem, který je ideálně 30 a vyšší.

Preventivní opatření

V prvé řadě je zapotřebí vyloučit všechny vnější příčiny. Zkuste tedy přestat používat váš obvyklý parfém nebo vyměňte opalovací krém. Ne vždy si musí s vaším typem pokožky zcela sednout.

Alergii na slunce můžeme v některých případech předejít. Opravdu velmi důležité je postupné zvykání, tedy i pozvolné zvyšování délky pobytu na slunci. Zkuste oželet opálení do hněda, každý hned nemusí na první pohled vidět, že jste byli na dovolené u moře. Navíc to stejně není zdravé ve vztahu k rakovině kůže i jejímu předčasnému stárnutí.

Lze preventivně užívat i antioxidanty jako beta karoten, vitamín E a C či lykopen, jež jsou schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření.

Dobrou prevencí je také redukce času na slunci. My, lidé žijící ve střední Evropě se bohužel musíme smířit s tím, že naše kůže není tolik zvyklá na silné sluneční záření a potřebuje nějaký čas, aby se adaptovala. První dny pobytu u moře je tedy vhodné pobyt na slunci omezovat a opravdu řádně se chránit vysokými faktory. Výborné jsou přípravky se silným antioxidačním komplexem, který neutralizuje volné radikály, jež jsou spouštěči slunečních alergií.

Akutní řešení

Pokud dojde k reakci na sluneční záření a máte podezření, že se jedná o sluneční alergii, je dobré ihned jednat. Při akutních obtížích pomáhají antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky. Lze je užívat i preventivně několik dní před odjezdem, anebo samozřejmě ihned, když se alergická reakce projeví.

Kopřivku na kůži je dobré ošetřit lokálně. Pomůže například tekutý pudr nebo mastičky se zinkem. Prospěšné mohou být i přípravky obsahující panthenol.

Na slunce si dávejte pozor nejen v létě, ale i jindy. Nebezpečné jsou hlavně první jarní paprsky, které bývají opravdu hodně zrádné. Po dlouhé zimě jsme na sluníčko tak natěšení, že se pak nestačíme divit. Intenzita slunečního záření je značná i přes to, že není velké teplo.

Pokud je vaše alergická reakce intenzivní, nezapomeňte po návratu z dovolené zajít za lékařem. Může vyloučit jiné příčiny a poradit vám, jak se chránit co nejefektivněji. Může navrhnout i jiná preventivní opatření, která vám příští léto udělají příjemnější.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button