Jídlo a stravováníZdravé tipy

Babiččin velikonoční mazanec! Tento recept se u nás dědí z generace na generaci.

Mazanec se podle tradice peče na Bílou sobotu, aby si ho v neděli nechali lidé v kostele posvětit. Nechyběl snad v žádné domácnosti. Tento recept na velikonoční mazanec se u nás dědí z generace na generaci. Vždy se povede a chutná fantasticky!

Ingredience

45 dkg polohrubá mouka

10 dkg cukr krupice

10 dkg máslo

2dcl mléko

3 dkg droždí

3 ks žloutek

5 dkg rozinek

Špetka soli

Na ozdobu mandlové lupínky

Postup přípravy

Připravíme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a špetky cukru. Necháme v teple vzejít.

Do mísy dáme všechny ingredience, přidáme kvásek a zaděláme těsto. Těsto na mazanec necháme 2 hodiny kynout. Potom vytvarujeme dva stejně velké bochánky, necháme je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň 15 minut kynout. Nakonec mazance potřeme rozšlehaným vejcem, nožem na bocháncích uděláme kříž, posypeme mandlemi a dáme péct.

Mazance pečeme 30 minut při 180 °C.

Babiččin velikonoční mazanec podáváme pocukrovaný.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button