NávodPéče o tělo

Epsom sůl a vaše vlasy? Uvidíte, jak skvělé účinky má nejen na vlasy!

Ženy a jejich vlasy. Často jsou s nimi nespokojeny, přemýšlí, jakou barvou je obarvit, dodat jim objem, lesk, krásu a vše možné. Neváhají investovat poměrně vysoké částky a to jen proto, aby jejich vlasy vypadaly jako z katalogu. Ve skutečnosti může pomoci i obyčejně neobyčejná Epsom sůl. Ta má spoustu skvělých účinků.

Co je vlastně Epsom sůl?

vlasy

 

Je vyrobena z forem síranu hořečnatého s připojenými molekulami vody. Získala své jméno z hořkého a slaného pramene v Surrey v Anglii, kde byla sůl vysušená z pramenité vody, která vychází z geologie porézní křídy a hlíny. Epsom sůl se používá jako přírodní exfoliant a má protizánětlivé účinky. Díky nim může být použitá k léčbě menších ran, bolesti svalů, suché pokožce i několika dalším nemocím.

Epsom sůl obvykle bývá bezpečná a hořčík v ní obsažený může být absorbován do těla skrz pokožku. Máte-li nějaké zdravotní problémy, popřípadě jste těhotná, je vždycky lepší poradit se o využívání Epsom soli s lékařem. My přinášíme několik skvělých tipů, které mohou pomoci jak vlasům, tak i jiným věcem.

Pomocník na vlasy

Máte někdy po použití kondicionéru pocit, že jsou vaše vlasy mastné a těžké? Epsom sůl vám může pomoci. Připravte si jednoduchý domácí přípravek, který tento problém vyřeší. Jak na to?

Co budete potřebovat:

  • 1 díl kondicionéru
  • 1 díl Epsom soli

Jak postupovat:

V misce smíchejte kondicionér a Epsom sůl. Tuto směs používejte jako obvykle, aplikujte na umyté vlasy a nechejte dvacet minut působit před opláchnutím. Tuto léčbu opakujte jednou týdně.

Pomoc proti spálení

První sluneční paprsky vás vždycky vyženou ven? Snažíte se opalovat, ale někdy se prostě můžete spálit. Je to velmi nepříjemné, daná oblast vás svědí, je to velmi nepříjemné a vy nevíte, jak to odstranit. Epsom sůl může pomoci snížit podráždění ze spálenin díky svým protizánětlivým vlastnostem.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce Epsom soli
  • 1 šálek vody

Jak postupovat:

Smíchejte vodu s Epsom solí a celou směs nalijte do rozprašovače. Postiženou oblast postříkejte touto směsí a nechejte působit.

Pomoc pro suché rty

Bojujete neustále se suchými rty? Nevíte přesně, jaký balzám na rty zvolit, po čem sáhnout, aby už nebyly neustále suché a popraskané? Díky Epsom soli budou vaše rty zdravější a plnější. Odstraníte tak odumřelou a suchou pokožku.

Co budete potřebovat:

  • 1 čajová lžička Epsom soli
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje nebo kakaového másla (vždy volte organické)

Jak postupovat:

Smíchejte v menší misce Epsom sůl a kokosový olej nebo kakaové máslo. Použijte na rty, jemně jimi potřete rty.

Pomoc po kousnutí

Díky protizánětlivým vlastnostem Epsom soli můžete pomoci tělu léčit podráždění a infekci od některých druhů kousnutí. Jak na to?

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce Epsom soli
  • 1 šálek vody

Jak postupovat:

V menší misce smíchejte Epsom sůl a vodu. Do tohoto roztoku namočte žínku nebo čistý hadřík a použijte na postiženou oblast.

Omlazující koupele

Pravidelné koupele v solné lázni z Epsom soli vám pomůže cítit se dobře a mladě. Pokožka bude hydratovaná a zdravá. Připravte si tuto koupel i vy!

Co budete potřebovat:

  • Vana plná horké vody
  • 2 šálky Epsom soli
  • Svíčky, uklidňující hudba (volitelné)

Jak postupovat:

Naplňte vanu horkou vodou a přidejte do ní dva šálky Epsom soli. Nechejte rozpustit a ponořte své tělo alespoň na dvanáct minut. Pro dosažení lepších výsledků tento postup opakujte třikrát týdně.

Čisticí prostředek

Epsom sůl má přírodní exfoliační vlastnosti, které podporují odstranění odumřelých kožních buněk z obličeje. Jak si jej připravit?

Co budete potřebovat:

  • ½ čajové lžičky Epsom soli
  • Krém na obličej (používejte množství, které běžně užíváte na pokožku)

Jak postupovat:

Smíchejte v menší misce krém spolu s Epsom solí. Aplikujte na pokožku a jemně protřete. Následně opláchněte studenou vodou, vysušte pokožku ručníkem a ucítíte, jak skvělé výsledky tento postup má.

Hloubková exfoliace

Epsom sůl může být také využívána pro hloubkovou exfoliaci. Jde o skvělé řešení, které umí odstranit suchou pokožku. Pozor, aplikujte na pokožku, která není podrážděná nebo dokonce nějak poraněná.

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky Epsom soli
  • ¼ šálku kokosového oleje nebo kakaového oleje (organické výrobky)
  • 3 kapky levandulového esenciálního oleje

Jak postupovat:

V misce smíchejte Epsom sůl spolu s esenciálním olejem, kokosovým olejem nebo kakaovým máslem. Následně celou směs rozetřete a jemnými krouživými pohyby vmasírujte do pokožky. Opláchněte.

Pomoc při spánku

Epsom sůl umí také uklidnit pokožku a uvolnit svaly. Můžete tak díky tomu přispět k odpočinku v noci, k lepšímu spánku.

Co budete potřebovat:

  • Několik hrstí Epsom soli
  • Vana horké vody

Jak postupovat:

Napusťte vanu horkou vodou, přidejte pár hrstí Epsom soli a nechejte rozpustit. Následně si dopřejte příjemnou lázeň doplněnou relaxační atmosférou. Následně osušte pokožku a jděte spát.

Problémy s nohami

Epsom sůl může velmi dobře působit také na problémy s nohami. Může mít vliv na bolesti kloubů, otoky nohou, plísně nehtů, zápachy nohou a podobně.

Co budete potřebovat:

  • Lavor s teplou vodou
  • 1 šálek Epsom soli

Jak postupovat:

Do lavoru dejte horkou vodu, přidejte Epsom sůl a nechejte rozpustit. Následně do této směsi namočte nohy na patnáct až dvacet minut. Tento postup opakujte každý den, dokud se problémy s nohami přetrvávají.

Pomoc od jedovatého břečťanu

Někdy můžete narazit na jedovatý břečťan a odnést si nepříjemné otoky či podráždění. Pomoci může Epsom sůl.

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce Epsom soli
  • 1 šálek studené vody

Jak postupovat:

Smíchejte Epsom sůl se studenou vodou, pořádně rozmíchejte. Do této směsi namočte bavlněnou žínku a používejte podle potřeby na danou oblast.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button