Péče o těloZdravé tipy

Některé zdravé tipy vás překvapí. Vědci například doporučují jíst nezralé banány

Snažíte se vést zdravý životní styl, který vás má pomoci ochránit před nemocemi, předčasným stárnutím a dalšími potížemi? Pak vám velmi gratulujeme, děláte více než většina lidí z vašeho okolí. Pravdou totiž je, že i když je dnes již docela dobře známé, jakým způsobem bychom se měli chovat, abychom byli zdraví, mnoho lidí to jednoduše ignoruje a hazarduje se zdravím.

Zdravý životní styl je tedy vůbec tím nejjednodušším, co by každý z nás měl udělat, aby zvýšil své šance na kvalitní život bez potíží. Možná máte pocit, že už děláte všechno, ale pokaždé existuje něco, na čem se dá ještě zapracovat. Dnes se podíváme na několik zajímavých zjištění, se kterými vědci nedávno přišli.

Dopřejte si nezralé banány

Možná jste si vždycky mysleli, že jíst byste měli až hezky žluté kousky. Vědci ale zjistili, že i nezralé banány mohou váš jídelníček obohatit o důležité látky. Zelené banány, podobně jako celozrnná mouka, syrové brambory nebo zelenina, obsahují velké množství rezistentního škrobu. Jedná se o látku, o které se v poslední době docela hodně mluví. Jde prý o nový typ vlákniny, protože dokáže projít tenkým střevem rovnou do střeva tlustého. Má tak pozitivní vliv na činnost vylučovacího traktu, je živnou půdou pro střevní bakterie a snižuje střevní pH.

To zároveň znamená, že by tato látka měla být schopna účinně snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. A to je typ rakoviny, který je bohužel v České republice čím dál častější. Kromě toho také potraviny s vysokým obsahem rezistentních škrobů snižují hladinu cukru v krvi, což samozřejmě prospěje cukrovkářům i lidem bojujícím s nadváhou. A u nezralých banánů platí následující: čím zelenější banán je, tím vyšší množství rezistentního škrobu obsahuje. Namísto hezky žlutých kousků si tedy občas dopřejte i nějaký ten zelený.

Bramborová kaše nikdy více

Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravý životní styl, jistě nepijete slazené nápoje a snažíte se eliminovat množství cukru, které každodenně přijímáte. Méně známý je fakt, že nezáleží pouze na tom, jaké potraviny konzumujeme, ale také na způsobu jejich přípravy. Rozhodně tedy není jedno, jestli si dopřejete například obyčejné vařené brambory, nebo si dáte možná trochu chutnější bramborovou kaši. Brambory totiž obsahují velká zrnka škrobu. S každou úpravou pak u určitého množství těchto zrnek dochází k narušení membrány, která je obklopuje, a takto uvolněný škrob se změní na cukr. Je to reakce, o které většina lidí vůbec netuší, a přitom množství cukru se takto může zvýšit až o 25 procent. Stejné pravidlo pak platí i v případě ovoce. Sníte-li jablko celé, hladina vašeho krevního cukru se zvýší podstatně méně, než kdybyste si jej dali ve formě jablečného pyré.

Proti bolesti zabojujte vodou

Věděli jste, že až 75 procent západního světa trpí chronickou dehydratací? Právě nedostatek vody je na vině toho, že řada lidí jednodušeji nedokáže zhubnout, i když se snaží opravdu hodně. A podobný vliv má nedostatek vody i na klouby a svaly. Nejpostiženější přitom bývá páteř. Pokud tedy trpíte bolestmi zad, zamyslete se také nad tím, kolik vody přijímáte. Nejnovější vědecké studie prokázaly, že budete-li pravidelně pít alespoň tři litry vody denně, sníží se bolesti vašich zad a kloubů až o 80 procent. Stejně tak je dostatek vody klíčový i pro celý metabolický proces a trávení. Dokáže také snižovat riziko vzniku dalších závažných onemocnění, včetně různých druhů rakoviny.

Často se tedy snažíme dělat všemožné experimenty, jíst různé nové druhy potravin, ale zapomínáme na to nejdůležitější. I kdybyste dnes měli udělat jen jedinou změnu, pak se snažte pít více vody. A vězte, že pro své zdraví uděláte opravdu hodně.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button