KrásaPéče o tělo

Slunce je konečně tady! Naučte se před ním chránit, a přesto získat bronzovou pokožku

Je to konečně tady! Tak dlouho jsem se na léto těšili, že nás první ostré paprsky mohou zastihnout zcela nepřipravené. Všichni se jistě shodneme na tom, že opálená pokožka je sexy. K tomu navíc ze slunce můžete získat nesmírně užitečný vitamín D, ale ani kvůli honbě za slunečními paprsky se nesmí zapomínat na zdraví. Jak se na slunění připravit a jak se opalovat, aby to pro naše zdraví nebylo škodlivé?

Hlavně to neuspěchat

Na tuto radu si většina z nás vzpomene až ve chvíli, když už má pořádně červená ramena a nos. Skutečně je klíčové pokožku nechat postupně slunci přivyknout. Začněte s deseti až patnácti minutami denně a postupně můžete na slunci trávit více a více času, když uvidíte, že pokožka nereaguje negativně.

Před každým opalováním je vhodné natřít se ochranným přípravkem s SPF a následně tento proces opakovat každé dvě až tři hodiny. Začínat bychom měli vždy s vysokými faktory (SPF 50+), které následně, až se kůže trošku opálí, můžete mírně snížit.

V létě také není dobré dráždit pokožku příliš horkými koupelemi nebo sprchami, neboť to pokožku ještě více vysušuje. Nezapomínejte ji také důkladně hydratovat, protože suchá pokožka je náchylnější na spálení. To zajistíte nejen vhodným krémem, ale především také pravidelným a dostatečným pitným režimem.

Rovnoměrné opálení zajistí jemný peeling

Jestliže chcete mít pokožku rovnoměrně opálenou, zbavte se odumřelých buněk z povrchu kůže. Toho snadno dosáhnete jemným peelingem jednou týdně. V pozdějším jarním a letním období je však třeba vyvarovat se chemických peelingů, které se většinou nesnesou s přímým slunečním světlem a mohly by vést k nežádoucí pigmentaci.

V létě se vyhněte i dalším potenciálně dráždivým zásahům

Těsně před létem a v jeho průběhu bychom se měli také vyhýbat ošetřením, která způsobují podráždění nebo citlivost pokožky. Sem patří všechna laserová ošetření (IPL – intenzivní pulzní světlo, fotorejuvenace, frakční CO2 laser), ale také různé chemické peelingy. Z kosmetických složek je třeba se vyhnout AHA a BHA kyselinám, některým formám vitaminu C či retinolu. Všechny tyto přípravky způsobují zvýšenou citlivost na sluneční záření a mohou pokožku nejen podráždit, ale také vyvolat vznik pigmentových skvrn.

Když už ke spálení dojde

Je to samozřejmě zcela nechtěný scénář, nicméně všichni víme, že se děje častěji, než bychom byli ochotní přiznat. Spálení od slunce se projevuje jejím začervenáním, citlivostí nebo bolestivostí. Spálená kůže je horká, ale někdy se mohou objevit i nehezké puchýře vyplněné tekutinou. V takovém případě je potřeba postupovat velmi podobně jako při klasickém spálení – postiženou kůži je třeba překrýt čistým ručníkem navlhčeným studenou vodou. Poté pokožku opatrně ošetřete regeneračními hydratačními krémy s obsahem panthenolu a Aloe vera, které kůži zklidní.

Čeho je moc, toho je příliš

Kůže má paměť. Pokud ji tedy nadměrně vystavujeme slunečnímu záření, může dojít k nepřímému poškození DNA, tvorbě volných radikálů a rozkladu kolagenu s následným předčasným stárnutím pleti. Daleko dříve, než je běžné se objevují jemné vrásky, pokožka začne mít nejednotný tón a vznikají pigmentové skvrny. I když se nespálíte, zvyšuje se nadměrným sluněním riziko vzniku rakoviny kůže. Opravdu je tedy vhodné to se sluněním nepřehánět, protože to jednoduše není zdravé, byť se to na první pohled nemusí zdát.

Betakaroten pomůže

Při opalování se v kůži tvoří volné kyslíkové radikály. Ty mohou vést ke změnám v buňkách, jež zapříčiňují mimo jiné i vznik rakoviny. Dobrou ochranou proti tomuto procesu je betakaroten. Ten má mimo jiné antioxidační schopnosti a dokáže zachytávat tyto volné kyslíkové radikály, a tím vaši kůži chrání. Kromě toho zabezpečuje rovnoměrné opálení, a dokonce i lehce pokožku chrání. Doporučená denní dávka pro dospělého je 10–15 mg, s užíváním byste měla začít aspoň měsíc před vystavením se UV záření.

ZDROJ: https://www.cancer.org/healthy/be-safe-in-sun/uv-protection.html

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button