Péče o těloPřírodní léčba

10 varovných příznaků špatné cirkulace krve

Dobrý a správný krevní oběh je pro lidské zdraví velmi důležitý. Vaše krev pomáhá přepravovat živiny a kyslík do všech částí lidského těla. Objeví-li se problém s oběhovým systémem, může to vést k řadě dalších zdravotních problémů. Pokud nejsou tyto problémy léčeny, pak špatná cirkulace krve může způsobit řadu problémů. Například poškození mozku, srdce, jater, ledvin a končetin.

Důvody špatného krevního oběhu

Špatný krevní oběh se může objevit z několika důvodů, přičemž nejčastější je ateroskleróza nebo ztvrdnutí artérií a onemocnění periferních tepen (PAD). To může také být důsledkem jiných zdravotních problémů jako například cukrovka, srdeční onemocnění, obezita nebo krevní sraženiny.

Zvýšit tento stav může například také kouření, nadměrné pití, těhotenství nebo poruchy příjmu potravy. Když však znáte příznaky špatného oběhu, můžete jít do důsledku, k hlavní příčině. Objevíte-li jí, pak můžete tento problém začít řešit a to včas. Je důležité se poradit s lékařem, pokud máte příznaky poruchy cirkulace krve. Právě tento problém totiž může vést k infarktu, mrtvici a v nejhorším případě až ke smrti.

Přinášíme deset varovných příznaků, které mohou poukázat na špatnou cirkulaci krve. Jaké příznaky to jsou?

Otoky dolních končetin

Občasné a mírné otoky nohou mohou být způsobeny sedavým zaměstnáním, dlouhým stáním na nohou nebo na jedné noze. Může to být způsobeno například vysokým příjmem soli, podvýživou, obezitou, stárnutím, sedavým životním stylem, premenstruačním syndromem (PMS) nebo těhotenstvím.

Jestliže trpíte otoky nohou delší dobu, pak to může být právě příčina špatného krevního oběhu. Když zjistíte nějakou formu otoku v nohou, pak zvedněte nohy nad úroveň srdce. Otoky zmizí, jakmile se cirkulace krve v těle zlepší. Doporučujeme poradit se s lékařem, pokud otoky dolních končetin přetrvávají nebo jsou otoky extrémní.

Znecitlivění v rukou a nohou

Objevuje-li se necitlivost v určitých částech těla, zejména pak v končetinách (ruce a nohy) může to být známkou špatného krevního oběhu. Necitlivost se může objevovat kvůli stálému tlaku na ruce a nohy, kvůli nedostatku výživy, nedostatku vitamínu B12 nebo hořčíku. Necitlivost v končetinách může také být příznakem syndromu karpálního tunelu, cukrovky, roztroušené sklerózy nebo nedostatečné aktivity štítné žlázy.

Studené ruce a nohy

Správný průtok krve pomáhá udržovat zdravou tělesnou teplotu. Při přerušení průtoku krve nedokáže tělo udržovat zdravou tělesnou teplotu. Při přerušení průtoku krve nedokáže tělo udržovat normální teplotu, což způsobuje studené ruce a nohy. Vzhledem ke špatnému oběhu není krev schopná snadno putovat do nejvzdálenějších částí těla jako prsty u nohou a prsty u rukou. Pokud máte neustále studené ruce a nohy a to bez jakéhokoliv známého důvodu, poraďte se s lékařem, abyste zjistili přesnou příčinu.

Neustálá únava a vyčerpání

Únava je častým příznakem fyzické námahy nebo mnoha léků. Jde o nežádoucí účinek, který obvykle odstraníte relaxací nebo spánkem. Avšak jestliže pociťujete únavu a vyčerpání konstantně, může to být příznak něčeho jiného. Například nedostatečný přívod krve do různých částí těla. To způsobuje, že orgány mají problémy plnit vše, co mají. Ovlivňuje to dokonce svaly, protože se objevuje nedostatek kyslíku a živin. Spolu s únavou a vyčerpáním mohou někteří trpět dušností, nedostatkem výdrže a bolesti svalů.

Problémy s imunitou a pomalé hojení

Slabý oběhový systém má přímý dopad na váš imunitní systém. Vzhledem ke špatnému oběhu se v těle neobjevují vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje k tomu, aby potlačilo infekce. To ovlivňuje schopnost vašeho těla detekovat a bojovat proti patogenům.

S oslabeným imunitním systémem můžete být častěji nemocní a případné rány a poranění, které si způsobíte a které krvácejí, se mohou déle léčit. Chcete-li zlepšit svůj krevní oběh a zvýšit imunitní systém, pak zahrňte cvičení do své každodenní rutiny. Už pouhých dvacet minut chůze pět dní v týdnu může zlepšit tok krve v celém vašem těle.

Křečové žíly

Křečové žíly se objevují v nohách a mohou být příznakem i příčinou špatného oběhu. Vzhledem k nesprávnému průtoku krve se tlak zvyšuje a způsobuje, že žíly umístěné těsně pod povrchem pokožky se zvětšují, kroutí a jsou tím pádem velmi viditelné. Pokud máte křečové žíly je nutno nosit kompresní punčochy, aby se zvýšil ten správný průtok krve. Poraďte se také se svým lékařem a společně zjistěte přesnou příčinu, abyste mohli nastavit správnou léčbu.

Náhlé padání vlasů

Ztráta vlasů bez jakéhokoliv známého důvodu je jasné znamení, že se krev nerozšiřuje správně do celého těla. Když se k pokožce hlavy nedostává základní množství živin ve správném množství, vlasy se stávají tenkými, suchými a začínají poté velmi rychle vypadávat. Odborníci na vlasy doporučují masírovat pokožku vlasů vhodným vlasovým olejem k léčbě vypadávání vlasů. Masáž pomáhá zvýšit tok krve do vlasových folikulů. Je důležité také konzultovat tuto situaci s lékařem, abyste zjistili, zda je potřeba další léčba krevního oběhu.

Erektilní dysfunkce

U mužů může špatný krevní oběh, který vede ke snížení průtoku krve v reprodukčních orgánech, přispět k erektilní dysfunkci (ED). Tento problém je charakterizován trvalými problémy při dosahování nebo při udržení erekce. Často se spojuje s aterosklerózou. Proto se doporučuje, aby muži, kteří trpí tímto problémem, bez odkladu navštívili svého lékaře a o tomto problému se poradili.

Změna barvy kůže nebo cyanóza

Pokud se vaše kůže nebo rty mění a objevuje se modrá barva, jasně to naznačuje nízkou hladinu kyslíku v krvi nebo špatnou cirkulaci krve. Tento problém je známý jako cyanóza. Nízká hladina kyslíku v krvi způsobuje změnu barvu z jasně červené na tmavší. To způsobuje, že kůže kolem očí, dásní a rtů vypadá namodralá.

Dokonce i vaše prsty na rukách a nohách budou mít takovýto vzhled. Náhlé zbarvení kůže u dětí může být také prvním příznakem vrozené srdeční choroby. Proto na nic nečekejte a ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Tlaky na hrudi

Nižší cirkulace krve v tepnách může způsobovat tlaky a napětí na hrudi. Bolest na hrudníku může být také známkou aterosklerózy v těchto tepnách. Pokud se u vás objevuje bolest na hrudi, pak okamžitě vyhledejte svého lékaře. Předejdete tak potenciálně problému, který může být až život ohrožující.

Tipy pro zlepšení krevního oběhu:

  • Zařaďte cvičení do své pravidelné každodenní rutiny
  • Stres může také ovlivňovat oběh krve, proto je důležité udržet se v klidu a zvládat stres
  • Přidejte několik kapek esenciálního oleje z rozmarýnu do ½ šálku teplého olivového oleje. Tuto směs použijte k masírování těla, zejména pak končetin.
  • Vyzkoušejte také kontrastní hydroterapii (alternativní léčba s pomocí tepla a chladu). Díky tomu podpoříte správnou cirkulaci krve.
  • Špatné držení těla může přispět ke špatnému krevnímu oběhu. Ujistěte se, že jsou vaše záda v klidu a to jak při chůzi tak i při sezení.
  • Vyhněte se kávě a raději sáhněte po zeleném čaji
  • Nepřehánějte také konzumaci alkoholu
  • Pokud jste kuřáci, pak se tohoto zlozvyku zbavte a vyhněte se také pasivnímu kouření
  • Přidejte do své stravy oříšky, semínka, černý pepř, kajenský pepř, česnek, cibuli a zázvor do své stravy. Díky tomu budete stimulovat váš oběhový systém.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button