Péče o těloZdravé tipy

Když onemocní největší orgán těla: Atopický ekzém trápí stále více lidí

Víte, jaké kožní onemocnění dnes nejčastěji trápí jak děti, tak i dospělé? Hádáte správně – jde o atopický ekzém. Dříve se atopický ekzém spojoval spáše s dětmi a mladistvými s tím, že v dospělosti většinou odezníval. Dnes je však situace jiná a stále častěji se objevují i případy dospělých pacientů, kteří na ekzémy nikdy netrpěli, ale najednou se u nich tato chronická nemoc objeví. Zajímavé také je, že atopický ekzém se daleko častěji vyskytuje ve vyspělých zemích, takže lze usuzovat, že i náš životní styl hraje důležitou roli.

Jak se atopický ekzém projevuje

Příznaků je celá řada, ale většinou není s diagnostikou problém. Pro atopiky jsou typické tyto projevy na kůži:

  • zčervenání
  • otok
  • mokvání
  • drobné vyrážky
  • svrbění
  • suchá kůže
  • jemné trhlinky v kůži

Z popisu příznaků je zřejmé, že je to problém, který vás provází prakticky trvale, a navíc bývá i hodně viditelný, což může být zejména pro ženy velmi nepříjemné. Nezřídka mají atopici také potíže psychického charakteru právě spojené s neustálým svěděním a s vizuálním projevem nemoci. Není divu, kůže je náš největší orgán a když s ní je něco v nepořádku, zaručeně to ovlivní celý náš život.

Proč vzniká?

Velkou a závažnou otázkou samozřejmě je, proč atopický ekzém vůbec vzniká. V prvé řadě jde často o genetickou predispozici, kdy pacient má zvýšenou citlivost kůže na různé látky, se kterými poté přichází do kontaktu. Tyto látky se dostávají do našeho těla přes kůži, dýchací cesty nebo trávicí ústrojí. A pacient reaguje přehnaně se zvýšenou imunitní reakcí, která u zdravých lidí není běžná.

U atopiků se však vyskytují i změny ve stravování a v biochemických pochodech v kůži. V těle nemocného pacienta také jinak probíhají nervové reflexní pochody. Z toho důvodu kůže reaguje i na běžné podněty, které přicházejí z vnějšího a vnitřního prostředí těla mimořádným a nezvyklým způsobem, který se nejčastěji projeví právě ve formě vyrážky a svědění.

Pokožka tedy nedokáže splňovat svou ochrannou funkci, tak jak by měla. Propouští dráždivé látky, původce kožních infekci a alergeny vnějšího prostředí do těla, zatímco zdravá kůže je dokáže udržet vně. Nejčastěji se atopický ekzém objevuje už u kojenců, ale také později. Ve střední Evropě postihuje atopický ekzém 15–20 % kojenců a batolat a 12 % dětí v předškolním a školním věku. V posledních letech je také patrný nárůst nemocných, který lze přisuzovat zejména zhoršeného životnímu prostředí a náročnému životnímu stylu včetně nekvalitní stravy.

Jak atopický ekzém léčit?

Jak již bylo řečeno, jedná se o chronické onemocnění s mimořádným vlivem na kvalitu života. Léčba atopického ekzému je komplikovaná a neskládá se jen z braní léků, ale vyžaduje komplexní změnu životního stylu a přijetí řady opatření.

Stejně jako je atopický ekzém u různých pacientů různě závažný a má jiné projevy, tak je i k léčbě potřebovat přistupovat zcela individuálně a případně ji také v průběhu života měnit v závislosti na řadě okolností. Každý nemocný by především měl chápat povahu svého onemocnění, rozumět příčinám a znát také důsledky toho, pokud nebude léčba účinná. Pacienti mají tendenci spoléhat na zázračné léky, ale častokrát je daleko podstatnější jejich vlastní iniciativa a disciplinovanost.

Důležitější než léky je životospráva

Obecně se ale postupuje tímto způsobem: V prvé řadě se s pomocí léků snižují příznaky onemocnění tak, aby pacient mohl co možná nejlépe fungovat v běžném životě. Druhým bodem je správná a pravidelná péče o pleť tak, aby se eliminovalo riziko zhoršování ekzémů a propuknutí dalších reakcí. Třetí, a snad i nejpodstatnější část, je celková prevence spočívající ve změně životního stylu, vyhýbání se alergenům a dráždivým látkám a dodržování předepsaného režimu.

Je nutné uvědomit si, že jde o nemoc chronickou, tedy takovou, kterou nelze aktuálně zcela vyléčit. Při pečlivém dodržování preventivních a léčebných opatření lze ale zajistit to, že i atopik může se svými problémy dobře fungovat a ekzém jej v běžné životě omezuje jen minimálně.

Ohledně stravování lze doporučit vhodný dietní režim bez těžkých mas, tuků, koření a jiných dráždivých látek. Doporučuje se také podstoupit imunologické vyšetření, které odhalí alergie na základní potraviny. Tyto potraviny je pak dobré zcela eliminovat, čímž se nepochybně zlepší i celkový stav organismu a trávení. Vhodné jsou i některé bylinky, ale je dobré poradit se s lékařem individuálně. Většinou ale prospívají nenasycené mastné kyseliny, tedy například pupalkový olej. Pro mnoho atopiků je také dobrým řešením zcela vyřadit mléko a v maximální možné míře eliminovat i cukr.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button