Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

9 bylin, které zvyšují paměť a pomáhají zdraví mozku

Ať už je to přepracování, nedostatek spánku, stres, nervozita, deprese nebo koukání do počítače velmi dlouhou dobu, mozková mlha (zhoršení činnosti mozku nebo také zastřená mysl) je něco, s čím se můžete potýkat. Snažíte se soustředit, ale moc se vám to nedaří, mysl vám stále utíká jiným směrem a soustředění je pro vás nadlidský výkon?

Potřebujete přestávku

Jestliže tuto mozkovou mlhu cítíte, pak je to pravděpodobně známka toho, že potřebujete přestávku, na chvíli vypnout. Může to také znamenat, že je ideální čas, abyste do svého denního režimu zařadili bylinky, které umí podpořit a zvýšit produktivitu, zlepšují duševní zdraví a celkově pomáhají zvýšit funkci a výkonnost mozku.

Rozmarýn

Rozmarýn se využívá v aromaterapii a pomáhá pro zlepšení paměti, koncentrace a duševního zdraví. Chemická složka rostliny známá jako 1,8-cineol je zodpovědná za tento účinek. Stává se koncentrovanější, když se vyrábí v éterických olejích. Tato vůně prokázala, že zlepšuje rychlost a přesnost v mentálních úkolech.

Ashwaganda (indický ženšen)

Tradičně se využívá v ajurvédské medicíně k omlazení a posilování funkce mozku. Tato bylina je skvělá; lidé věřili, že pomáhá léčit nervové vyčerpání a zabraňuje zhoršení mozkových buněk. Kromě toho indický ženšen nabízí také řadu dalších výhod, umí podpořit váš imunitní systém. Stejně jako většina bylinek, které pomáhají stimulovat mozek, může indický Ashwaganda pomocí s duševním klidem, se zpracováváním informací a celkovým kognitivním výkonem.

Ginkgo Biloba

Mnoho studií ukazuje, že Ginkgo Biloba je přínosem pro lepší paměť, pro koncentraci, může také pomoci regenerovat mozkové buňky. Tato bylina zlepšuje kognitivní funkci, obzvláště když se bude využívat spolu s ženšenem. Studie provedená na univerzitě Northumbria ukázala výrazné zlepšení duševního zdraví, zlepšila se také rychlost při plnění nejrůznějších úkolů. Ginkgo Biloba je krevní ředidlo a nemělo by být využíváno ve spojení s NSAID, ibuprofenem, aspirinem, earfarinem nebo jinými léky, které se využívají k ředění krve.

Ženšen

Ženšen (asijský ženšen, orientální ženšen nebo sibiřský ženšen) je adaptogenní bylinka, která pomáhá odolávat stresu, zvyšuje energii, koncentraci a náladu. Nemá žádné negativní účinky jako jiné stimulanty, například kofein. Ženšen může zlepšovat paměť a pozornost. Umí prodloužit duševní a fyzickou vytrvalost, zmírňuje také úzkost. Ženšen byl použit jako přirozená alternativa k syntetickým ADHD a ADD lékům.

Brahmi

Tradiční ajurvédská bylina podporuje nervový systém a mozek. Může pomáhat levé a pravé oblasti lidského mozku; pomáhá jim ve spolupráci. Bylo zjištěno, že zvyšuje paměť, inteligenci, podporuje schopnost učit se. Brahmi může také pomoci snížit stres. Předpokládá se, že poskytuje nadledvinovou podporu, zmírňuje úzkost, léčí nespavost a pomáhá s emoční odolností.

Vacha

Tato bylina se využívá tradičně k léčbě poruch nervového systému. Dále může pomoci s jasným myšlením, se soustředěním, duševní rovnováhou. Někteří lidé ji využívají pro její mírný stimulační účinek, doporučuje se lidem, kteří mají problémy s náladovostí nebo „pomalým myšlením“. Může pomoci také detoxikovat mozkové tkáně.

Tulsi (bazalka posvátná)

Tulsi, neboli bazalka posvátná, pomáhá okysličovat mozek a zvyšovat oběh, což může přinést mnoho výhod kognitivní funkci. Někteří lidé využívají tulsi pro navození celkové pohody; může být také velmi užitečná pro zlepšení nálady.

Gotu kola (pupečník asijský)

Jde o bylinku s dlouhou historií, která se využívá jako přírodní prostředek pro ovlivnění mozku a těla. Bylinka je známá pro svůj revitalizační účinek pro váš mozek a nervový systém. Pomáhá zvyšovat pozornost a koncentraci, umí bojovat proti stárnutí.

Rhodiola (rozchodnice)

Technicky jde o kořen, který se již po staletí využívá v přírodním léčitelství. Je užitečná v období stresu, může pomoci přispět ke zlepšení funkce mozku i k fyzické výkonnosti. Může pomáhat modulovat náladu, pomáhá také snižovat deprese a úzkosti. Dále také pomůže s duševní únavou a pomáhá se zlepšením paměti.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button