NávodPéče o těloZdravé tipy

Co se stane, když budete konzumovat jednu lžíci kokosového oleje každý den?

O kokosovém oleji se říká, že je opravdu skvělým pomocníkem pro všechno. Můžete na něm zdravěji smažit jídlo, pomáhá hydratovat a vyživovat vaše vlasy, hydratuje pokožku, pomáhá popraskaným rtům a podobně. Ve skutečnosti má daleko víc pozitivních účinků na lidské tělo. Pomáhá celkovému zdraví. Vědecké výzkumy se zabývají tím, jaký potenciál má kokosový olej na lidské zdraví.

Doporučené dávkování

Denně se doporučují 2 až 4 polévkové lžíce kokosového oleje. Ovšem bude stačit, když denně budete konzumovat už jednu polévkovou lžíci. Díky tomu zjistíte, jak vám chutná a jak se s touto dávkou vaše tělo postupně smíří. Jestliže pro vás není úplně příjemná chuť surového kokosového oleje, můžete vyzkoušet konzumaci kokosového másla nebo také popíjet organické kokosové mléko.

Přinášíme vám seznam zdravotních výhod, které při pravidelné každodenní konzumaci můžete získat. Věděli jste o nich? Kokosový olej může opravdu pomoci a podstatně ovlivnit vaše lidské zdraví. Jaké výhody tedy lidskému tělu kokosový olej poskytuje?

Pomáhá v hubnutí

Chcete-li zhubnout nějaké to kilo, pak je kokosový olej to pravé, napomáhá celý proces urychlit. Konzumace kokosového oleje zvyšuje metabolismus a dodává do těla mnohem víc energie na celý den. Kokosový olej poskytuje tělu čistou a snadno dosažitelnou energii. Po jídle se tak budete cítit opravdu méně hladoví. Zlepšuje se trávení, zvyšuje se schopnost absorbovat živiny z jídla, které konzumujete. S pomocí kokosového oleje se dají vyrovnávat také hladiny hormonu.

Budování svalů

Kromě pomoci při hubnutí kokosový olej pomáhá budovat svaly. Doporučuje se kokosový olej předtím, než jdete do posilovny. Jak bylo výše zmíněno, kokosový olej dodává do těla energii, takže se zvýší vytrvalost. Navíc také pomůže zlepšit průtok krve do svalů.

Řídí nezdravé chutě

Nezdravé jídlo a chutě na nezdravé jídlo vás někdy umí hodně potrápit a v hubnutí vůbec nepomáhají. Díky vyvážené hladině cukru v krvi se zlepšuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, pomáhá v účinnější funkci ledvin a jater, napomáhá také zdravější produkci hormonů, zlepšuje duševní schopnosti a podporuje čistší pleť. Pravidelná konzumace kokosového oleje omezuje nezdravé chutě, zlepšuje se trávení a vstřebávání živin.

Lepší trávení

Kokosový olej napomáhá zlepšovat trávení tím, že pomáhá tělu absorbovat tuky, rozpustné vitamíny, vápník a také hořčík. Může pomoci také zlepšit zdraví bakterií a střev tím, že zničí špatné bakterie. Ve střevě se díky kokosovému oleji snižují záněty, které mohou být způsobeny citlivostí na potraviny či jinými dietními problémy.

Pomáhá regulovat chutě k jídlu

Díky zlepšenému trávení napomáhá kokosový olej také vyrovnávat hladinu cukru v krvi a tím pádem také reguluje chutě k jídlu. Tělo má opravdu dostatečné množství energie, která je pro tělo snadno použitelná. Po jídle se budete cítit sytí delší dobu.

Zlepšuje se paměť a soustředění

Pravidelná konzumace kokosového oleje pomáhá zlepšit paměť. Předpokládá se, že triglyceridy středního řetězce (MCT), které tvoří polovinu obsahu esenciálních mastných kyselin v kokosovém oleji. MCT poskytují mozku snadno přístupnou energii. Lépe se soustředíte, zvyšuje se kognitivní schopnosti a paměť.

Snižuje riziko neurodegenerativní poruchy

Díky svým pozitivním účinkům může kokosový olej také pomáhat odvrátit neurodegenerativní poruchy jako například Alzheimerova choroba. Kokosový olej dodává do těla alternativní zdroj paliva. Jsou snadno dostupné i pro mozkové buňky, které ztratily schopnost zpracovávat glukózu.

Brání infekci močových cest

Kokosový olej je skvělým prostředkem pro prevenci nebo také léčbu infekce močových cest. Kokosový olej je silné přírodní antibiotikum, které pomáhá a brání bakteriím v růstu.

Zlepšuje dech

Špatný dech je způsoben bakteriemi, které jsou v ústech přítomné. Díky antimikrobiálním vlastnostem je kokosový olej skvělý pro osvěžení dechu. Kokosový olej převalujte v ústech, ideálně třicet sekund a následně vyplivněte.

Pomáhá bělit zuby

Kromě špatného dechu kokosový olej odstraňuje přebytečné bakterie a také snižuje tvorbu plaku, což má za následek nevzhledné zbarvení. Zuby budou krásně bílé, když budete kokosový olej konzumovat. Můžete si vyrobit také zubní pastu s kokosovým olejem.

Mírní sucho v ústech

Sucho v ústech napovídá, že tělo nemá dostatek vody. Proto zkuste vypít nějakou tu vodu, aby se v těle zahájila dehydratace. Vyzkoušet můžete také lžíci kokosového oleje, který pomáhá mírnit nepříjemné příznaky.

Vyživuje rty

Kokosový olej pomáhá zvláčňovat, vyživovat a také hydratovat vaše rty. Budou tak vypadat skutečně krásně, pokud trpíte suchými rty, s pomocí kokosového oleje budou krásně vyživené a jemné.

Uklidní podrážděný krk

Kokosový olej skvěle pomáhá také uklidnit podrážděný krk. Vypijte malou sklenici vody a poté konzumujte lžičku kokosové vody. Protizánětlivé vlastnosti oleje napomáhají zmírnit otoky nebo právě podráždění krku.

Chrání játra a pankreas

Triglyceridy středního řetězce v kokosovém oleji se chovají odlišně než nasycené tuky. Po jejich absorpci jsou MTC dodávány přímo do jater, které přeměňují přímo na energii. Pankreas z kokosového oleje také velmi dobře těží.

Předchází inzulínové rezistenci

Inzulínová rezistence vede k tomu, že krev je neustále zaplavena vysokými koncentracemi cukru. To pankreatu signalizuje, aby zvýšil produkci inzulínu, hormonu odpovědného za regulaci hladiny cukru v krvi. Nadměrná produkce inzulínu činí buňky v těle být odolné vůči inzulínu. Kokosový olej pomáhá předcházet inzulínové rezistenci kvůli výrobě ketonu.

Lepší kardiovaskulární zdraví

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která je známa pro svou schopnost přirozeně zvyšovat dobrý cholesterol v těle. Díky tomu se zlepšuje kardiovaskulární zdraví a snižuje se tak riziko všech forem onemocnění srdce.

Pomáhá léčit artritidu

Kokosový olej pomáhá při léčbě artritidy. Silné protizánětlivé vlastnosti v oleji napomáhají. Dále se v kokosovém oleji nachází také antioxidanty, mastné kyseliny. Kokosový olej pomáhá vstřebávat vitamíny A a E, podobně jako vápník a hořčík.

Podporuje zdravou produkci hormonů

Tělo vyžaduje spoustu mastných kyselin, aby mohlo správně syntetizovat hormony. Mnohé z těchto mastných kyselin poskytuje právě kokosový olej. Už jedna či dvě lžíce denně mohou významným způsobem ovlivnit produkci hormonů. Uvidíte výsledky v podobně snížení stresu, lepšího spánku, větší množství energie a podobně.

Zlepší se zápach

Tělesný zápach může být způsoben kombinací mnoha faktorů, například špatné stravy, stresu, hormonální nerovnováhy, mikrobiálního růstu, tvorby toxinů a podobně. Kokosový olej má pozitivní vliv na lidské zdraví, proto při každodenní konzumaci nebude tělesný zápach tolik výrazný.

Zlepšuje pokožku, vlasy a nehty

Kokosový olej má mnoho skvělých vlastností, pomáhá také udržovat optimální zdraví u vašich vlasů, nehtů nebo také u pokožky. Mastné kyseliny, které v kokosovém oleji najdete, mohou vlasy, pokožku a nehty vyživovat. Navíc se do těla dostává vitamín A a vitamín E, což jsou vitamíny nezbytné pro pokožku, vlasy a nehty.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button