Jídlo a stravováníZdravé tipy

Které ořechy jsou nejlepší? Do zdravého jídelníčku mohou patřit všechny, ale s mírou

Ořechy jsou chutné a bezpochyby patří také do zdravého jídelníčku. Jedná se o vynikající zdroj živin, který bez problému splňuje parametry zdravé a nutričně bohaté potraviny, jež našemu tělu prospívá. Jsou jedním z nejlepších zdrojů zdravých tuků, vlákniny a širokého spektra vitaminů a minerálních látek. Je však třeba dávat si pozor na jejich vysokou kalorickou hodnotu. Které z ořechů jsou vlastně nejlepší?

Kešu ořechy dodají hořčík a zinek

Tyto ořechy patří k nejoblíbenějším právě díky své specificky nasládlé chuti, která je způsobená relativně vysokým obsahem sacharidů. Na druhou stranu ale obsahují méně tuku než bývá u ořechů zvykem. Jsou také skvěle využitelné pro výživu díky vysokému obsahu hořčíku, zinku a mědi. Nutriční hodnoty na 100 g kešu ořechů: 553 kcal, 18 g bílkovin, 33 g sacharidů, 44 g tuků a 3 g vlákniny.

Vlašské ořechy potěší obsahem omega-3 mastných kyselin

Patří k jedněm z nejbohatších zdrojů zdravých tuků. Bohužel to však má jednu zásadní nevýhodu – velmi rychle se kazí, jelikož nenasycené mastné kyseliny jsou náchylné ke žluknutí. Pokud je však budete správně skladovat a rychle je zužitkujete, nemusíte se žluknutí a hořknutí bát. Vlašské ořechy mají také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a obsahují esenciální kyselinu alfa-linolenovou. Nutriční hodnoty na 100 g vlašských ořechů: 654 kcal, 15 g bílkovin, 14 g sacharidů, 65 g tuků a 7 g vlákniny.

Para ořechy pomohou s příjmem selenu

Mají velmi vysoký obsah tuků, v porovnání s ostatními ořechy obsahují i relativně vysoké množství nasycených mastných kyselin. Jsou ale bohatým zdrojem antioxidantů a minerálních látek, které náš organismus nutně potřebuje. Mají zejména vysoký obsah selenu, která se v organismu nachází především v enzymech s antioxidační aktivitou a chrání tedy naše tělo před poškozením volnými radikály. Nutriční hodnoty na 100 g para ořechů: 656 kcal, 14 g bílkovin, 12 g sacharidů, 66 g tuků a 8 g vlákniny.

Mandle potěší obsahem vlákniny a vitamínu E

Vynikají obsahem vlákniny a zdravých tuků, naopak mají nízké množství nasycených mastných kyselin, v porovnání s ostatními ořechy. Jsou také jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E. Tento vitamín má v těle antioxidační účinky a hraje důležitou roli v procesu spermatogeneze. Nutriční hodnoty na 100 g mandlí: 575 kcal, 21 g bílkovin, 22 g sacharidů, 49 g tuků a 12 g vlákniny.

Pistácie pro zdravé oči

Pistácie jsou velmi oblíbené, ale nevýhodou je jejich vysoká cena. Co do obsahu živin se pistácie podobají mandlím, mají také velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin. Kromě toho ale vynikají také vysokým obsahem antioxidantů, které mají navíc velmi dobrou biologickou dostupnost organismem. Ze všech ořechů obsahují jednoznačně nejvíce luteinu a zeaxanthinu, což jsou karotenoidy, které se přirozeně shromažďují na sítnici oka. Tyto látky chrání oko před volnými radikály, které přirozeně vznikají absorpcí modrého záření z denního světla. Nutriční hodnoty na 100 g pistácií: 557 kcal, 21 g bílkovin, 28 g sacharidů, 44 g tuků a 10 g vlákniny.

S lískovými ořechy nešlápnete vedle

Obsahují široké spektrum vitamínů a minerálních látek, zejména vysoký je obsah vitamínu E, hořčíku nebo mědi. Nechybí jim ani nenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Nutriční hodnoty na 100 g lískových ořechů: 628 kcal, 15 g bílkovin, 17 g sacharidů, 61 g tuků a 10 g vlákniny.

Arašídy nejsou ořechy, ale vyhýbat se jim nemusíte

Ve skutečnosti arašídy nejsou ořechy ale luštěniny. Nemá to však zásadní význam pro zařazení arašídů do naší stravy. Svým složením jsou totiž velmi blízké ostatním ořechům, mají vysoký obsah tuku a nenasycených mastných kyselin. Jsou dále relativně bohaté na bílkoviny a mezi ořechy mají nejvyšší obsah bílkovin vůbec. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, mezi kterými vynikají zejména polyfenoly zastoupeny z velké části kyselinou para kumarovou. Nutriční hodnoty na 100 g arašídů: 567 kcal, 26 g bílkovin, 16 g sacharidů, 49 g tuků a 9 g vlákniny.

U pekanových ořechů si dejte pozor na obsah tuku

U těchto ořechů si dejte na kalorie obzvlášť pozor. Na 100 g obsahují asi 72 g tuků. Většina těchto tuků je nicméně zdravých, tudíž není třeba se jejich střídmé konzumace obávat. Navíc prý poskytují zvýšenou ochranu organismu před působením nebezpečných látek, jelikož jde o důležitý antioxidant. Nutriční hodnoty na 100 g pekanových ořechů: 691 kcal, 9 g bílkovin, 14 g sacharidů, 72 g tuků a 10 g vlákniny.

Ořechy tedy do zdravé stravy bezpochyby patří. Všechny druhy jsou bohatými zdroji nutričně hodnotných látek, mají také vysoký obsah zdravých tuků a široké zastoupení různých vitamínů a minerálních látek. Dejte si pozor na jejich skladování, pokud jsou ořechy hořké nebo trpké, pak jsou nejspíš zkažené. Ořechy skladované ve vlhkém prostředí mohou být zdrojem plísní, a v takovém případě může být jejich konzumace vyloženě škodlivá.

Ořechy mohou tvořit základ zdravé snídaně či svačiny a mohou velmi vhodně doplňovat pokrmy, které vyžadují nějaké zdroje tuku. Zvláště dobře se hodí třeba do salátů. Některé druhy vitamínů totiž vyžadují přítomnost tuků, aby je tělo umělo zpracovat a využít. To mohou ořechy snadno zajistit.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323042

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button