Jídlo a stravování

Ryba by vám neměla chybět na talíři. I neoblíbený kapr má co nabídnout

O rybách se traduje, že patří k nejzdravějším součástem jídelníčku. Máte jich ale vy ve své stravě dost? Ve skutečnosti většina Čechů má co zlepšovat. V našich zeměpisných šířkách totiž není tak snadné dostat na talíř čerstvou rybu a řada lidí také zrovna neholduje jejich chuti. Nicméně i když vám chuť nemusí zrovna vyhovovat, výživově mají hodně co nabídnout.

Jak poznat čerstvou a kvalitní rybu?

Pokrmy z ryb rozhodně patří mezi nutričně hodnotnou stravu, ale jen tehdy, pokud konzumujeme rybí maso, které je čerstvé a není ničím kontaminované. A to právě u ryb neplatí samo sebou. Je proto třeba pečlivě sledovat některá znamení, která nám napoví, zda je ryba čerstvá a je tedy v pořádku si ji dopřát.

V první řadě se zkuste podívat rybě do očí. To, co byste měli vidět, jsou čisté a zřetelně ohraničené oči. Pokud je její zrak zamlžený, oči jsou propadlé nebo dokonce narůžovělé, není to dobré znamení.

Dále zkontrolujte žábry. Ty by měly mít růžový až načervenalý odstín. Pokud jsou žábry viditelně šedé, nahnědlé nebo snad zelené, je to jasný signál, že ryba už toho má hodně za sebou a z výživového hlediska vám nic dobrého nepřinese. Posledním pokusem může být stlačení kůže prstem. Pokud se ihned vrátí do původní polohy, je svalovina ještě čerstvá a ryba má výbornou kvalitu.

Kontaminace rybího masa je velký problém

Bohužel častým problémem je obsah rtuti a (ne)přítomných mikroorganismů. Pouhým pohledem to nepoznáte, takže se vyplatí řídit se aspoň základními doporučeními. Preferujte spíše menší ryby (pstruh, losos nebo kapr) a jezte spíše méně větších dravých ryb (žralok nebo tuňák). Platí totiž například, že žralok má více než desetinásobný obsah rtuti oproti pstruhovi či makrele.

Dalším doporučením je vybírat ryby pouze od ověřených prodejců, kteří při prodeji zabezpečují vhodné podmínky pro uchovávání ryb. Ujistěte se například, že ryby nejsou opakovaně rozmrazovány a zamrazovány.

Losos má nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin

Maso z lososa známe asi všichni. Poznáme jej podle jeho typicky oranžové až načervenalé barvy, kterou mu propůjčují karotenoidy. Losos je oblíbený po chuťové stránce, ale také kvůli tomu, že obsahuje vysoké množství pro tělo nepostradatelných látek, které bývají ve výživě často nedostatkové. Například lze v jeho mase najít vitamín D nebo omega-3 mastné kyseliny. Vegetariáni, kteří jsou ochotni si občas dopřát rybu, zase mohou ocenit to, že jeho maso má vysoký podíl jinak nedostatkového vitamínu B12.

Tuňák se pyšní vysokým obsahem bílkovin

Maso tuňáka žlutoploutvého má zasyrova sytě červenou barvu, ale tepelnou úpravou se tato nádherná barva ztrácí. Jeho největším benefitem je to, že je bohatý na bílkoviny a má téměř zanedbatelný obsah tuku. Kvůli nízkému obsahu tuku je ale tuňák také chudší co do obsahu omega-3 mastných kyselin a vitamínu D.

Pstruh značí dobrou kvalitu vody

Pstruh obecný potoční je sladkovodní ryba, která se přirozeně vyskytuje po celé Evropě, ale pouze za předpokladu, že má ke svému životu vysokou kvalitu vody. Jde totiž o rybu, která je velmi citlivá jak na zvýšený obsah těžkých kovů ve vodě, tak i na změnu pH. Má poměrně vysoký obsah omega-3 a 6 mastných kyselin.

Pstruh duhový se často plete s lososem

Jejich podobná barva masa je tomu na vině. Jde ale o pstruha duhového, který lososa svou barvou pouze připomíná. Přirozeně se vyskytuje v řekách Asie a Severní Ameriky, ale ten, jehož maso koupíme běžně v supermarketech, rozhodně není z přírody, ale z umělých chovů. V nich je krmený speciálním typem stravy, která je bohatá na obsah karotenoidů přírodního původu, a proto má maso charakteristické zbarvení. Výživově je ale maso hodně podobné klasickému pstruhovi.

Kapr potěší zdravými tuky

Kapr není v českých kuchyních zrovna oblíbený. Stále má místo na vánočním stole, ale jindy si na něj většina lidí ani nevzpomene. Ve skutečnosti je ovšem také plný bílkovin, a dokonce obsahuje poměrně značné množství omega-3 mastných kyselin. Obsah tuku je u kapra poměrně variabilní, ale obvykle se pohybuje od 2 do 9 % z celkové hmotnosti.

Treska může výborně chutnat

Typické filé ve tvaru kostky je vyrobené právě z namleté tresky. Asi všichni si to z dětství pamatujeme a víme, že to nebyla žádná hitparáda. Dnes se však dá poměrně snadno koupit kvalitní maso z tresky. Budete možná překvapeni, že dostanete výbornou rybu, která podobně jako maso z tuňáka téměř neobsahuje tuk. Jako zdroj zdravých bílkovin je skutečně ideální.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish

ZDROJ obrázku: Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button