CvičeníNávodPéče o tělo

Ulevte svým zádům. Tyto cviky vám pomohou zastavit bolest

Bolest zad už je dnes takřka civilizační chorobou. Lidé mají nedostatek pohybu a většina času tráví sezením. A to navíc sezením nevhodným. Jen málokdo sedí tak, jak by se mělo – s rovnými zády, koleny ohnutými do pravého úhlu a zpevněným středem těla. A tak jsou potíže se zády a častá bolest pro mnoho lidí zcela na denním pořádku. Bolest byste v žádném případě neměli podceňovat a v případě, že trpíte takovými problémy, je radno navštívit lékaře. Většinou se ale nedostanete na řadu hned a musíte alespoň nějaký čas s bolestmi vydržet. V takovém případě se vám budou hodit snadné uvolňující cviky, které vám uleví od bolesti.

Kočka

Toto cvičení známe všichni již od dětství. Je výborné na celkové protažení páteře a na uvolnění zatuhlých svalů, které mohou bránit uvolnění a drží celé tělo jakoby v křeči. Opřete se o zem s pomocí dlaní a kolen. Poté se nejprve prohněte tak, aby vaše záda vytvořila tvar písmena U a pohled směřujte nahoru k stropu. Ve druhém kroku se naopak prohněte opačným směrem. Je klíčové pevně u tohoto cviku držet břišní svaly a pohyb jimi řídit. Snažte se nikam neuhýbat a dělat pohyb skutečně plynule. Opakujte 10krát a v každé pozici vždy několik vteřin vydržte.

Ohyb

Dalším účinným cvikem na protažení zad je obyčejný ohyb zad směrem dolů. Stůjte rovně s nohama mírně rozkročenýma, asi na šíři vašich boků. Poté se pomalu vyvěste směrem dolů a snažte se položit dlaně na zem. Vydržte v této pozici co nejdéle. Je to samozřejmě nepříjemné, ale v této chvíli se vám protahuje nejen celá páteř, hlavně bederní, ale také šlachy, svaly a vazy na zadní straně nohou. Je to velice komplexní cvik. Snažte se v oblasti beder maximálně uvolnit a můžete i drobně hmitat, abyste protažení zintenzivnili. Nikdy však nechoďte přes skutečnou bolest.

Koleno k hrudníku

Lehněte si na záda na podložku. Střídavě přitahujte jedno a pak druhé koleno k hrudníku tak, jak nejdál vám to půjde. V pozici vždy několik vteřin vydržte a prodýchejte. Protahuje se celá páteř, včetně zadních stehenních svalů a hýžďových svalů.

Kolébka

Tento cvik také většina z nás zná již z mateřských školek. Lehněte si opět na záda a přitáhněte obě kolena ke hrudníku. V této pozici se pak pomalu houpejte dopředu a dozadu jako kolébka. Dejte si pozor, abyste pod sebou měli měkkou podložku, aby vás nebolela páteř. Provádíte nyní skvělou masáž všech svalů okolo páteře a uvolňujete i mezižeberní svalstvo.

Další tipy

Cviky je dobré většinou provádět v kombinaci s dalšími metodami , které vám mohou pomoci k uvolnění i eliminaci bolesti.

  • Masáž s pomocí esenciálních olejů. Zajděte si do masérského centra nebo se svěřte do rukou svého partnera. Pokud však nemá žádné profesionální zkušenosti, měl by postupovat velmi jemně a opatrně a v žádném případě by nikde neměl příliš tlačit. I tak vám ale taková masáž může výrazně ulevit.
  • Teplá koupel s epsomskou solí. Naložte se do horké vany a nasypte do ní lžíci epsomské soli. Teplo a sůl dokážou skvěle uvolnit svaly a zbavit vás bolesti i napětí.
  • Seďte a stůjte rovně. Zkuste se pořádně soustředit na váš postoj. Srovnejte si rameny, vytáhněte se z boků, zastrčte břicho a držte zpevněný střed těla. Správné držení těla je základem pro to, abyste se zády neměli potíže.
  • Použijte ledové nebo horké obklady. Ledové pomáhají mírnit zánět, horké zase uvolňují křeče a zatuhlé svaly.

V každém případ nezapomeňte navštívit svého lékaře a poradit se s ním.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button