Péče o těloPřírodní léčba

Esenciální olej z máty peprné – kde všude může pomoci?

Éterické oleje můžete používat v mnoha ohledech, jako aromaterapii, pro vaší bezproblémovou koupel i pro zdravotní účinky. Nejinak je tomu také u esenciálního oleje z máty peprné. Ten má příjemnou vůni a také má osvěžující vlastnosti. Někdy může být pro ostatní příliš silný a může dokonce vyvolat podráždění pokožky. Také může mít jiné nežádoucí účinky na citlivou pleť.

Esenciální olej z máty peprné

Olej z máty peprné se může použít pro širokou škálu léčebných účelů, od léčby únavy, bolesti hlavy až po orální zdraví. Tento esenciální olej se využít po tisíce let, je znám už od starověkého Řecka. Často se využívala v historii k léčbě vředů v ústech, k léčbě pohlavně přenosných nemocí nebo při bělení zubů. Obsahuje silné antimikrobiální vlastnosti, které se ukázaly při studii, která byla zveřejněná v časopise Journal of Essential Oil Research.

máta peprná

Kromě toho, že přináší antibakteriální, antiseptické a antimikrobiální vlastnosti je považován za dekongestant (pomáhá odstranit zduření a to zejména nosní sliznice), antispasmodik nebo desinfekční prostředek, má také široké spektrum využití. Může skvěle působit v mnoha ohledech. Proč je tedy dobré mít mátový esenciální olej doma? Přinášíme pár tipů a rad, které vám v tomto ohledu mohou pomoci.

Pomáhá uklidnit problémy s trávením

Máta peprná se používá k ulehčení trávicích problémů. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších způsobů použití esenciálního oleje. Pomáhá léčit nadýmání, žaludeční křeče, plynatost nebo poruchy trávení. Jestliže se objevuje pocit nevolnosti, a to z důvodu nemoci, něco jste snědli nebo je na vině těhotenství, pak je esenciální olej z máty peprné tím nejlepším pomocníkem.

Léčba respiračních problémů

Mátový olej může pomoci také léčit běžné respirační onemocnění jako nachlazení, ucpaný nos, astma, chřipku a podobně. To zejména díky mentolu, který obsahuje. Má dekongestantní a protizánětlivé vlastnosti, pomůže uvolnit dýchací cesty. Nejlepším způsobem je použít několik kapek do volní lázně.

Zmírnění bolesti

Pomáhá také mírnit bolest a to speciálně bolesti svalů nebo bolesti, které jsou spojené s menstruačním cyklem. Díky této schopnosti snížit zánět také mohou mírnit bolest, která se spojuje se zánětlivými problémy. Lze jej použít přímo na pokožku, ale jen tehdy, kdy je spojen s nosným olejem, který zmírňuje otoky v ústech, bolesti nervů, příznaky artritidy, bolesti svalů, kožních nemocí a podobně,

Podporuje orální zdraví

Máta peprná se velmi často objevuje jako přísada v ústních vodách, v zubních pastách a podobně. Není to jen tím, že poskytuje svěžest pro dech, ale také má vynikající antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Pomáhá bakterie eliminovat, zklidňuje měkké tkáně. Přidejte několik kapek esenciálního oleje z máty peprné do své zubní pasty. Bude vás to chránit před infekcemi a získáte svěží dech.

Podpora duševního zdraví

Máta peprná pomáhá od pocitu únavy, od stresu nebo nervozity. Podporuje odvahu a zvyšuje sebevědomí. Může pomoci od úzkosti, zlepšuje náladu, ulevuje od napětí v oblasti krku. Navíc umí také mírnit deprese. Lidé, kteří trpí mírnými formami deprese, mohou těžit z mátového oleje, například pomocí aromaterapie.

Zlepšuje zdraví vlasů a pokožky

Mátový esenciální olej může být velmi účinný pro lepší pokožku hlavy a také se umí zaměřit na vlasy. Má antibakteriální a antifungální přísady, což pomáhá léčit lupy nebo třeba vši. Má chladicí účinky, je vynikající lék na svědění nebo suchost. Bojuje proti plísním, proti lupům, eliminují problémy, které souvisí s vlasy a pokožkou hlavy. Můžete mátový olej použít do svého klasického šamponu (10 kapek na osm uncí) a umyjte si vlasy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button