Nemoci a komplikacePéče o tělo

Využijte funkce Apple k podpoře svého duševního zdraví

Apple má nabízí v řadě svých zařízeních (iPhone, iPad, Apple Watch) několik funkcí, které pomáhají sledovat a zlepšovat duševní zdraví. Patří mezi ně různé aplikace, od zaznamenávání spánkového režimu až po sledování denní aktivity. Notifikace dostupné v těchto aplikacích vám také mohou pomoci vytvořit nové návyky, které mohou prospět duševnímu zdraví. Konečně tedy můžeme také říct, že i technika může zlepšit mnoho oblastí vašeho života, ať už jde o zefektivnění vašeho rozvrhu nebo organizaci financí. Možná vás překvapí, že technika může být užitečná i pro vaše duševní zdraví.

Nové funkce od společnosti Apple, které se zaměřují na pohodu, vám však mohou umožnit využít techniku ve prospěch vašeho duševního zdraví. Světový technologický gigant nedávno přidal do svých zařízení iPhone, Apple Watch a iPad řadu funkcí, které vám umožní upřednostnit vaše duševní zdraví a pohodu.

Stav mysli

Funkce State Of Mind je jednou z nejnovějších funkcí společnosti Apple, která je k dispozici v iPhonu, iPadu a hodinkách Apple Watch. Umožňuje zaznamenávat vaši každodenní náladu a emoce a nabízí přehled o tom, co přispívá k vašemu duševnímu stavu. Terapeuté se shodují na tom, že tento návyk může posílit sebeuvědomění, což vám umožní všímat si toho, co se ve vašem životě děje uvnitř i navenek, a podniknout kroky k nápravě.

Používání této funkce může být snadným způsobem, jak kontrolovat své pocity a prožitky a také umět zhodnotit, co cítíte a jak tyto emoce přispívají k vašemu duševnímu zdraví. Pokud si všimnete vzorců nebo stejných věcí, které se objevují, můžete to využít k provedení úprav ve svém životě, které přispějí k větší rovnováze.

Hodnocení

Hodnocení je další nová funkce od společnosti Apple. Je k dispozici na iPhonu a iPadu a umožňuje přístup ke stejným hodnocením deprese a úzkosti, jaká se používají na klinikách. Používání těchto screeningových hodnocení v průběhu času může poskytnout referenční hodnoty a objektivní pohled na stav vašeho duševního zdraví. Taková funkce by mohla pomoci včas zachytit negativní změny ve vašem chování, ale také registrovat případný pozitivní vývoj a změny vašeho duševního zdraví v průběhu času. Samozřejmě, že použití takového hodnotícího nástroje k měření rizika úzkosti a deprese by mělo být pouze prvním krokem ve vašem akčním plánu v oblasti duševního zdraví. V žádném případě tato funkce nemůže a nedokáže nahradit reálného poradce či terapeuta, se kterým je potřeba vaše potíže konzultovat na prvním místě.

Mindfulness

Aplikace Mindfulness na hodinkách Apple Watch vás vybízí, abyste si denně vyhradili několik minut na soustředění a spojení se sebou samým při dýchání. Aby se z všímavosti stal zvyk, můžete si dokonce vytvořit ciferník hodinek Breathe, který vás bude po celý den vybízet k všímavému dýchání.

Výhody cvičení všímavosti jsou dobře zdokumentovány. Je prokázané, že bojuje proti stresu, úzkostem, depresím a dalším psychickým potížím. Jednou z největších výhod takové funkce je, že vám umožní zařadit malou pauzu ve vašem nabitém programu.

„Stát se přítomným, uvědomělým a vědomým toho, co v sobě prožíváte – jak to děláte při praktikování mindfulness – vám umožní naladit se na své potřeby a přehlušit hluk,“ poznamenal Richardson.

Meditace

Aplikace Fitness+, která je k dispozici na iPhonu a iPadu, obsahuje kromě cvičení také funkci meditace.

Uživatelé si mohou vybrat z 10 meditačních témat, které cílí na různé cíle (laskavost, vděčnost, uvědomění, klid, spánek). Krátké každodenní meditace, k nimž vás Fitness+ vybízí, zlepšují pozornost, paměť, náladu a emoční regulaci, jak potvrzují i různé studie nezávislých institucí.

Čemu může meditační rutina pomoci?

  • kultivovat své pozitivní vlastnosti
  • posílit vaši odolnost
  • zlepšit svůj osobní růst a rozvoj
  • umožní vám sledovat váš pokrok

Zkušenosti se spánkem

Pokud máte potíže se spánkem, možná již znáte funkci sledování spánku. Spánkové trackery, které se obvykle nosí na zápěstí, využívají srdeční tep, pohyby těla a další metriky k vyhodnocení kvality vašeho spánku. Apple tvrdí, že aplikace Sleep Experience, která je k dispozici na hodinkách Apple Watch, jde dál než ostatní sledovače spánku, protože vám pomůže vytvořit si rozvrh a režim spánku tak, abyste splnili své spánkové cíle i během nejrušnějších období.

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek hraje přitom v rámci duševního zdraví zcela zásadní roli a je zřejmé, že bez něj nebude naše tělo správně fungovat v žádném ohledu. Proto se na jeho kvalitu skutečně zaměřujte a aplikace rozhodně může významně pomoct.

Využívejte svůj mobil k podpoře duševního zdraví

Zařízení, jako jsou Apple Watch, vás může povzbudit k tomu, abyste si vyšli na procházku nebo výlet. Jedna z nejnovějších funkcí Apple Watch umožňuje sledovat, kolik času strávíte na denním světle. Na iPhonu a Apple Watch si také můžete naladit zvukovou funkci Time To Walk, která má lidem pomoci chodit častěji.

Pro každého je duševní zdraví jinak důležité a vynakládá na jeho udržování různé usilí. Nyní je ale díky různým funkcím ještě daleko snadnější udržovat se v duševní pohodě a pracovat na svých slabostech. Nebojte se tedy tuto možnost aktivně využívat. Je to snadnější, než si myslíte.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/6-ways-your-iphone-ipad-or-apple-watch-can-help-boost-your-mental-health

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-ruka-iphone-chytry-telefon-5053841/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button