Ostatní

20 zázračných účinků epsomské soli

Epsomská sůl, ještě jste o ní neslyšeli? Můžete s tím solit třeba jídlo? Nebo je to spíše vhodné k posypání chodníku a příjezdové cesty v těchto měsících, kdy to na cestách klouže. Epsomská sůl je velmi odlišná od ostatních typů solí, ale to už asi víte. Není to totiž sůl. Jde vlastně o přirozeně se vyskytující minerální sloučeninu hořčíku a síranu. Je velmi zajímavé, že se rychle vstřebává kůží, což je důvod, proč lidé nejvíce znají koupele v epsomské soli. Koupání ve vodě s epsomskou solí pomáhá snižovat záněty, zlepšovat svalové a nervové funkce, vstřebávání živin, vyplachování toxinů z těla. A co víc, během lázně si odpočinete, dopřejete si skvělou relaxační koupel.

Víc než jen koupele

Je dobré vědět, že epsomskou sůl můžete využívat pro více účelů, než jen pro skvělé relaxační a zklidňující koupele. Můžete prospět svému zdraví, své kráse a  budete překvapeni tím, co všechno dalšího ještě umí. Představíme si, co všechno může tato sůl ovlivnit a čemu může pomoci. Nepomáhá však jen zdraví a kráse, může pomoci s úklidem, s rostlinami a podobně.

Čisticí prostředek na vlasy

Máte mastné vlasy, které myjete snad každý den a už večer cítíte a vidíte, že jsou vlasy zplihlé a mastné? Zkuste epsomskou sůl. Do svého šampónu přidejte epsomskou sůl, umyjte si s ním vlasy a opláchněte tak, jako obvykle.

Odstraňte krepatění vlasů a přidejte na objemu

Smíchejte dva díly epsomské soli s vlasovým kondicionérem, dejte na pánev a směs zahřejte. Tuto směs vmasírujte do vlasů, začínejte u kořínků a postupně postupujte ke konečkům. Nechejte působit tuto směs asi dvacet minut a poté důkladně opláchněte.

Mytí obličeje

Smíchejte epsomskou sůl s krémem na obličej nebo s tekutým mýdlem a před oplachováním jemně vetřete na tvář.

Změkčení rtů

Potřebujete-li mít své rty hebké a měkké, pak můžete sáhnout také po epsomské soli, která vám v tomto procesu pomůže. Pro měkčí a hebčí rty smíchejte epsomskou sůl s vazelínou a vmasírujte do svých rtů.

Popraskané a suché nohy

Pokud cítíte, že máte popraskané paty, suché paty a celkově nejsou nohy ve správném stavu, pečujte o ně s pomocí epsomské soli. Smíchejte ji s olivovým olejem, kastilským mýdlem a vašim oblíbeným éterickým olejem. Používejte na popraskané a suché nohy.

Zmírnění bolesti

Trápí vás často bolesti hlavy a vy už nevíte, jak si od nich pomoci, aniž byste pravidelně nepolykali léky? Dopřejte si epsomskou lázeň. Zmírňuje napětí ve svalech a umí rovněž udělat zázraky s bolestmi hlavy.

Úleva od kocoviny

Vezměte lžičku epsomské soli, smíchejte s trochou vody a vypijte, poté sáhněte po velkém množství vody a vypijte jej. Epsomská sůl by měla pomoci s odplavováním toxinů z těla. Ovšem musíte pít hodně vody, aby se tělo mohlo znovu zavodnit.

Pomoc při zácpě

Epsomská sůl funguje také jako projímadlo, pokud si tedy máte pomoci se zácpou, pak si vezměte lžičku epsomské soli, kterou zapijete dostatečným množstvím vody. Vaše střeva se tak začnou pohybovat.

Blednutí modřin

Smíchejte dvě lžíce epsomské soli s trochou vody a potírejte touto směsí postižené oblasti. To pomůže s nevzhledným zbarvením, modřiny začnou postupně blednout.

Lepší spánek

Špatný spánek, dlouhé usínání nebo také probouzení během noci. Nedostatečný spánek obvykle ovlivňuje stres nebo pocity úzkosti, což není dobré. Využívejte koupel s epsomskou solí, což pomůže zmírnit vaše svaly a povzbudí vás k lepšímu spánku.

Úleva od bolesti svalů

Po celodenní dřině, po fyzické námaze, při únavě vás mohou bolet svaly. Můžete si pomoci právě s epsomskou soli. Koupel s epsomskou solí pomáhá také zmírňovat bolest svalů a pomáhá urychlovat zotavení.

Vyjměte třísku

Máte-li třísku, pomůže epsomská sůl. Namočte místo, kde máte třísku, do lázně s epsomskou solí a třísku vytáhněte. Je možné, že to budete muset udělat několikrát denně. Může to znít bláznivě, ale ono to opravdu funguje.

Umyjte pračku

Naplňte pračku horkou vodou, přidejte do ní epsomskou sůl a poté pusťte pravidelný cyklus. Epsomská sůl pomůže odstranit vše, co se nachází uvnitř pračky, očistí ji.

Čisticí prostředek pro koupelny

S epsomskou solí můžete čistit také koupelny. Smíchejte epsomskou sůl s mýdlem a vydrhnout můžete dlažbu i spáry.

Přírodní hnojivo

Přidejte lžíci epsomské soli do půdy okolo rostlin, které produkují ovoce. To pomáhá zvyšovat jejich úspěšnost pro plození dalších plodů a plody bývají sladší.

Pomoc pro vaše rostliny

Přidejte dvě polévkové lžíce epsomské soli do půdy jednou za měsíc a rostliny v květináči to ocení.

Odradí slimáky a škůdce

Epsomská sůl dráždí slimáky. Stačí jí tedy kropit okolo rostlin a slimáci a další škůdci se budou držet dál.

Krásné růže

Chcete mít krásné růže, které mají nádherné barvy a velké květy? I tady pomůže epsomská sůl. Nasypte jí okolo keřů v době výsadby a v době, kdy jsou květy v plném proudu. Sůl podporuje keře růží, aby produkovaly květy bohaté, velké a krásně barevné.

Ničení plevele

Boj s plevelem svádí snad všichni zahrádkáři. Můžete s ním zatočit pomocí epsomské soli. Smíchejte pár šálků epsomské soli se 4 litry octa a nějakého tekutého prostředku na mytí nádobí. Směs nalijte do rozprašovače a postříkejte jimi plevel. Pozor, je důležité se při postřikování soustředit, abyste se zaměřili skutečně jen na plevel a ne na rostliny, které chcete udržet.

Zelená tráva

Proti žloutnutí pomůže epsomská sůl. Stačí smíchat 4 litry vody s dvěma polévkovými lžícemi epsomské soli. Tuto směs poté používejte pro zalévání vašeho trávníku. Hořčík, který epsomská sůl obsahuje, pomáhá bránit žloutnutí a trávník tak bude pěkně zelený.

Vyzkoušejte všechny výše uvedené typy a uvidíte, že fungují! Epsomská sůl se tak stane nepostradatelným pomocníkem ve vaší domácnosti.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button