Spolupráce

Zhoršuje se vám zrak? Možná za to vděčíte těmto špatným návykům

Máte pocit, že se vám postupně zhoršuje zrak? Jednat se nemusí o zdání, ale o velmi nepříjemnou realitu. Jestliže včas navštívíte očního lékaře, vše se vám zřejmě potvrdí. Co za takovýmito změnami může stát? Genetické dispozice, vada zraku, onemocnění očí a mnohé další příčiny. Často je ale zhoršení zraku také důsledkem nevhodných návyků. Oč se může jednat a děláte je také? Na to se zaměříme právě v tomto článku. Třeba i vy zjistíte, čeho je zapotřebí se vyvarovat.

Když se oči zatěžují jednostranně

Díváte se neustále na jedno jediné místo? Možná ano. Tradičně se jedná o monitor počítače, případně silnici nebo grafy v případě účetních programů. Klidně takto můžete zrakem cílit na daný objekt 8 až 10 hodin denně. Takovýto doba už může zanechat negativní stopy. Zkuste takovéto jednostranné zatížení očí kompenzovat. Jak? Tím, že se budete dívat do dálky. Podívejte se občas z okna, na zajímavý obrázek, který visí nedaleko od vás. Stejně tak se podívejte nablízko, když oči dlouhodoběji orientujete do dálky. 

Špatné pohybové návyky

Mnohdy člověk vděčí za dioptrické brýle tomu, že má nevhodné pohybové návyky. Jde především o nevhodné držení těla. Lidé, kteří především v zaměstnání sedí nesprávně, mají ztuhlou šíji a nedostatečně se jim prokrvuje hlava. Menší přístup živin má za následek to, že mozkovna strádá. Živiny neproudí v dostatečném množství, což je problém mimo jiné také pro oči.

Vše je v psychice

Jsou situace, před kterými si někteří lidé vědomě zakrývají oči. Mají navíc pocit, že prostě nic nestíhají. Kupí se jim úkoly jeden přes druhý a nedokážou je postupně řešit. Jednat se muže třeba o nesplacené účty, hypotéky a jiné nejen finanční záležitosti. Někdy je lepší neslyšet a nevidět. Když si ale budete namlouvat, že něco vidět nechcete, skutečně to tak bude a váš zrak se může zhoršit.

Podobné články

Back to top button