DetoxikaceKrása

Krémy a séra jsou až na druhém místě. Krásnou pleť získáte především správnou stravou

Nádherně zdravá, čistá a zářivá pleť je snem každého. Jenže jak jí dosáhnout? Pomohou drahé krémy a séra nebo snad pravidelná návštěva kosmetičky? Obojí má svůj význam, ale snad ještě daleko důležitější je náš celkový životní styl, zdravotní stav a to, co jíme. Není tajemství, že se naše výživa projeví také na naší kůži a pleti. Jestliže si tedy chceme vypěstovat skutečně krásnou a zdravou pleť, je nutné ve výživě dodržovat několik zásad.

Kůže je pokládána za největší orgán lidského těla. Je hodně prokrvený a to znamená, že je také dobře přístupný látkám kolujícím v našem organismu. Vliv na jeho kvalitu má také sluneční záření. Abychom si udrželi kůži v plné kráse a síle, musíme jí dodávat kvalitní živiny, které zdraví kůže udržují a ochraňují ji před působením nežádoucích vnějších a vnitřních vlivů.

Zelenina a ovoce jsou nutný základ

Myslet si že bez pravidelných dávek čerstvého ovoce a zeleniny se nám podaří mít zdravou a mladistvou pleť je velký omyl. Denně bychom si v ideálním případě měli dopřát okolo 600 gramů ovoce a zeleniny. Vitaminy, minerální látky nebo antioxidanty, které jsou v nich v podstatném množství obsaženy (jako třeba vitamin C a beta karoten), pomáhají kůži udržovat v dobrém stavu a chránit ji před poškozením.

Vejce

Málokdo ví, že pleti prospívá i pravidelná konzumace vajec. Obsahují totiž biotin (také známý jako vitamín H nebo vitamín B7). Je to látka, která chrání před suchou pletí a podporuje regeneraci pleti.

Tuky nesmí chybět

Nenasycené mastné kyseliny jsou součástí buněk, ze kterých je tvořena naše kůže. Tuky by tedy v našem zdravém jídelníčku neměly chybět. Abychom jich měli dostatek z kvalitních zdrojů, je dobré přijímat je zejména v rostlinné formě. Skvělé jsou různé druhy olejů nebo ořechy.

Nasycené mastné kyseliny, které jsou zejména v živočišných potravinách, jsou naopak spojovány spíše s negativními účinky – tedy pokud je konzumujeme v nadměrném množství. Působí negativně nejen na kardiovaskulární systém, ale zdá se, že ani kůži neprospívají – zvyšují totiž zánětlivost v těle.

Méně masa

Antioxidanty, polyfenoly, vitamin E, karotenoidy a jiné látky mají významný vliv na kvalitu naší pleti. Tyto látky budeme ale jen stěží hledat v živočišných zdrojích – naopak pro ně musíme jít do rostlinné stravy. Maso na oběd můžete občas vyměnit za tofu, čočkové karbanátky nebo rostlinnou náhražku masa. Není třeba se masa zcela vzdávat, protože i ono obsahuje prospěšné živiny, ale současný trend, kdy je maso v naší stravě každodenně, není dobrý pro zdraví, ani pro životní prostředí.

Hydratace – ideálně čistou vodou

Až 60 % našeho těla tvoří voda. Je tedy nezbytně nutné ji neustále doplňovat v průběhu celého dne. Naše buňky prostě musí být dobře hydratované, aby byly zdravé. Denně bychom měli přijmout minimálně 30–35 ml tekutin na kg naší hmotnosti. Vodu najdeme také v potravinách, takže není třeba veškeré potřebné tekutiny jen vypít.

Neméně důležité je však také to, co pijeme. Všichni asi tušíme, že alkohol není zrovna ideální nápoj. Kromě srdce a jater totiž poškozuje také kůži. Jeho konzumace snižuje hladiny vitaminu A. Moc si však nepomůžete ani pokud budete pít sladké limonády nebo nadbytek čajů. Nejlepší je jednoduše čistá voda, občas třeba obohacená o citron.

Zásady zdravého životního stylu

Krásnou pleť nezískáme jen díky správné stravě. Je třeba ji zkombinovat i s dalšími faktory našeho životního stylu. Bezpochyby platí, že pleti neprospívá ani kouření, které urychluje proces stárnutí kůže. Velkou roli hraje i dostatečný spánek a fyzická aktivita, které podporují látkovou výměnu a pomáhají naší kůži zůstávat v té nejlepší formě.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button