Péče o těloPřírodní léčba

Watsu terapie: Uvolnění skrze vodu, které dovede i léčit

Slyšeli jste někdy o terapii watsu? Jedná se o nesmírně jemnou vodní terapii, která vychází z masáží zen-shiatsu a spojuje v sobě několik různých terapeutických technik, dále pak také strečink, mobilizační techniky kloubů i svalů, ale třeba i tanec, což může být docela nečekané. Je pravda, že u nás ještě není watsu tolik známé, ale pokud někdy budete mít příležitost, rozhodně neváhejte a zkuste tuto netradiční techniku na vlastní kůži.

Jak to probíhá?

Watsu se praktikuje v teplé vodě, typicky v nějakých menších bazénech, kde jste s terapeutem sami, protože klíčové je, aby vše probíhalo zároveň také v tichu a klidu. Terapeut se bude věnovat výhradně vám a bude své schopnosti a pozornost koncentrovat výhradně na vaše potřeby. Jedná se o velmi jedinečný způsob práce nejen s relaxovaným tělem, ale díky specifikům vodního prostředí i s myslí.

Lidé, kteří takovou terapií projdou, zažívají obvykle intenzivní pocit klidu a míru a trochu překvapivě často i poměrně silné emoce lásky a vděčnosti. Samozřejmě míra prožitků vždy závisí hlavně na tom, do jaké míry se dovedete uvolnit a zcela se odevzdat rukám terapeuta.

Terapie pro tělo mysl

Terapeut vás nejprve velmi pomalu a jemně jakoby uloží na hladinu vody. Na nohách máte nasazené speciální plováky, které vám pomáhají nadnášet vaše tělo, a okamžitě se ve vodě cítíte, jako by žádná gravitace ani neexistovala. Podobně jako pírko se vznášíte a pohupujete na vodní hladině. Terapeut koordinuje vaše pohyby, které mohou být jak rytmické, tak také plynulé. Je dobré pamatovat na to, že vše řídí terapeut a od vás se žádné pohyby nečekají.

Při watsu se také nemluví, oči zpravidla máte zavřené, ale je to v podstatě na vás, nic není špatně. Ruce terapeuta vás jistí, voda vás příjemně nadlehčuje a vy se soustředíte se na svůj dech a vnímáte, co každý nádech a výdech dělá s vaším tělem. Úspěch watsu do značné míry závisí na vašich schopnostech zcela „vypnout“ a přestat se kontrolovat. To je samozřejmě možné jen tehdy, pokud maximálně věříte terapeutovi a je vám s ním dobře. Jeho volba je tak zcela zásadní.

Blízkost, která neruší

Během terapie se samozřejmě ocitáte v těsné blízkosti terapeuta. Zatímco vy máte plavky, on obvykle mívá oblečený slabý neopren anebo speciální plavkové triko, aby pro vás jeho doteky nebyly nepříjemně intimní. Blízkost, kterou takto prožíváte, může být pro někoho ze začátku nepříjemná, ale je dobré si uvědomit, že pro terapeuta je to práce, a čím víc se uvolníte, tím lepší výsledky bude terapie mít.

Mnoho lidí v takových momentech opět prožívá některé silné chvíle z jejich vlastního života, proto může být takový zážitek stejně tak radostný, jako i smutný a bolestný, ale v každém případě v něm bývá velká síla, něha i uvolnění. Po terapii je typické, že se poté cítíte mimořádně uvolněně a relaxovaně. Watsu dovedepomoci i při chronických bolestech pohybového aparátu a má kladný vliv na lymfatický a žilní systém.

Některé druhy watsu se také zaměřují na využití akupresurních technik vycházejících ze shiatsu, kdy může terapeut ovlivňovat fungování vnitřních orgánů, ale s takovým přístupem se obvykle setkáte až po nějaké době, co budete terapie pravidelně navštěvovat.

Kdy pro vás watsu není vhodné

Tak jako každá terapie i watsu má svá omezení. Překvapivě se ale netýkají plaveckých dovedností. Na terapii může přijít i neplavec či špatný plavec, a mnohokrát na ni dokonce chodí i lidé, kteří se přímo vody bojí – watsu totiž může potlačit strach či blok vzniklý na základě negativní zkušenosti či prožitku. Je však třeba pamatovat na to, že se tato terapie nedoporučuje v akutních fázích duševních onemocnění či při atace deprese, jinak ale žádné další závažné kontraindikace neexistují. Je potřeba dávat si pozor u pacientů s mozkovou mrtvicí, epilepsií, roztroušenou sklerózou či osteoporózou, ale například v těhotenství je watsu zcela bezpečné a mimořádně příjemné.

Výhody terapie

Na terapii chodí lidé s různými problémy. Nejčastěji se však jedná o potíže s pohybovým aparátem, které jsou obvykle doprovázeny bolestí. Právě bolestivost se daří prokazatelně pomocí této terapie snižovat. Voda je skvělým prostředkem pro uvolnění svalů a kloubů a pomáhá relaxaci celého těla.

Dále se hovoří o léčebných účincích v rámci psychiky, zejména pak zbavování úzkostí a celkové lepší odolnosti vůči stresu. Výsledky jsou však velmi individuální a vždy závisí na vzájemné spolupráci klienta a terapeuta, čeho se podaří dosáhnout.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/watsu
ZDROJ obrázku: iStock

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button